Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim odgovor!


Autor Poruka

Branka

12.12.2002. 08:33

Dobar dan!

Moj prijatelj ima dijagnozu: C78 Infiltratio lobi super lat dex et lobi infer. lat sin. susp. Haepatosplenomegalia in obs.
Sada je ponovno radio bronhoskopiju, bronhi su OK., a kultura tkiva se očekuje. Sumnja se na malignu neoplazmu pluća. Savjetuje se transtorakalna punkcija pluća.
Recite mi, molim Vas da li se to može riješiti operacijom, kemoterapijom, da li ima nade za oporavak?

Unaprijed hvala!

doc. dr. Neven Tudorić

18.02.2003. 12:25

Infiltracija znači da je plućno tkivo "zaposjednuto" nekim patološkim supstratom, no sam naziv ne govori ništa o prirodi takvog supstrata, tj. da li se radi o zloćudnom ili dobroćudnom (možda upalnom) zbivanju.
Bronhoskopija je pokušaj da se iz uzoraka koji se kod te ptretrage dobiju otkrije priroda bolesti. U slučaju negativnog nalaza tkivo se dobiva punkcijom uz pomoć igle, kroz grudni koš (to je transtorakalna punkcija). Nalazi obrade će otkriti prirodu tog infiltrata (u gornjem i donjem režnju desnog plućnog krila) te odrediti oblik liječenja.