Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Lud raspored zubi :)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dragana79

05.03.2010. 11:45

Imam jedince,pa trojke pa na mjesto trojki nema nista itd redom normalnim. Tj. Ja opste nemam dvojke na gornjoj vilici a na mjestu dvojki su trojke,a gdje trebaju biti trojke je prazno. Kakav je proces to poredati kako treba?

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

07.03.2010. 20:15

Proces je takav da se posavjetujete sa Vašim stomatologom te odaberete neku od terapijsih mogućnosti. Neke od terapijskih mogućnosti su ordoncija (apratić za "ravnanje" zubi), protetika - mostovi i krune, te implanto-protetika - ondnosno ugradnja implantata u čeljust i izrada krunica na implantatima ("umjetnim korijenovima"blunk.

Dragana79

15.04.2010. 12:05

Savjet stomatologa je: to je veliki posao i kosta mnogo! To je izgleda najvaznije od detalja resenja problema. Ako jedince stoje na mjestu,sta bih trebalo uraditi sa tim trojkama koje su na pogresnom mjestu. Ok,svatam kad je prazan prostor pa tu ide vjestacki zub. A ja moram prvo te trojke pomaknuti odatle ili "napraviti" da lice na dvojke happy
bas me zanima sta bih se tu radilo,bar vas prijedlog.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

19.04.2010. 16:05

Idealno rješenje - govoreći naravno čisto teorijski, bilo bi ortodontsko (aparatićem) pomicanje trojki na svoje mjesto u čeljusti. Tim zahvatom otvorio bi se prostor na mjestima dvojki, te bi kao posljedica premještanja zubi vjerojatno nastala i potporna kost na tom mjestu. Nakon toga - na novonastala mjesta ugradili bi se implantati koji bi bili nosači krunica. Prednosti takvog zahvata jesu čuvanje "prirodnog" stanja stvari, povoljni biomehanički odnosi - trojke su na mjestu trojki i osiguravaju prirodno vođenje donje čeljusti, ugrađivanjem implantata nema potrebe za brušenjem zdravih i nedirnutih zuba itd.
Nedostatak je dugotrajnost (zahvat može potrajati i do 2-3 godine), kompliciranost - potrebna je suradnja grupe stomatoloških specijalista (kirurga, ortodonta i protetičara) - te kao posljedica toga i cijena!

Dragana79

21.04.2010. 23:20

Zahvat moze trajati 2, 3 god, jooj jadna ja happy Jedan zubar bi mi najradije izvadio te trojke pa poslagao vjestacke dvojke i trojke. Meni se ne svidja vanjenje zdravih zubi mada nisu gdje trebaju biti. Hm..moram dobro razmisliti sta cu jer ovako nisam ni vampir ,a ni zeko happy Vama hvala na odgovoru!

kinkin

30.04.2010. 01:05

Malo teža priča o zubima..
Imam dva temeljna problema - zubi prepuni plombi, već požutjeli od istih posebno prednji gornji, bojim se da bi se raspali kod ponovnog mijenjanja plombi
- nepravilan raspored - jedinice uvučene prema unutra , a dvojke znatno izbačene vani.
Kao dijete nosila sam aparatić za korekciju kako bi se trojke spustile na svoje pravo mjesto i to je dobro završilo. Međutim, tijekom studija, u ranim dvadesetim jedinice su se počele uvlačiti prema unutra , a dvojke idu vani. taj proces čini mi se još traje.Trojke su zdrave , bez plombi što je rijetko kod mene.Napominjem da su ti moji zubi izdržali pet trudnoća i pet godina dojenja pa tako i nisu sasvim loši, ali bih voljela riješiti taj neprirodni raspored ako je ikako moguće.Molila bih Vas da mi kažete koje mi opcije stoje na raspolaganju osim nošenja fiksnog aparata za koji ne znam kako bi se pričvrstio na te loše i izbbušene zube. Je li moguće te zdrave trojke iskoristiti kao nosače za nekakve navlake kojima bi se dijelom jedinice vratile naprijed ili da ih izvadim zajedno s dvojkama i napravim protezu ili nekakav most?Koje opcije uopće imam? 35 mi je godina . Unaprijed hvala na odgovoru i oprostite na dužini teksta!

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

15.10.2010. 11:15

Poštovana ...
ortodontski apratić ne bi oštetio Vaše zube, ne brinite već se s povjerenjem obratite ortodontu jer ne vidim razlog zašto zube ne bi postavili u idealan položaj.