Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mama


Autor Poruka

Tanja

05.07.2005. 18:21

Poštovani,
Moja mama je 1948. godište. Hospitalizovana je radi razjašnjenja etiologije radiološki viđene tumorozne promene u hilusu pluća. Tokom hospitalizacije na institutu za onkologiju viđene su tumorozne promene na mozgu, ona je onda zračena. Urađene su pretrage creva želudac, abdomen, štitna žljezda, grudi pluća i nije ništa nađeno. Zatim je posle bronhoskopije, na kojoj ništa nisu našli, urađena i medijastinoskopija, biopsija retroaualnih limfnih čvorova, ex tempore radi se o malignom tumoru, najverovatnije adenokarcinomu. Nalaz sa biopsije čekami.
Molila bi Vas da mi kažete ako znate ili imate nekakvu ideju gde bi mogli još da tražimo primarni tumor pošto još uvek nije nađen. Na mozgu su konstatovali da ima 6 metastaza od kojih jedna je prečnika 2,5cm a ostale su sitne. Htela bi da znam kakve su prognoze i nešto da mi kažete o daljem lečenju.
S poštovanjem Tanja

prof. dr. Neven Tudorić

31.01.2006. 07:41

Prema opisu vjerojatno se radi o primarnom adenokarcinomu bronha (pluća). Ovi su tumori relativno česti u plućima, a češće su smješteni periferno tako da ih se bronhoskopski nešto teže dokazuje. Moždane metastaze su takodjer česte, znak su proširene bolesti i loše prognoze.