Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


što kad dijete boli zub?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Irena

29.09.2003. 07:52

Moja će djevojčica uskoro 4.g. U posljednjih tjedan dana, navečer prije spavanja i noću plače i žali se da je boli zub. Isprva sam mislila da se radi o donjoj petici koja je pokvarena i tražila telefonski savjet stomatologa koji mi je rekao, da se u pravilu mliječni zubi ne popravljaju. Kasnije sam ustanovila da je zubno meso iza petice natečeno i da ona sama prstićima trlja to mjesto. Budući da će tek 4.godine, da li je moguće da joj izbija šestica? Kako joj pomoći u suzbijanju boli?(Dajem joj Voltaren čepić ili pola Lekadol tablete - da li je to pravilno?) Znam da je trogodišnjaka teško nagovoriti da otvori usta kod stomatologa (barem moju djevojčicu) a kamoli popravljati zube, pa vas pitam što s njenim peticama koje su jako pokvarene? I da li je istina da djeca u pravilu nasljeđuju strukturu zuba po majci, jer sam u strahu, budući da su moji zubi, unatoč pravilnoj njezi, katastrofa.

Dr.sc. Silvana Jukić

07.10.2003. 18:00

Mliječni zubi se popravljaju. Predlažem da Vašu djevojčicu odvedete d r u g o m stomatologu i to po mogućnosti pedodontu, specijalistu dječje i preventivne stomatologije. Ukoliko pripremite dijete tako da mu opišete otprilike kako izgleda posjet stomatologu, pri tome sebe prikažete kao nekoga tko redovito posjećuje stomatologa (ukoliko to zaista jeste) dijete će bolje surađivati sa stomatologom. Pri prvoj posjeti stomatologu dijete bi se trebalo upoznati s stomatološkom ordinacijom i zadobiti povjerenje stomatologa kao nekog tko mu želi pomoći. Jedino u slučaju potrebe za hitnom intervencijom ili ako dijete dozvoli može se prvi put i intervenirati. U svakom slučaju nemojte dijetetu obećati da neće biti niti malo boli jer, ukoliko se dogodi da prilikom zahvata malo zaboli, izgubiti ćete povjerenje Vašeg djeteta. Navika redovite posjete stomatologu stječe se od malih nogu. Prva posjeta stomatologu treba provesti otprilike krajem druge godine kad izniknu svi zubi. Tada su zubi obično zdravi, posjet nije traumatičan i djeca se lako priviknu na stomatolga. Stomatolog upućuje na pravilnu higijenu, pripisuje uporabu fluora a tijekom redovitih kontrola intervenira kada je karijes mali i popravljanje bezbolno.
U slučaju otekline iza petice može se raditi o upalnom procesu uzrokovanom karijesom petice ili ranijim nicanjem šestice.
Protiv bolova najbolje je koristiti Paracetamol analgetik i to u obliku sirupa u dozi kojoj inače dajete kod bolova. Voltaren ne bih preporučila.
Nasljedstvo utječe na kvalitetu mineralizacije, oblika i položaja zuba što može dovesti do pojačane sklonosti karijesu, no uvjeravam VAs da je to u manjem broju slučajeva presudno. Puno više na pojavnost karijesa utječe način prehrane (bez slatkiša) i pravilna higijena.