Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.05.2014. 11:00

Promjene su kod vas sigurno znatnim dijelom uvjetovane i hormonskim promjenama u trudnoći. Poslušajte savjet dermatologa. U trudnoći i za vrijeme dojenja agresivne terapije nisu moguće.

brum22

07.06.2014. 04:25

Poštovani,

dugi niz godina imam problema s aknama. Bilo je boljih i lošijih razdoblja. Sada sa 22 godine mi je lice puno bolje. Promijenila sam način prehrane, pa mislim da je to najveći razlog boljeg općenitog stanja organizma, pa tako i lica, iako imam genetsku sklonost aknama. Nalaze se samo na području obraza, točnije uz ramu mandibularne kosti. Nemam sindrom PCOS-a. U zadnje vrijeme mažem lice vitaminom A (pakiran je u kapsulicama) i primjenjujem ga samo na akne koje eventualno izbiju. Student sam medicinske biokemije i puno smo u zadnje vrijeme spominjali jako veliki oprez kod primjene vitamina A oralnim putem. Da li mogu slobodno mazati akne vitaminom A (čisti pripravak) ili bih trebala ipak biti oprezna? Napominjem da sam to kupila na svoju ruku, bez konzultacije dermatologa.

Srdačan pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.06.2014. 16:35

Mislim da s lokalnom primjenom vitamina A ne ni trebalo biti problema. Treba pripaziti da se ne izlažete suncu za vrijeme mazanja takvog preparata.

brum22

09.06.2014. 19:35

Hvala Vam!

22.06.2014. 21:20

Poštovani,

koristim već godinu dana kremu Dercome Clear međutim nemam vidljivih rezultata, lice mi je puno tj. obrazi i čelo sitnih mitesera koji se kasnije upale. Lice mi se od prošlog ljeta tj. količine tih mitesera nije promijenila i dalje stoje gdje jesu. Uz tu kremu, isto tako koristim klindamicin, i on mi također ništa nije pomogao, to isto dugo koristim čak i prije nego što sam započeo sa Dercome Clearom. Moram napomenut da sam redovan sa korištenjem ti preparata. Međutim, sam pročitao na NET-u da pomaže Avene Triacneal. Za tu kremu sam mislio da će mi pomoći iz razloga što sadrži salicilnu kiselinu i retinoide, čak su mi u ljekarni garantirali da će mi od toga proći. No, evo, već će biti dva i pol mjeseca kako sam ju počeo koristiti, a ja se sa“mrtve“ točke nisam pomakao, čak sam dobio još više tih mitesera što sam i znao, jer su mi rekli u ljekarni. Sve sam to prihvatio nadajući se da će mi to donijeti boljitku lica. Čak sam i Vas pitao da li je moguće kombinirati Dercome Clear i Triacneal što sam i napravio. Ali sve to pada u vodu! Ništa nije pomoglo, više ne znam kako da pristupim tom problemu. Isto tako vodim borbu i sa aknama na leđima koje užasno bole, i stalno su mi prisutni sitni prištići u ušnoj školjci, zbog kojih sam preklane dobio čir u uhu, koji je užasno bolio i zbog kojeg sam morao ići na rezanje. Probo sam sve alternativne metode liječenja, od cimeta i meda, rižine sluzi, octa itd. sve što su ljudi pisali i govorili da pomaže probao sam, ali uzalud! Što biste mi Vi preporučili ? Naručio sam se kod dermatologa, bojim se sada da će mi dati neku kremu tipa Sona gela od koje nema pomoći kao i od ove skupocjene kreme koja tobože pomože 100%. Jel biste mi Vi mogli ovako odokativno procijeniti moju moguću terapiju od dermatologa.

p.s. Pazim na prehranu. Ne jedem čokoladu i mliječne proizvode, unosim što više mogu tekućine.

Hvala unaprijed !

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.06.2014. 22:00

Mislim da je dobro da ste se naručili kod dermatologa, jer očito samoliječenje ne pomaže. Dermatolog će najbolje procijenti što je za Vas najbolje, ali očito samo lokalna terapija neće biti dovoljna. Možda bi došli u obzir tetraciklini na usta (npr. doksiciklin), ali uz njih treba apsolutno izbjegavati izlaganje suncu.

