Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Flixotide


Autor Poruka

Bruna

30.11.2002. 21:28

Moj sin (8. god.) ima alergijsku astmu (grinje, jaja). Do 3. godine koristio je Dihalar i pod tom terapijom primljen je u bolnicu u vrlo teskom stanju. Od tada koristi Flixotide 125 Inhaler i to konstantno bez prekida vec 5 godina. Od kada ga koristi niti jednom nije imao napadaj, niti bronhitis. Potpuno je zdrav i moze izdrzati sve fizicke napore (tjelesni u skoli, planinarenje, trcanje, voznja biciklom i sl.) Jako smo zadovoljni. Medjutim, brinemo zbog tako dugog perioda uzimanja kortikosteroida bez prekida. Molim vase misljenje.

doc. dr. Neven Tudorić

18.02.2003. 12:39

Ako je bolest u tako dugoj remisiji (otsustvo simptoma), može se razmišljati o izostavljanju terapije. Može se doza Flixotida najprije smanjiti na pola, tj. ako lijek uzima ujutro i navečer, ostaviti samo jutarnju dozu, odnosno ako ga već uzima samo jednom dnevno, priječi na Flixotide 50 kroz 3-4 tj. Ako je bolest i dalje pod kontrolom ja bih lijek izostavio. Nakon toga pažljivo pratite evtl. promjene u stupnju kontrole astme. To znači da treba obratiti pozornost na evtl. jutarnji ili noćni kašalj, slabije podnošenje fizičkog napora, kašalj kod trčanja i sl. Ako do toga dođe bit će potrebno ponovno uvesti lijek. Za odluku o evtl. nastavku th. bio bi koristan novi nalaz IgE i specifični IgE na alergen na koji je dijete osjetljivo (RAST).