Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Planocelularni karcinom


Autor Poruka

Josipa

14.02.2004. 19:41

Poštovani,
mome tati (59 godina) je dijagnosticiran planocelularni karcinom, i planira se operativni zahvat u slijedećih 10-ak dana.
Iz otpusnog pisma:
Spirometrija, testovi i krivulja protok volumen – nalaz uredan.

Difuzijski kapacitet za CO je u granicama normale 89%.

Plinska analiza art. krvi: nalaz uredan.

Nodus promjera oko 5cm lokaliziran u plaštu 3. segmenta lijevo dijelom vidljiv UZV-om, a dijelom i dijaskopijom, pa je u kombinaciji obojega učinjena nakon kutane anestezije perkutana aspiracijska punkcija, a dobiveni materijal upućen na analizu. Taj nalaz je solitaran. Uvjerljivih znakova limfadenopatije ili izljeva se ne vidi. Mali subapikalni ožiljci desno u vršku.

Transtorakalni punktat citološki: krv, obilno detrifusa (?), neutrofilni granulociti, makrofagi, nešto nakupina mezotela seroze, pojedinačno loše očuvane maligne stanice pločastog epitela.

Carcinoma planocellulare.

Fiberbronhoskopije: larinks, traheja i bifurkacija su b.o.
Sluznica traheobronhalnog stabla je uredno obojena, a u lumenu je nešto sluzavo – gnojnog sadržaja koji nadolazi iz lijevog gornjeg bronha. Nakon aspiracije sva su ušća prohodna.

Kateter aspirat i bris četkice: stanice bronhalnog epitela

CT toraksa i gornjeg abdomena: učini se CT toraksa slojevima kolimacije 10mm, te se u anteriornom segmentu lijevog gornjeg režnja nađe infiltrativno-proliferativni proces koji priliježe uz viscelarnu pleuru. Nema se dojam infiltracije torakalne stijenke. Također u visini trankus pulmonalisa proliferativni proces je u kontaktu i sa medija stinama, no nema znakova infiltracije istoga. Kako pacijent ima uveden pace maker tako elektrode stvaraju izrazite artefakte te je analiza medijastinuma otežana, no uz tu napomenu ne vidi se uvećanih limfonoda u medijastinumu.
Nema izljeva u pleuri.
U nastavku se učini CT gornjeg abdomena te se ne nađe žarišnih lezija u prikazanim parentimnim organima.

Analiza tm markera:
22.01.2004. – Cyfra 21-1: 3.040ng/mL, NSE 18560ng/L

02.02.2004. – Cyfra 21-1: 1.880ng/mL, NSE 13870ng/L

Zaključak: Bolesnik je hospitaliziran radi infiltrata na plućima lijevo. Transtorakalnom punkcijom dobivene stanice planocelularnog karcinoma. Iako se radi o bolesniku s izrazitim rizikom s obzirom na bolest miokarda, kod bolesnika se indicira operativni zahvat.

Koagulogram: Vk 0,02; V2 0,360, pV 0,17; INR 5,1; APTV 38,3; TV 12,6; fibrinogen 5,9

Kontrola: Vk 0,005; V2 0,42; pV 0,84; INR 1,2; APTV 24,6; TV 15,4; fibrinogen 4,0
Fibrinoliza > 10,8; antitrombin 1,07

Ostali rutinski biokemijski nalazi u granicama normale.

Dg. Ca planocellulare lobi sup. pulm. 1. sin.

Oprostite na opširnom pismu, ali molim Vas Vaše mišljenje, i kakve su (po Vašem iskustvu) postoperativne prognoze?
Unaprijed hvala na odgovoru!
Josipa

prof. dr. Neven Tudorić

20.05.2004. 13:38

Nadam se da je planirana opearacija u međuvremenu i učinjena. Planocelularni karcinom bronha je za razliku od drugih plućnih tumora građen od zrelog pločastog epitela radi čega raste nešto sporije te kasnije metastazira. Radi toga je češća mogućnost operativnog liječenja i nešto bolja prognoza. Ukoliko se operativnim zahvatom uspije odstraniti tumor u cijelosti, te ako nisu prisutne lokalne niti udaljene metastaze, tada je moguće i trajno izlječenje. U protivnom tumor nakon operativnog zahvata recidivira, tj. ponovno raste i značajno pogoršava prognozu bolesnika. Ukoliko je indicirano, nakon operativnog zahvata može se provesti i iradijacijsko liječenje (zračenje). Uz samu prirodu maligne bolesti prognoza je često modificirana i općim stanjem bolesnika (dob, druge bolesti, plućna gfunkcija i sl.).

Nenad

19.09.2004. 15:04

Kakva su učinci liječenja kemoterapijom recidiva planocelularnog karcinoma jednjaka? (terapija radijacijom nije pokazala pozitivne efekte)