Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


smetnje u snu


Autor Poruka

nevena

24.11.2002. 15:19

Molim Vas za odgovor povodom sljedeceg problema koji se javlja kod mog brata (40 god.). Naime, kad je imao 18god. prvi put se pojavio ovaj, nazvacu ga bol. Javlja se u snu. U poslednje vrijeme taj bol se javlja ucestalo. Normalno zaspi i posle odredjenog vremena, ne uvjek istog trajanja, skoci iz kreveta ,kao da se gusi i ne moze da udahne vazduh. Kad se nekoliko puta udari po grudima onda udahne vazduh ali tako zvucno ,kao neki davljenik. Kaze da ne sanja tada nesto sto bi ga uplasilo. U budnom stanju nema nikakvih problema. Nije gojazan, u dobroj je kondiciji, sto bi se reklo ,kad je pod opterecenjem nema tih tegoba.Pusac je ali ne strastveni .Molim Vas da mi odgovorite kod kojeg doktora bi se trebao javiti.
Unaprijed zahvalna,
Nevena

doc. dr. Neven Tudorić

18.02.2003. 12:52

S obzirom na vrlo oskudne podatke koje ste naveli preporučujem pregled u ambulati za probleme sna. Ta je ambulanta, ako postoji u mjestu gdje živite, obično uz neurološki odjel (ili pulmološku kliniku). Tamo se može obaviti polisomnografsko snimanje koje obuhvaća praćenje moždane funkcije (EEG) i nekih parametara disanja (plinovi u krvi, aktivnost dišnih mišića i sl.).