24.06.2014. 12:35

Da li postoje još koje vrste lijekova tj. antibiotika osim tetraciklina ?

Pozdrav!

Ribica24

24.06.2014. 20:10

Poštovani,

imam 23 godine i nikada u životu nisam imala apsolutno nikakvih problema s tenom, čak niti u vrijeme PMS-a. Imam suhu kožu, a posljednjih nekoliko mjeseci mi konstantno iskaču upalni prištići u predjelu obraza. Znači su se pojaviti povremeno na predjelu brade, ali svega 2-3 puta. Na obrazima konstantno imam prištiće koji za sobom ostavljaju crvene fleke po mjesec-dva dana. Pazim na prehranu, pokušala sam maksimalno smanjiti slatko i mliječne proizvode, isprobala sam La Roche Posay Effaclar Duo gel i kremu te Bioderma Sebium Global. Sve pomogne samo privremeno. Inače nemam zdravstvenih problema niti sam ikada imala ginekoloških ni hormonalnih problema.
Molim vas informaciju koje preglede savjetujete obaviti u ovakvim situacijama jer ne znam odakle da krenem kako bih najbrže otkrila uzrok pojave akni.

Hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.06.2014. 20:20

Prije svega, trebalo bi napraviti dermatološki pregled. Osim toga, dolazi u obzir učiniti pregled ginekologa s UZV jajnika i pregled endokrinologa. Ali s tim bih pričekao.

mirko30

06.08.2014. 21:20

koristim antibiotike minocyclin- ratiopharm, pa me zanima kolko dugo smijem to piti? da li ima neki rok nakon kojeg treba prestati s tim antibioticima?
puno hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.08.2014. 12:10

Ovi antibiotici se obično koriste 2-3 mjeseca. Više od toga nije uobičajeno. Dakle, ne bih Vam preporučio upotrebu dulju od 3 mjeseca.

mia26

07.08.2014. 20:20

Poštovani.
Imala sam probleme s aknama međutim stanje se popravilo nakon korištenja Diane35 kontracepcije.Međutim u zadnje vrijeme su mi se pojavili sitni bijeli komedoni koje ne mogu riješiti upotrebom losiona i kremi namijenih suzbijanju akni.Da li imate savjet što da uradim?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.08.2014. 11:30

Ako je riječ o tzv. zatvorenim komedonima vjerojatno bi pomogla Sona krema (adapalen) 2x dnevno kroz 2-3 mjeseca. Potrebno je izbjegavati sunce za vrijeme korištenja ove terapije.

kristina2306

08.08.2014. 17:15


Postovani,

imam 22 godine i problem s pristicima od srednje skole, prvo sam imala samo po celu, a kasnije po cijelom licu.. ima naravno i dobrih razdoblja, ali lice mi uvijek izgleda katastrofa zbog mrlja koje su pristici uzrokovali. Sto god sam koristila nije bas previse pomoglo (aha kiseline, avene triacneal, salicilna..) Ne mogu reci da imam puno upaljenih akni osim pprije menstruacije, ali imam jaaako puno zatvorenih pora uz par upaljenih akni tu i tamo i naravno puno mrlja koje prolaze jako sporo. Vise ne znam sta da radim jer stvarno nemam toliko novaca za dermatologe i preskupe kremice a kamoli za lasere. Trudim se jesti zdravije iako sam studentica pa cesto jedem nesto usput. Pristice imam samo po licu.
Ako imate kakav savjet bila bih Vam jako zahvalna.

