Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


most


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Snezana

04.12.2003. 16:41

Postovani,

Napokon sam odlucila raditi most, jer mi nedostaje donja setica. Stomatolog je brusio peticu, sedmicu, ali onda i osmicu, sa objasnenjem da je sedmica u najveci deo plomba, pa most nece biti stabilan. Mene zanima dali je njegovo objasnenje u redu (privatan je i svaki novi zub koji "ulazi" u most je plus 50 eura). Kod kuce sam primjetila da i gornja petica i sestica su skracene, pa i tu osijecam bol na hladno-kako da rijesim tu bol? Pitao me dali zelim porculanske, a onda rekao da moram otici i nakon dva dana da "probam" metalnu konstrukciju-nisu li onda to kombinirane? Jos nesto: od poslije rada juce, ne osjecam se bas najbolje-osjecam slabost i drhtavicu.
Anesteziju takodje nisam bas najbolje podnijela, dobila sam tahikardiju, osijetila tremor, ali trebam vaditi jos jedan zub, pa zanima me dali postoji neki drugi anestetik osim lidokaina, koji sam do sada dobivala ili mozda neko drugo rijesenje.
Izvinite sto Vama postavljam ova pitanja, a ne stomatologu kod koji sam brusila zube, ali vjerujte, poslije neke njegove postupke i reakcije izgubila sam povjerenje u njegov rad, iako je sad vec kasno (preporuke za njega sam "dobila" od stomatologinje koja ljeci moje zube, inace profesorica na fakultetu - ali i njegova majka).
Postovana dr.Jukic,

Juce sam bila i probala onaj metalni dio mosta, ali danas ustala sam sa
nateceni limfni cvor ispod petice i bol oko ili na taj zub, kao i okolo
osmice. Ne mogu razgraniciti jeli bol kod zube ili nepca. Znaci, ako od
brusenja sam nemala danas imam bol, a u ponedeljak trebam cementirati most.
Sa jezikom napipavam neka mala kvrzica s unutarnje strane petice, pa otisla
sam stomatologu koji je pregledao zube i rekao da je bol najverojatno od
nepca, jer zubi su bruseni i ispod njega, napipao nepca sa unutarnje strane
i rekao da nema promene, a ja sad tu kvrzicu osjecam malo plosnatiju, ali
siru od prije. Trebam li raditi RTG, sacekati sa cementiranjem...?
Stomatolog mi je predlozio ispiranje usta kamilicom, ipak cekam Vase
misljenje.
Unaprijed hvala

Dr.sc. Silvana Jukić

07.12.2003. 11:33

Sto se tice uključivanja osmice u most kojim bi trebalo nadomjestiti šesticu ne mogu kategorički tvrditi da je bilo nužno ili ne. Ponekad se neki zub ukljuci u mostnu konstrukciju, iako nije nužan kao nosač, da ga se zaštiti od karijesa ili je jako destruiran pa ima puno ispuna.
Keramički ("porculanski"blunk mostovi i krunice se izrađuju s metalom kao podlogom i u pravilu uvijek se prije isproba metalni dio. Doduše postoji i bezmetalna keramika ali ona se ne smije postavljati u područje stražnjih zubiju jer su tu sile žvakanja snažne i došlo bi, vrlo brzo, do pucanja takve konstrukcije.
Sto se tiče gornjih zubiju koje su skraćene i osjećate, vjerojatno je stomatolog napravio mjesta za most brušenjem nasuprotnih zubi. To je ponekad potrebno, ali umjereno, jer, u slučaju dužeg nedostatka nekog zuba, nasuprotni zubi urastaju u slobodni prostor. Bol bi trebao riješiti Vaš stomatolog preparatima fluora ili nekom drugom metodom.
Lose osjećanje nakon brušenja može biti povezano sa samim brušenjem kod kojeg može doći do ozljeda zubnog mesa. Takve ozljed uz sam stres izazvan napornim postupkom oslabljuju imunitet organizma, a i vrijeme je viroza.
Reakcija na anestetik koju ste opisali može biti reakcija na vazokonstriktor koji je sastavni dio anestetika. Ukoliko se anestetik ubrizga u krvnu žilu ili jako prokrvljeno područje tada brže uđe u cirkulaciju i dođe do srca koje reagira tahikardijom. Također može biti i psihogena reakcija - strah od igle ili samog postupka dovodi do lupanja srca, tremora i drugih simptoma. Postoje i drugi anestetici koji se mogu koristiti kao što je articaine, bupivacaine, mepivacaine i dr. Savjetujem VAm da upozorite stomatolaga kod iduće primjene na prethodnu reakciju, a on bi trebao izborom anestetika i pažljivom primjenom smanjiti mogućnost komplikacija.

Sto se tiče kvržice oko petice ona može biti od zubnog mesa oštećenog brušenje ili procesa u zubnoj pulpi. Predlažem svakako rtg snimanje da se utvrdi uzrok. Most se može cementirati ali p r i v r e m e n o. Tako u slučaju potrebe most se lako skine i napravi potrebno liječenje i potom kad ste sigurni da je sve u redu most se cementira trajno.

Snezana

09.12.2003. 16:24

Postovana dr.Jukic,

Jedva sam cekala Vas odgovor, most je cementiran privremeno, ali osmica je nekako previsoka, pa kad zatvorim usta zabada se u nepce gore na mjestu gde ja bila gornja osmica (sad izvadjena), tako da mislim da ce biti jos posla oko ovog mosta.

Puno, puno hvala.