Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kašalj


Autor Poruka

Ena

15.04.2002. 23:47

Poštovani,
Dugogodišnji sam pušač (10 punih godina!), do sada zbog mojeg poroka nisam imala nekih posljedica i problema. No, valjda s vremenom sve dođe na svoje. Posljednja dva tjedna kašljem, u početku je kašalj bio produktivan, sada više nije, no konstantan je i to me muči. Kada se navečer utoplim u postelji krene... Glasan kašalj, iz "dubine duše". Ne osjećam nikakvih bolova, grlo mi je čisto, nos ne "curi", temperature nema, glasnice su OK, no ne prestaje. Pokušavam svoj neodlazak liječniku "opravdati" gomilom posla i prezauzetošći, no slutim da ćete mi i vi preporučiti hitan odlazak na pregled.
Hitno ostavljanje cigareta? Pokušavam ih smanjiti na minimum, no znate kako je s nama ovisnicima...
Molila bih što skoriji odgovor. Srdačan pozdrav.

doc.dr. Neven Tudorić

27.08.2002. 23:34

Deset pušačkih godina je dovoljno za prve simptome tzv. kronične opstruktivne pućne bolesti (KOPB) ili kako se uobičava reći kroničnog bronhitisa. Ova se bolest javlja u oko 20% pušača, a njezin je razvitak gotovo neprimjetan, vrlo postepen i spor. Produktivni kašalj je početni simptom, u početku povremen, a kasnije sve trajniji. Kasnije, možda i nakon daljnjih 10-ak godina javlja se osjećaj nedostatka zraka u naporu, poslije i u mirovanju, koji sve više i više smanjuje radnu sposobnost bolesnika, te ga vremenom vodi u različit stupanj invaliditeta. Možda je kašalj koji opisujete upravo početak manifestnog oblika KOPB. U ranoj fazi bolesti prestanak pušenja je najučinkovitija mjera i gotovo redovito dovodi do potpunog oporavka pluća, što kasnije neće biti slučaj. Jasno treba misliti i na druge uzroke kašlja, sinusitis, pljućne zločudne bolesti, astmu i sl. Bilo kako bilo, pregled i rtg snimka se čine potrebnima.