Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


alergija, upala pluća, infektivna mononukleoza


Autor Poruka

Danijela

28.10.2001. 09:11

Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite budući da mi je pomoć prijeko potrebna.
Radi se o slijedećem:

Moj sin ima 4 godine i 3 mjeseca. Do sada je više puta imao urtike (nekad jače nekad slabije) i to svaki put kada bi popio neki lijek (pri liječenju bronhitisa, upale grla i sl.). Prošle godine u ovo vrijeme bili smo na Šalati gdje smo obavili testiranja na neke lijekove (Amoxil, Silapen , Klavocin..). Na Amoxil je test bio negativan, ali kada je slijedeći put dijete bilo bolesno u skladu s nalazom sa Šalate njegova liječnica mu je dala Amoxil i ponovo izbija ju urtike.
Dva puta je hospitaliziran po nekoliko dana. U našoj bolnici smo napravili test na kućnu prašinu, pelud, korov, duhan, grinje. Najveća "ocijena" - 4 je bila na grinje i na kućnu prašinu. Vadili smo krv i slali na analizu u Osijek na imunološki laboratorij. Prvi put (15.11.2000.) smo dobili odgovor, kako slijedi:
IGE_UKUP rezultat 76.5
PHADIAT neg
Početkom ove godine, nakon što je hospitaliziran, ponovo smo slali krv na analizu u Osijek, ali ovaj puta odgovora nije bilo. Od tada nikako nema reagensa. Kada smo zvali u Osijek da pitamo za reagens rekli su da ga nema i da ne znaju kada će ga dobiti budući da je to "jako skupo".
Početkom mjeseca ponovo je dobio urtike. Odveli smo ga na hitnu odakle su nas uputili na pediatriju gdje je dobio injekciju i sirup Claritine i osip prolazi.
Budući da je kašljao, a znajući da vlada upala pluća odveli smo ga kod liječnika i pri pregledu liječnica nije ništa čula na plućima. No, budući da je dijete bilo blijedo, imalo povećene limfne čvorove na vratu, podočnjake i ja sam rekla da je malo umorniji nego inače kad dođe iz vrtića, liječnica nam je dala uputnicu za vađenje krvi. Po dobivenom nalazu dijagnoza je - infektivna mononukleoza.Liječnik-infektolog to i potvrđuje 18.10. Daje nam dijetu za bolesnike koji boliju na jetri, popis pretraga (citol,razmaz periferije,ASAT,ALT i LDM) čije nalaze trebamo donijeti kad dođemo na kontrolu.
Neke nalaze smo dobili i to:
AST(OT) 42
LDH 768
Asparat (aminotransferaza (GOT) 38
Alanin aminotransferaza (GPT) 39
Nalaz iz citološkog laboratorija bit će gotov u utorak.
Nadalje, budući da je dijete kašljalo sve više i više ja sam (iako su ga pregledala 3 liječnika i svaki je rekao da nema ništa na plućima) da se uvjerimo tražila uputnicu za slikanje pluća i 26.10. snimak pokazuje - pluća auskultatorno obostrano, a naročito lijevo (znatno jače lijevo), masa hropčića, lijevo bazalno krepitacije.
Za terapiju dobiva Zinnat sirup svakih 12 sati dvije žl.
Prvi puta mu lijek dajemo ujutro (da bi u slučaju alergijske reakcije mogli intervenirati). Nakon par sati pojavljuje se par urtika na licu, bradi, laktovima i koljenima, Nakon što je popio lijek i drugi puta dolazi do alerg.reakcije (19 i 30 sati). U 23 i 30 vodimo ga na odijel pedijatrije gdje mu vade krv i nalaz pokazuje (navest ću samo ono što je podcrtano flomasterom):
WBC 18.0 G/L
LYM 11.1 RO 61.6 %L
Nakon sirupa Claritine alergija se tokom noći povukla.
Dakle, imam dijete koje trenutno boluje od infektivne mononukleoze i virusne upale pluća. Liječnica sa pedijatrije kaže da bi dijete trebalo biti hospitalizirano, ali ga ne može primiti na pedijatriju zato što boluje od infektivne mononukleoze. Na zarazu nas ne preupućuje. U utorak po dobivenim nalazima idemo kod infektologa na kontrolu.

Sve ovo sam Vam napisala da Vas upoznam sa situacijom u kojoj se trenutno nalazimo. Po svemu gore navedenom mislim da trenutno nismo spremni na put u Zagreb na testiranja kod prim.dr. Richter Darka kako nas je liječnik s pedijatrije uputio.
Moje je mišljenje je da moramo obaviti testiranja na: penicilin, sve antibiotske sirupe i sl. lijekove jer kada se dijete razboli liječnici jednostavno mu ne mogu pomoći jer ne znaju koji lijek mu smiju dati.

Još jednom Vas molim da mi kažete svoje mišljenje o svemu gore navedenom. Šta nam je i kojom dinamikom činiti,

Unaprijed se zahvaljujem!

Srdačan pozdrav


Danijela

doc. dr. Neven Tudorić

31.10.2001. 15:18

Sada je najvažnije izliječiti infekcioznu mononukleozu. To je bolest koja može značajno varirati u stupnju težine. U veći slučajeva, osobito u djece, bolest će i bez hospitalizacije spontano i bez komplikacija proći. Potrebno je mirovanje, osobito ako dijete ima uvećanu slezenu i jetru. Povišeni jetreni nalazi koje navodite su gotovo redovita pojava u ovoj bolesti. Moguće su različite komplikacije kada je potrebno blničko liječenje. Teže upale pluća su jedna od njih.
Odustanite od bilo kakavog tedstiranja sve do potpunog izlječenja, te tijekom daljnjih 6 mj. Infekciozna mononukleoza značajno mijenja imunološki status bolesnika, pa rezultati evtl. alergoloških testova mogiu biti izmijenjeni.
Dr. Tudorić