Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Sta je...?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anja

07.12.2003. 12:41

Sta je to klinasta erozija,a sta miloliza?

Dr.sc. Silvana Jukić

07.12.2003. 17:55

Klinasta erozija kao pojam u hrvatsko stomatološkom pojmovlju ne postoji već klinasti defekt koji predsatvlja gubitak tvrdog zubnog tkiva u području vrata zuba klinastog oblika. Pravilniji izraz bi bio nekarijesna cervikalna lezija.

Cervikalne lezije mogu biti uzrokovane s više čimbenika: karijesom, erozijom, abrazija i abfrakcijom. Erozije nastaju djelovanjem kiseline bilo one unešene izvana ili kiselinom iz samog organizma (učestalo povraćanje želučanog sadržaja ili regurgitacija). Ako su pruzročene djelovanjem vanjskih čimbenika obično se nalaze na bukalnim plohama u području vrata zuba, no obično nisu klinastog oblika već su više zdjelastog oblika. Erozije uzrokovane unutarnjim čimbenikom se nazivaju milolize i nalaze se najčešće na lingvalnim plohama i griznim plohama zuba.
Klinasti oblici cervikalnog defekta se javljaju najčešće uslijed abfrakcije - odlamanja djelova tkiva uzrokovanog djelovanjem nepravilnih okluzijskih sila.