Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim dijagnozu!


Autor Poruka

Marijela

27.10.2002. 15:24

Osoba kojoj treba postaviti dijagnozu je muškarac star 48g.
Napisani su podaci iz otpusnog pisma, bez dijagnoze.
IZ ANAMNEZE:
U 4 mj/1999.g. promuklost, polip glasnice. Dobrog je zdravlja, jedino je oduvjek puno spavao. Kasnije je obrađivan zbog hipersomnije, i u Vrapču na odjelu za poremećaje spavanja. Nije dijagnosticirana apneja sindrom već samo povećano i dugotrajno spavanje, uvijek duže od 12 sati. Od 2000.g. obrađivan u više navrata u ambulanti Klinike za plućne bolesti: «Jordanovac». Liječen kao KOPB, pa kardijalana dekompenzacija.
Sadašnja bolest: pojačan kašalj, jak i podražajan od 8/2002. suho. Kašalj se pojačava u naporu. Nije iskašljavao, osjećao je jak zamor i to zbog salvi kašlja. Nije liječen zbog toga. Kasnije je uzeo Sumamed, ali bez efekta. Na učinjenom radiograma obostrano u parenhimu viđene su multiple nodozne lezije promjera 5-8mm, pa je upućen na obradu. Sada nije imao vrućicu. Žari ga ispod prsne kosti, boli.
Stolica, mokrenje uredni, zadnje vrijeme je mršavio, 6kg. Apetita ima.
Nikad nije pušio,alkohol ne pije. Lijekovi 0.

IZ STATUSA:
PR 110/80.
Priseban, afebrialn, pokretan, jako i podražajno kašlje. Ly čv.0.
Pluća normalan šum disanja.
Srce: akcija ritmična, tonovi jasni, šumova nema.
Abdomen mekan, jetra 0.
Ekstremiteti bez edema.

NALAZI:
SE 15 E 4,38 hb 139 htc 0,41 L 6,7 tr 191
VK 0,02 VZ 0,280 PV 0,78 INR 1,19 APTV 28,0 TV 14,5 fibrinogen 5,18 fibrinoliza > 10,8. CK 413,0, ostali rutinski lab. nalazi su uredni.
Kontrolni CK143,0 IgA4,54 IgM083, ACE 71,40 i 62,40 kalcij u 24 satnom urinu 4,00. urin
biokemijski b.o.
Elforeza ser. bjel. uredan nalaz.
EKG: sinus ritam 67/min, intermerd. El.os.
Fiberbronhoskopija difuzno izražene deformacije bronha, naročito u području srednjeg režnja. Izrazit nadražaj na kašalj tjekom cijele bronhoskopije. Na ušću DB9, vide se neravne sluznice, koje su vrlo tvrde (nije ih moguće otkinutibioptičkim kliještima), dif. dg. Dolaze u obzir bronhioliti. Ostali nalaz bez osobitosti.
Lavat citološki obilje stanica. Dominiraju limfociti i makrofagi. (Br. Epitel 23, faga 71, limfo6%). Otisak transbronhalne biopsije pluća stanice bronhalnog epitela.
Biopsija pluća patohistološki komadić je plućni parenhim, u septima oskudan antrakotični pigment. Drugih promjena nema.
BAL bakteriološki kontaminacija orofaringealnom florom.
Imunofenotipizacija lavata nalaz u granicama normale.
Sputum na My tbc direktno negativn, kultura u tijeku.
Spirometrija opstruktivne smetnje ventialcije manjeg stupnja. Ventolin test negativan.
Difuzijski kapacitet za CO je u granicama normale.
Plinska analiza art. Krvi uredan nalaz.
UZV abdomena: Jetra, intra i ekstra hepatalni žučni vodovi, nalaz oba bubrega i gušteraće uredan. Slezena mjeri 96 mm. u promjeru. Nadbubrežne lože slobodne. Ne vidi se uvećanja paraaortalnih ili parakavalnih limfonoda.
Rdg. pluća: obostrano u parenhemu vide se multiple nodozne lezije promjera 5-8mm. U bazalnim segmentima obostrano su deformirani bronhi uz endoperibronhijsku fibrozu te uz vrlo diskretno naglašen mali intersticij obostrano perihilarno. U hilusima nema proširenih limfnih čvorova. F.c. sinusi su slobodni. Srce je kompenzirano. Kontrolna obrada u razdoblju od ok 1 mj. pokazuje diskretno poboljšanje intratorakalnog statusa u smislu regresijske dinamike upalnih promjena u području deformiranog tijeka bronha u plaštu srednjeg plućnog režnja te nešto diskretnije u linguli. Blaža hiperinflacija plućnog parenhima s otvorenim f. c. sinusima. Nema znakova limfadenopatije. Srce je održanog tonusa miokarda.

Zahvalna!

doc. dr. Neven Tudorić

02.11.2002. 17:02

Čini mi se nevjerojatnim da u nastavku teksta koji ste prepisali s otpusnog pisma nema dijagnoze, zaključka i preporuke. Moguće je da niste dobili čitavo pismo. S obzirom da je učinjena vrlo široka i detaljna obrada preporučujem Vam da se javite u KB Jordanovacliječniku koji je liječio gospodina (i pisao navedeno otpusno pismo) te da pitate za detalje koji Vas interesiraju.