Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


opstruktivni bronhitis


Autor Poruka

Danijela

03.11.2005. 20:10

Moj sin ima 13 god. Od 7 meseca boluje od bronhitisa da bi sa godinama bivalo sve jace i komplikovanije. Bolest se sirila i napredovala sve vise iako je dete sve cesce bivalo leceno sa inekcijama.Ove godine je imao upalu pluca vec 2 puta.Avgusta meseca odlazi u bolnicu sa jakim opstruktivnim nalazom gde provodi 12 dana .Po izlasku iz bolnice odlazi u Soko banju 10 dana naon pet dana po dolasku ponovo dobija napade jos jace no inace i zavrsava ponovo u bolnici u Prokuplju.Posle par dana ga salju kod pumologa u Nisu dok i dalje njemu nije dobro i stanje se pogorsava.Od pumologa u Nisu dobija VENTOLIN , FLIXOTIDE ,durofilin , oliglogal, hemomicin kao i par drugih lekova ,jos jedne pumpice koje trazimo. Njemu je i dalje lose sta da radimo gde dalje da idemo i kako da mu pomognemo.Molim vas za iskren odgovor kao i pomoc koja nam je neophodna sto pre.Unapred zahvalni.
Danijela

Cybermed

03.11.2005. 21:24

Poštovana,

molimo Vas da pitanje postavite u okviru foruma iz pedijatrije.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

prof. dr. Neven Tudorić

26.01.2006. 13:42

Vaš sin prema opisu ima teži oblik astme. Za točnu preporuku što bi trebalo učiniti i kako ga liječiti trebalo bi znati više podataka. U dobi od 13 godina najčešće su alergijske astme uzrokovane preosjetljivošću na alergene iz okoliša, obično grinje iz kućne prašine, evtl. mačku ili psa. U tom slučaju potrebne su maksimalne mjere izbjegavanja alergena, te lijekovi koji smiruju upalnu reakciju u astmi. Flixotide je takav lijek. Bilo bi bolje kombinirati ga sa lijekovima koji šire dišne putove ili koristiti kombinirane preparate: Seretide (kombinacija Flixotida i Sereventa) ili Symbicort (kombinacija budezonida i formoterola). Oba se lijeka uzimaju udisanjem, redovito, tijekom više mjeseci. Ventolin je lijek za nuždu koji se uz spomenute lijekove uzima prema potrebi. Česta i velika potreba za Ventolinom znak je loše regulirane astme. Nabavite mjerač vršnog protoka (PEFR metar), instruirajte se o načinu samokontrole bolesti, te u zajednici sa iskusnim pedijatrom alergologom dovedite stvar u red, što se u pravilu može. Tražite pisani plan liječenja koji se temelji na vrijednostima PEFR.