Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


oteknuce


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dinaadriana

10.09.2010. 10:55

donja cetvorka mi je puknuta i otvorena vec neko vrijeme i nikad me nije bolilo..ali danas je odjednom ispod toga zuba nateklo meso i celjust i vidi se oteknuce na licu..o cemu se tocno radi i koja terapija bi bila potrebna..posto nemam zdravstvenu iskaznicu jel mogu otici u bilo koju stomatolosku ordinaciju i naravno platiti da mi se to rijesi
hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.09.2010. 11:35

Poštovana,

Radi se o infekciji korijenskih kanala zuba, te o upalnom procesu u kosti na vrhu korijena istog, koji je nastao kao posljedica te infekcije.
Potrebno je provesti endodontski zhavat na zubu, ako je to moguće ili zub izvaditi i nadomjestiti implantatom ili mostom.
Kako je više od 50% ordinacija u Hrvatskoj izvan mreže osnovnog osiguranja, naravno da da možete otići privatno stomatologu i platiti za uslugu.

azaleja

14.09.2010. 00:15

Poštovani,

Prije par dana na sportu zadobila sam jak udarac laktom u lice tj, bolje rečeno stradali su zubi(konkretno gornje dvije jedinice) na način da su pomaknute za nekoliko milimetara prema unutra. Odmah su poslikane i ustanovljeno je da frakture nema ali da se pri povratku u Hrvatsku(jer nezgoda se dogodila u inozemstvu) moraju poslikati svi zubi(ortopan) i do tada mi je dan led na korištenje svaka 2 sata. Do dolaska natrag čeljust ili bolje rečeno pola lica mi je snažno naoteklo i danas 2 dana kasnije nije ništa pretjerano bolje jer je i dalje dosta naotečeno, zubi su kao ukočeni i bolni na dodir i pored sve pomaknuti prema unutra i sve to rezultira da nemogu niti jesti(jer nemogu zagristi) niti mogu normalno govoriti. Pri dolasku odmah sam napravila ortopan i javila se svome stomatologu koji je doslovce bio izbezumljen i nakon višesatnog proučavanja slike nije mogao uočiti nigdje frakturu, ali i iskreno mi rekao da nezna što bi. U konačnici mi je rečeno da pustim par dana da se oteklina povuče i da će onda vidjeti što i kako dalje! Međutim s obzirom da je meni to stvarno dosta naotečeno i izgleda kao da mi je lice deformirano dali je moguće da je od udarca došlo do puknuća čeljusti? Dali postoji neki konkretan znak koji bi na to ukazivao? Moj stomatolog mi unatoč učestalom ponavljanju toga pitanja nije dao nikakav odgovor!
I moje drugo pitanje je dali postoji teoretska šansa da se moje gornje dvije jedinice nekim načinom vrate ponovo u ravninu s ostalim zubima ili je vađenje zubiju u takvim situacijama jedino rješenje!
Ispričavam se na opsežnosti ovoga pitanja i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.09.2010. 15:35

Poštovana,

Normalno je da ste nakon doživljene traume natekli.
Fraktura gornje čeljusti je također moguća, te se dijagnosticira ortopanom i eventualnom pomičnosti večeg dijela do svih zubi.
Nakon pomaka zuba moguće je da se oni nakon par dana sami vrate na svoje pozicije, ako se to ne desi u roku nekih 5 dana nakon traume, zubi se mogu vratiti na poziciju ili primjenom sile (mada je to možda bilo najbolje napraviti odmah poslje traume) ili ortodontskim aparatom.
Ako Vam otok lica nakon traume ne počinje splašnjavati u roku od 5- 6 dana potražite pomoć kod specijalista oralne ili maksilofacijalne kirurgije.
Ja na Vašem mjestu nebih vadio zube bez nekoliko mišljenja.

azaleja

14.09.2010. 23:45

Zahvaljujem se na brzom odgovoru!

