Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


KOBP


Autor Poruka

vesna

04.12.2002. 13:10

Majka ima dg. KOBP velikog stupnja. Inače je i kardiopata. Vrlo teško diše, gotovo se guši. Troši Teotard, te Ventolin i Atrovent naizmjenično svakih 5-6 sati, jer više ne može izdržati. Sada joj je internista rekao da mora prestati tošiti Ventolin i Atrovent jer loše djeluju na srce, a ona bez toga ne može izdržati. Na pregledu za terapiju kisikom je rečeno da je ona na granici, no da to košta 2000 EUR-a. Spremni smo to plaćati ukoliko bi njoj to pomoglo jer ovako joj je neizdrživo. Molim za mišljenje, te da liječnik koji odgovara na moju poruku kaže da li mogu s njenim nalazima doći do njega na konzultacije.

doc. dr. Neven Tudorić

18.02.2003. 12:32

Ukoliko postoji indikacija za kućnu primjenu kisika, a za to su određeni vrlo jasni i objektivni pokazatelji (vrijednosti plinova u uzorku arterijske krvi), onda se aparat, tj. koncentrator kisika, može dobiti na teret HZZO uz manju participaciju. Važno je znati da do pogoršanja KOPB često dolazi radi pogoršanog stanja srčane bolesti, tj. da je s dobrim liječenjem srca i problem s disanjem manji. Stoga bih preporučio vrlo pažljiv preged srca i pluća prije nego li se prekinu tako važni lijekovi kao što su Atrovent i Ventolin. Nije velika šansa da njihovi popratni učinci na srcu iziskuju obustavljanje th. Rado ću pregledati Vašu majku.