Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lorena9

07.10.2013. 22:20

Postovani doktore,

terapija mi je za akne ujutro skinoren 20% krema a navecer airol 0.05%.

sada vise ne zivim u drzavi gdje se moze kupiti skinoren i u apoteci su mi dali azaderm kremu koja isto sadrzi 20% azelaic acid, ali pogledala sam i ostali joj se sastojci razlikuju od skinorena. pisa da sadrzi:
benzoic acid, propylene glycol, polysorbate 80, isopropyl myristate, stearic acid, polyoxyl 20 cetyl ether ( ceteth-20), cetosteariyl, alcohol, white bees wax, purified water.

mozete li mi reci je li ova krema ok ekvivalent skinorenu tj mogu li je koristiti umjesto nje ili trebam ipak kupiti neku drugu. hvala unaprijed na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.10.2013. 22:15

To je ekvivalent Skinorenu i možete je slobodno koristititi umjesto nje.

zorana87

10.10.2013. 10:05

Postovani mucim se sa aknama vec 7 godina,a sada mi je 26..Probala sam sve i svasta i uglavnom nista nije pomoglo..Zadnji preparat sto sam koristila je bila Sebamed antibakterijska pjena koja mi je bukvalno sprzila lice. I nakon toga mi je citava faca ( obrazi,brada i celo ) prekriveno sitnim bubuljicama koje nikad nisam imala za ovih 7 godina i zato sam odlucila da odem kod dermatologa prvi put u zivotu.Rekla je da su u pitanju mladalacke akne..i prepisala Aknefug ujutro i navece da drzim po 4min ako me ne pece i svako drugo vece Sona gel..koristim ovo 9 dana i nikakavo poboljsanje ne vidim,cak kao da mi je i gore.Da li je moguce da ovi preparati izbacuju prvo ono sto ne valja na povrsinu pa ce se onda ocistiti koza ili mi ne odgovara terapija? Sto mi savetujete da dalje uradim? Hvala

Reply

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.10.2013. 10:20

Preko računala mi je teško reći je li propisana terapija optimalna za Vas. Ali za poboljšanje kod akni potrebno je barem 3-4 tjedna terapije, a za puni učinak i duže.

mari-na

15.10.2013. 12:10

Postovanje,
Imam 20 god. i vec dugo problema s aknama (cca. godinu dana). Kod dermatologa sam isla, terapije koje sam dobila nisu mi uopce pomagale, dakle: Epiduo 0,1%/2,5% Gel, Isotrexin Gel, Dermowas Compact ph 6,5 (sapun za lice), Benzaknen 10% Gel, Anefug Simplex (nesto kao AcneColor) te sto sam na svoju ruku kupovala proizvode od Vichy Normaderms (Gel+Krema), Himalaya Herbals (krema), Teebaumöl, Clearasil te EffectK i td.
Imam problema sa Hormonima, pijem L-Thyroxin 75.
Neznam vise sto pokusati, sve opcije sam probala, pa cak i kod kozmeticarke svakih 3-4 tjedna- BEZ POBOLJSANJA!
Molila bih Vas savjet.
Ispricavam se na tako dugom post-u happy

M.M.

ivana2006

15.10.2013. 17:25

Poštovani, imam 25 godina i problem sa licem. Ne bih rekla da su to akne, već prištići s bijelim vrhom koje svi istiskujemo iako znam da ne bi trebalo. Ukratko- nikad nisam imala većij problema s licem, do prošle jeseni kada izbijaju non stop..kako jedan prođe, drugi dođu...kao da je zarazno pa se šire po licu. Zbilja izbjegavam doticati lice rukama, imam poseban ručnik za lice, normalne sam tjelesne građe- 63 kg, 175cm, itd. Pijem već godinu dana Logest (problemi su počeli prije njega), ali nije mi pomogao u nekoj velikoj mjeri. Koristim proizvode od Uriaga i La roscha tako da ne koristim neke agresivne preparate. Najviše ih je lijevo i desno od usana na obrazima..na bradi i čelu ništa. Bila sam kod dermatologa prošle godine, prepisala mi ej Dercome clear i amoksicklin na 3 tjedna.. od tada nisam bila kod nje ... Ne znam kako bih Vam objasnila što mi se događa- dobijem ih 5, 6 ..onda prođu..flekice zacijele i kad taman pomislim da je sve oke- pojave se novi.. Čak više ni ne istiskujem, nego samo isušujem gelom za prištiće. Ne znam što da radim. Pod stresom sam ovih mjeseci, pa me zanima da li uzrok može biti i on?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.10.2013. 18:50