Imam još samo jedno pitanje: U zadnjih nekoliko sati na području ispod lijevoga oka mi je poplavilo, izgleda kao da me netko baš na tome mjestu udario, a ne u zube, sad me zanima dali je to posljedica od snažnog udarca kojeg sam zadobila i netreba pridavati veću pažnju jer će se povući zajedno sa oteklinom, ili ipak to nije normalno i može upućivat na neki drugi problem te potrebno je da potražim pomoć unatoč savjetu stamatologa da pričekam par dana da se sve zajedno smiri! Inače nisam paranoična ali ovo plavilo ispod oka me doista zabrinjava!

Dean Cekić, dr. med. dent.

15.09.2010. 20:50

Poštovana,

Teško je davati ozbiljne dijagnoze preko interneta, ali kao se me čini, mislim da je savjet Vašeg stomatologa dobar.
Ništa se neće bitno promjeniti na gore, ako pričekate nekoliko dana.

mungos

14.10.2011. 12:50

Postovani..

imam problem..imao sam bolove na sestici dolje koji su poceli u subotu navecer,kako je bio vikend popio sam ketonal i cekat cu ponedjeljak da odem kod svoje zubarice. u nedjelju su me bolovi isto rasturali,ali nekako sam prezivio i docekao ponedjeljak. kad sam se probudio i svatio sam da sam ozbiljno otekao u licu,ispod obraza tocno ispod zuba i sa strane,oteklina je bas velika! uglavnom otisao sam kod zubarice,ona mi je otvorila zub i on me prestao boljeti,te mi je rekla da se stvorio granulom i kad ga je otvorila izaslo je malo krvi i gnoja,pitao sam je oce li mi dati antibiotike za oteklinu,rekla je da ne,ali ukoliko mi se oteklina ne povuce za jedan dan da je nazovem. naravno oteklina se nije povukla i ja sam je zvao. dala mi je klavocin bid i sada ga redovito trosim. problem je taj da ga trosim vec 4 dana i oteklina se jos nije povukla,naravno oteklina me spreceava da se normalno hranim jer nemogu dovoljno otvorit usta da bi jeo i boli me kad zvacem tako da moram jesti samo kasastu i mekanu hranu. stavljam obolge i pijem klavocin i vec 4 dana nista!! mozete mi molim vas reci dali nesto krivo radim,i koliko jos moram cekat da ovo splasne?? volio bi sto prije pocet normalno jesti i popraviti taj zub koji mi je zadao ove probleme..

Unaprijed hvala!!

Dean Cekić, dr. med. dent.

22.10.2011. 22:55

Poštovani,

Žao mi je što kasnim sa odgovorom.
Kod vas se desilo odumiranje zubne pulpe, te infekcija sustava korijenskih kanala bakterijama.
Otok koji spominjete je rekacija organizma na bakterijsku infekciju.
Potrebno je provesti endodotnski zahvat, tj. liječenje zuba.
Moguće je još provesti drenažu apcesa, ako je otok u fazi da se ona može provesti.
Pretpostavljam da je problem već rješen dok ovo pišem.

marin123

09.10.2013. 21:45

Dobar dan,
Izvađen mi je živac iz lijeve trojke, sve je bilo dobro dok nisam osjetio da je nakon pola godine oteklo zubno meso povrh njega. Kad to stisnem izađe zrak iz zubnog mesa. Što da radim?

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.11.2013. 10:45

Poštovani,

Kod Vas se radi o neuspijelom endodotskom zavatu, te se trebate obratiti liječniku dentalne medicine, kako bi se poduzeli potrebni koraci za ovu situaciju.
Moguće terapije su:
1. Revizija punjenja
2. Apikotomija
3. Vađenje zuba

AdinM24

05.10.2015. 22:45

Postovani
Prije otprilike 4 dana mi je ispala plomba nakon toga su me pocele boliti desni pa onda zubi
Poslije je pocelo naticati koji se ne smanjuje ni sad
To je sve popraceno krvlju, jakim bolovima i neugodnim mirisom
Imate li nesto da mi preporucite od lijekova?
Uzimao sam metafen i brufen

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.10.2015. 16:55

Poštovani,

moja preporuka je da bez odgađanja posjetite stomatologa.