Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Zabrinuta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nadja

20.03.2004. 20:11

Da li se kariozni zubi mogu pripisati samo losoj higijeni,ili kod ljudi postoji razlika u kvaliteti zuba.Naime,jako vodim racuna o zubima,poslije svakog obroka perem zube,a skoro uvijek kad odem kod stomatologa desava se da moram neki zub da popravljam.

Dr.sc. Silvana Jukić

21.03.2004. 17:54

Osim higijene na pojavnost karijesa utječu i drugi čimbenici kao što je mineralizacija tvrdih zubnih tkiva, položaj zuba u čeljusti, način prehrane i kvaliteta sline. Ukoliko je učastalost karijesa kod Vas velika usprkos Vašem trudu, trebali bi sa stomatolologom provesti detaljnu analizu prehrane, načina provođenja oralne higijene, sastava i količine sline, količine karijesogenih mikroorganizama te pregled položaja zuba u zubnom nizu. Nakon takve analize trebalo bi provesti mjere koje uključuju promjenu načina prehrane i održavanja higijene, uporabu antiseptičnih otopina za smanjenje broja mikroorganizama, poticati lučenje sline te ukoliko je potrebno provesti ortodontsku terapiju da bi se omogućilo pravilno održavanje higijene. Sve to bi trebalo rezultrati manjom pojavom karijesa.