Za mari-na: s obzirom da ste pokušali dosta lokalnih lijekova i pripravaka za akne (navodite da nema poboljšanja), mislim da bi vrijedilo pokušati s kurom doksiciklina 6-8 tjedana. Uz neku novu kombinaciju lokalnih lijekova. Naravno, sve to bi trebao propisati dermatolog.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.10.2013. 18:50

Za ivana 2006: mislim da Vi imate akne (ti "bijeli prištići"blunk. Stres ih može dodatno pogoršavati. Mislim da bi trebali redovno ići kod deramtologa na kontrole, jer je borba s aknama dugotrajna (često i iza 25-te godine), a situacija se mijenja i potrebna je modifikacija terapije ovisno o trenutnom stanju.

Anicaa

22.10.2013. 17:50

Poštovani doktore
Mom dečku je 18 godina i lice mu je uvijek bilo čisto bez akni
I prije 6-7 mjeseci je na bradi imao dosta sutnih crnih prištića ali gotovo da se i nije vidjelo i on je to stisnuo orstima i zabolilo ga je i upalilo se i počeli se rpavit prištići po bradi ali prištići su ubrzo prestali tu i tamo se nađe jedan ili dva, ali po bradi su mu poostajale male crvenkaste i smećkaste točkice i na dosta mjesta opče di nije imao prištiće počeli su mu se pojavljivat smeđe flekice crvenkaste flekice i točkice. koji je uzrok tome? a akda se prođe prstom po bradi tu koža djeluje jako masna?
isprobao je svakakve kreme i eritromicinom kapsuje i eritromicinom antibiotik par krema i limun i nista nije pomoglo.Koristio je kremu sudocrem i od te kreme opće nema prištiča ni upale ni ničega ali te flekice i točkice su ostale i polako se šire.
možete li me savijetovati? šta da radim? koji je uzrok tome?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.10.2013. 12:55

Iz Vašeg opisa ne može se sa sigurnošću utvrditi o čemu je riječ. Ipak, moglo bi se raditi o nekoj varijanti promjena u vezi s aknama. Bilo bi najbolje da Vašeg dečka pogleda dermatolog, jer se samo na temelju toga može odrediti prava terapija.

šarena777

26.10.2013. 14:35

Poštovanje,

prestala sam piti Diane35, nakon 3 godine. Primjećujem da mi se područje brade opet masti, uz potkožne prišteve. Iz tog razloga sam i počela piti Diane pred par godina.
Da li mogu učiniti još nešto osim ponovnog uzimanja kontracepcije? Nalazi govore da je štitnjača u redu. Nisam u pubertetu.


LP

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.10.2013. 10:50

Možda bi mogli promijeniti kontraceptivne tablete (u suradnji s ginekologom), a mogli bi se obratiti i dermatologu da uvede neku dermatološku terapiju koja će staviti pod kontrolu Vaš problem.

monikah

05.11.2013. 19:00

Poštovani,

Od svoje 16. godine muku mučim s aknama i genetski dobivenom izrazito masnom kožom. Nakon svih mogućih isprobanih preparata, masti, ulja, alternativne medicine, kozmetičarki, jedini lijek koji mi je zaista pomogao je bio Roaccutane. Uzimala sam ga 3 mjeseca i slijedećih godinu dana nisam imala nekih ozbiljnijih i većih problema. Sad imam 22.godine i svaki moj pokušaj kod dermatologa da dobijem Roaccutane je neuspješan, navodno je kako kažu povučen s tržišta.
Od dermatologinje sam dobila Sona kremu koja riješava recimo masnoću, ali ne i akne, tako da nema prevelikog učinka na cijeli proces jer mi samo isuši i iziritira kožu. Također mi je i prepisan Zorac gel, koji koliko znam se koristi za liječenje psorijaze koju ja nemam. No, dermatologinja nije bila upućena i Zorac je također povučen s tržišta, a ja sam trenutno u inozemstvu i ne znam više šta da stavim na lice, a da se riješim akni. Moje lice trenutno izgleda očajno, prepuno komedona, sitnih prištića, mitasera i crvenila,ožiljaka i nepravilnosti. Jel postoji nešto što bi barem smirilo upale i smanjilo crvenilo?
Kako djeluje garamycin mast na akne, ili belogent, imam ih kod sebe ali ne želim eksperimetirati ?

