Cron nije u pitanju za sada jer niti endoskopija ni kolonoskopija ni HP nalaz ne govore tome u prilog. Uostalom po iskljucivanju namirnica njemu kalprotektin pada i to znatno. Ja jesam za Ivig ali jednostavno ja vise ovde nemam kome da se obratim za to jer niti jedan imunolog nece da mu da. Nakon prelezanog noro virusa i klebsiele uradjeni su novi imunoglobulini koji su skocili sada je IgG 5, IgA je 0.33 a IgM normalan. Znam da imunoglobulini skacu jer je bio u infekciji pa se organizam "borio" i da ce verovatno opasti. Ali, da li ovo znaci da on moze da ih "proizvodi". Ukupni IgE je normalan, uvek je bio. Ni to okultno krvarenje u stolici (ja vidim crne tacke kao biber i pozitivno je kada testiram) niko od lekara ne prihvata za bilo kakvu reakciju. A to se desava od kada su mu u Tirsovoj dali namirnice odjednom. Od tada ima crne tackice i stolica je pozitivna na okultno krvarenje. Pre toga se to nije desavalo nikada a testirala sam vise puta. Nakon sto mu je tada posle davanja kukuruza kalprotektin sa preko 900 spao na 170 umesto da ga puste malo da to jos opadne i da se imuni sistem smiri (dobijao je na tezini uredno) oni su uveli hranu i kalprotektin je odmah otisao na skoro 500 i dobio je to okultno krvarenje. Kada sam posle toga iskljucila par namirnica pa uvela ponovo on je skakao na 700. Samo na dojenju je posle toga bio 240 ali to je mnogo i ne moze biti "normala" jer su stolice bile kisele opet pozitivne na krv uz gubljenje na kilazi. I povrh toga na Institutu mu uvode salofalk i opet nas stavljaju na istu dijetu. Tako smo gurali 3 meseca sa sve malo malo krvavim i sluzavim stolicama ali je kalprotektin "na papiru" bio normalan. Ali ja sam videla po mirisu i izgledu stolice da to nije ok. Kada sam na 5 dana iskljucila salofalk, dete je imalo kisele stolice posle svakog obroka i nesvarenu hranu, bez apetita je bio. Kalprotektin 1700. Tada sam opet iskljucila namirnice i primili su nas na Institut. Moja poenta je da sto je organizam, creva ili kako god "upaljeniji" tada on sve manje tolerise. To se videlo i po dojenju. Nakon reakcija od namirnica, vise nije mogao da tolerise mleko makar ja jela 3 namirnice. Moja jedina nada jeste da se stabilizuje na Neocateu. Pa onda da se krene sa hranom. Dr iz Bostona je tako slicno i rekao cak kada je cuo za kalpro 1700 predlagao je parenteralnu prehranu radi "gut rest" On cak veruje da je ovo moglo da okine i MCAS (Sindrom aktivacije mastocita). Ali suludo je da pricam o tome sa lekarima jer me gledaju belo kao da ne znaju o cemu govorim. Na svoju ruku sam testirala i nivo triptaze koji je bio 6.5 kad je dete imalo 15 meseci. Sto je ipak mnogo za dete tog uzrasta. Ja necu da drzim dete na salofalku da bi ono "tolerisalo" 4,5 namirnica tj. da bih na papiru imala normalan kalprotektin a stvarna slika je mnogo gora. Nista ne dobijamo tako moze gori problem da se izazove. Hranim ga po svaku cenu i izazivamo upale u crevima koje smirujemo salofalkom. Dr preporucuje da se daju stabilizatori mastocita npr. Kromolin ili Ketotifen i da se prilikom endoskopije na HP nalazu testira da li ima mastocita u crevima. Naravno, nasi kazu da to ne moze da se testira jer se mastociti "ne boje nekim bojama kojima se testira". Ja sam opet nasla podatke da svuda u svetu to moze da se proveri. Znam da je ovo sve komplikovano pohvatati i shvatiti ali tako je. Nama je potreban lekar koji ce pogledati "celu sliku". Vama mnogo hvala na strpljenju i odgovorima znam da izdaleka ne mozete da lecite dete.
Moje pitanje je da li to sto je on nakon infekcije noro virusom i klebsielom povisio imunoglobuline znaci da moze da ih stvara? I da li preko upaljene crevne sluznice moze ga gubi i IgA ili gubi samo IgG? Da li mislite da treba da testiram i antitela na pneumokokne vakcine (Hib)? Jer sam nasla primere gde deca imaju SAD (Specificnu autoimunu deficijenciju) gde na primer proizvode antitela na neke vakcine a ns pneumokokne ne. Uglavnom je IgG normalan ali su IgG subklase snizene (obicno IgG3 i IgG4). A njemu je IgG4 snizen. Hvala puno.