Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Ortodoncija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Igor

13.12.2003. 09:08

Da li mi mozate reci nesto vise o mobilnoj i fiksnoj ortodonskoj protezi?Koje su prednosti i nedostatci fiksne, a koje mobilne?D a li su komplikacije cesce kod mobilne ili kod fiksne?
Hvala!

Dr.sc. Silvana Jukić

18.12.2003. 22:19

Obzirom da nisam ortodont pokušati ću ukratko odgovoriti na Vaše pitanje znanjem općeg stomatologa.
Prednosti fiksne ortodoncije je u pomaku cijelog zuba, krune i korijena, dok se mobilnim aparatom pomiču samo krune zuba. Potom, nošenje aparata ne ovisi o volji pacijenta, aparat je stalno u ustima, dok kod mobilne ortodoncije pacijent utječe na vrijeme nošenja aparata. Ukoliko pacijent nije discipliniran to može produžiti vrijeme terapije.
Nedostatak fiksne ortodoncije je otežano održavanje oralne higijene. Ukoliko sila kojom se djeluju na zube nije pravilno određena komplikacija ortodontske terapije je resorpcija korijena. Obzirom da je terapija fiksnim aparatom brža od terapije mobilnim aparatima mogućnost te komplikacije je nešto veća kod fiksnih aparata.