Lijep pozdrav

09.08.2014. 02:10

Pozdrav, evo opet se javljam. Bio sam na zakazanom pregledu kod „dermatologa“ u Osijeku početkom 7. mjeseca, no sada sam u potpunosti izgubio nadu u bilo što, više ne znam što da radim, najviše me to psihički pogađa…. Bio sam se naručio kod jedne dermatologinje koju su svi hvalili, kojoj kao specijalistu nisi jedna pacijent u nizu, ali kada sam došao rekli su mi da je na godišnjem ?!? i imao sam baš feeling da ću završiti kod nekog „lijevog“, što je se i na kraju dogodilo. Kada sam ušao u ordinaciju dočekao me je naravno mladi specijalizant happy .Imao sam osjećaj da sam došao kod psihologa, a ne kod liječnika…. uglavnom, da skratim, to je bilo jedno „šahovsko nadmudrivanje“ koje je nakraju završilo na dercome clear-u i klindamicinu, on mi je rekao da i on ima akne, što se baš i nije moglo uočiti, jedva mi je pogledao leđa, i rekao imaš nekoliko upaljenih, onako nonšalantno… jednostavno ne znam što da radim, čak je rekao da i laseri ništa ne pomažu…. totalno sam razočaran… i, da išao sam na kozmetičko čišćenje što mi je rekao međutim mi je lice bilo 3 dana normalno, poslije su se upale vratile…. da li postoje šamponi na bazi glikolne/salicilne kiseline, da li pomaže što cink? Koje bi bile Vaše preporuke?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.08.2014. 11:25

Za kristina2306: mislim da se kod Vas radi o blažem obliku akni, ali da bi Vam ipak trebala dermatološka terapija. Točnu terapija se može odrediti samo na pregledu, ali vjerojatno bi bila dovolja samo loklan terapija: lokalni retinoidi (adapalen-Sona krema ili gel), benzoil-peroksid (Dercome clear gel), lokalni antibiotik (klindamicin-Aknet losion) ili njihova kombinacija itd. Točnu terapiju može Vam odrediti samo dermatolog na pregledu na osnovu Vašeg trenutnog stanja.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.08.2014. 11:25

Ne mogu Vam dati točne preporuke za terapiju, jer bi to bilo neozbiljno bez pregleda. Načelno, terapija mi se se čini ok. Morate se pomiriti da nema lijeka ili dermatologa koji će Vaš problem riješiti u nekoliko mjeseci. Preporučam redovite dolaske na kontrole i pridržavanje terapije koja će na duži period dati rezultate. Cink neće pomoći.

dump

27.08.2014. 20:05

Pozdrav!

Ovako, dermatolog mi je dao terapiju doksiciklin 2X1 (7 dana) zatim još 1X1 preostala 21 dana, te dercome clear i klindamicin ili DUAC gel, novi proizvod koji je tek ove godine izašao na tržište. Zanima me, da li mi se od doksicilina mogu pojaviti fleke na zubima te da li mi možete reći nešto više o ovom novom proizvodu, za što se odlučiti ?

Hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.08.2014. 11:20

Opasnost kod primjene doksiciklina za pigmentacije na zubima postoji samo ako se uzimaju tijekom trudnoće (za dijete) ili kod starosti do 14 godina (dok ne izrastu trajni zubi). Duac gel sadrži benzoil peroksid i klindamicin u jednom preparatu. Dakle, isto kao Dercome clear (benzoil peroksid) i klindamicin losion odvojeno.

Anit@

05.09.2014. 17:05

D10AB02 415 Rp. Ichtyoli (Ammon. 22,22 R
sulfogirod.,Girodali) 10,0
Sulf. praec. 5,0
Talci
Zinci oxyd.
Glyceroli aa 15,0
Aq. purif. ad 100,0
M.D.S. Mikstura
(Uporaba: za rozaceju )

D10AB08 425 Rp. Sulf.praecip. 21,69 R
Girodali (Ammon.sulfogyrodal.
Ichtyoli) aa 0,6
Zinci oxydi pasta ad 50,0
M.D.S. Pasta


Poštovani, doktorica opće prakse mi je umjesto girodal paste prepisala miksturu za rozaceju. Zanima me da li tu miksturu mogu koristiti umjesto paste za akne ili da si o svom trošku kupim girodal pastu??

Nazad
1 ... 7 8 9 10 11 12 ... 19
Naprijed