Hvala unaprijed !

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.11.2013. 14:40

Roaccutane nije povučen s tržišta i moguće ga je propisivati (uz sve potrebne mjere kao što je hormonska kontracepcija). On se obično uzima 6-8 mjeseci. Zorac gel se primarno koristi kod psorijaze, ali može i kod akni. Ipak, s obzirom na ono što ste napisali on nije dobro rješenje za Vas. Garamycin mast nije namijenjena za liječenje akni, a Belogent je najgora moguća opcija za akne. Dakle, možda bi mogli promijeniti dermatologa s ciljem dobivanja prave terapije za Vas.

simpaticus

30.11.2013. 10:55

Postovani,
Imam 21 godinu.Od puberteta imam problme sa aknama, koje polako prolaze i pojavi mi se tek po neki prist.Najvise problema mi stvaraju podkozne akne koje ne prolaze vec par mjeseci (ne znam kako da ih otklonim).Te podkozne izgledaju otprilike kao na ovoj slici samo sto ja imam 2-3 takve akne ali me iritiraju
http://www.poliderma.hr/var/polid...o_koze_nakon_jako_upaljenih_akni.jpg
Intereseuje me pomocu kojeg tretmana mogu da ih otklonim ??
Takodje primjetio sam da kada koristim vitamin C da mi je lice dosta cistije, tj nema crvenila pa me interesuje koliko cesto smijem uzimati vitamin C.
Do sada sam koristio oko 250mg ali samo na par dana.
Za njegu akni koristim vichy normaderm kreme (dnevna i nocna) i sapun od kozjeg mlijeka.
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.11.2013. 16:35

Vitamin C neće škoditi, ali nisam siguran koliko Vam on zaista pomaže. Novaderm linija je ok. Koji bi dermatološki tretman bio dobar za Vas, ne mogu Vam točno reći bez pregleda.

matea2

09.12.2013. 22:20

Postovani doktore,

akne neuspjesno lijecim vec duze vrijeme. Imam ih na podrucju lica, dekoltea i ledja. Najprije sam 3 mjeseca bila na minociklinu ( nista nije pomogao), zatim na isotrex gelu koji je pomagao na podrucju lica. Poslije toga skinoren kremu koja je bila uzalud bacen novac i doksiciklin 40 dana koji je malo pomogao s aknama na ledjima. Pri kraju ljeta, dermatologica me bila stavila na Epiduo kremu i Aknichtol koji su imali isti ucinak kao i Isotrex gel te na terapiju 10 dana 3x1 tablete eritromicin pa zatim 10 dana 3x1 citeral i to je bilo ono sto je donijelo najbolje poboljsanje iako je stanje i danas jako lose. Danas sam bila na ponovnom pregledu kod dermatologice i rekla je da je jedino preostalo rjesenje Roakutan kojeg ja uporno zelim zaobici. Dala mi je brosuru o nuspojavama i ostalim informacijama o njemu na kraju koje se moram potpisati da na sve to pristajem jer je takav proces ovdje kod nas. Citajuci tu brosuru, shvatila sam da su nuspojave ogromne iako jako rijetke i nisam sigurna bih li zeljela raditi to svome tijelu. Po Vasem misljenju, jesam li zaista pokusala sve i on je jedino sto preostaje? Bi li pomogao laser, kemijski peeling, tretmani ?

Unaprijed Vam zahvaljujem

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.12.2013. 10:35

Mislim da Vam je vaša dermatologica propisivala odgovarajuću terapiju i da ste pokušali sve osim Roaccutane (isotretinoin). Možda bi se još mogli pokušati i kemijski peelinzi prije toga. Laserski tretman kod Vas ne dolaze u obzir.

ivana2006

26.12.2013. 12:05

Postovani doktore,
Zanima me koja je razlika izmedu eritromicin losiona i klindamicin losiona za lice; te je li laserska terapija za akne ucinkovita?
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.12.2013. 01:25

Razlika između eritromicin i klindamicin losiona je vrlo mala i oba dva su podjednako učinkovita. Laserska terapija nije za liječenje samih akni, već za ublažavanja njihovih posljedica (ožiljci).

Nazad
1 ... 5 6 7 8 9 10 ... 19
Naprijed