Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zarazno ili ne?


Autor Poruka

Josip

02.03.2004. 15:14

Moja je supruga prije tri tjedna dobila dijagnozu gripa, uslijed visoke temperature (39) i jakog suhog kašlja. Nakon 5 dana konstantne temperature poslana je na RTG pluća i utvrđena je bakterijska upala pluća. Dobila je Sumamed i Pholcodin. Temp. je pala, ali još uvijek dosta kašlje. Njena sestra, koja živi s nama, skoro istovremeno je dobila istu dijagnozu, ali kako je neotpornija, njoj je temp. potrajala čak 14 dana. Potom se razbolio i moj 12-godišnji sin, a doktori nam tvrde da to nije prenosivo. Molim da mi odgovorite da li se radi o zaraznoj bolesti ili ne.

luka

20.04.2004. 10:31

Bakterijska upala pluća jest zarazna bolest. To Vam mogu potvrditi brojni izvori. No sad mene zanima imate li kakvih prikupljenih podataka o toj bolesti jer trebam napisati seminarski rad na tu temu pa bih Vam bio zahvalan da mi pošaljete mailom.
Hvala.

doc. dr. Neven Tudorić

14.05.2004. 10:44

Vjerojatno je u vrijeme kada dobijete ovaj odgovor upala pluca u vase supruge i njezine sestre davno prošla.
Upala pluća je češća komplikacija infekcije virusom gripe. Može se raditi o upali pluća koja je i sama uzrokovana virusom grupe ili je gripa komplicirana dodatnom infekcijom nekom bakterijom. U oba slučaja se od bolesne osobe kontaktom može zaraziti i druga osoba.