Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


asthma bronchale rhinosinusitis


Autor Poruka

kristina

15.06.2005. 22:56

Molim Vas da mi pojasnite što znači gore navedena dijagnoza. Dali je to astma zbog koje ću morati cijeli život uzimati ljekove ili je to samo privremeno.
Imam 26 godina, bila sam pušač , oko 20 cigareta dnevno zadnjih godinu dana, a prije toga tri godine u prosjeku 10.
Oko godinu dana stalno me je mučilo kihanje i curenj iz nosa, onda sam naglo dobila temperaturu i počela teže disati. Zaprimljena sam u bolnicu radi bronhospazma gdje sam kratko vrijeme dobivala bronhodilator kontinuirano parenteralno uz Medrol parenteralnote inhalacije Atroventa (Ventolin nisam podnijela jer sam imala tremor tijela itahikardiju). Kroz tri dana sam izašla iz bronhospazma nakon čeka već 4 tjedna uzimam Symbicort 2x160ugr te Atrovent 3x2 udaha.
Također Vas lijepo molim da mi objasnite ove nalaze koji su učinjeni u bolnici:

Rtg srca i pluća: jak emfizem sa potisnutim ošitima distalno, bez infiltranata u prenhimu. Srce uvećano na račun lijevog vertikala kompenzirano.

Rtg paranazalnih sinusa: rubna hiperplazija u lijevom maksilarnom sinusu te zadebljale meke česti nosa lijeve strane.

Kontrolni nalazi: L 9.2, seg61, ly 38, mo 1

Unaprijed se zahvaljujem, te se ispričavam na malo poduljem tekstu.

prof. dr. Neven Tudorić

01.02.2006. 07:31

U vas se radilo o napadaju astme koji se, dosta tipično, razvio nakon prehlade, odnosno vjerojatno virusne infekcije gornjih dišnih putova. Uz terapiju lijekovima koji šire dišne putove i protivupalnim lijekovima smetnje su brzo prošle, a iste ste lijekove nastavili dobivati inhalacijskim putom, dakle udisanjem (Symbicort). U nastavku obrade trebalo bi vidjeti da li su astma i rinitis alergijske prirode ili ne. Smetnje će se vjerojatno ponovno javiti, no čini se ne u osobito teškom obliku. Stupanj težine bolesti i prognozu treba odrediti liječnik.