Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urticaria neurovegetativa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

darijaistvan

03.01.2008. 00:20

Evo nakon dužeg vremena se javljam. I dalje me povremeno svrbi, ali je podnošljivo tj. brzo prođe.
S obzirom da je moja dermatologica utvrdila dijagnozu nihil, ne znam do kojeg stupnja svrbeža čekati pa početi ponovno s terapijom. Da li je bolje pustiti organizam da se sam bori ili ipak i dalje nastaviti s terapijom. Helicobacter je negativan. Stalno mi se mota po glavi što ste rekli da je to autoimuno uvjetovano, pa možete li mi pojasniti. Što se može dalje događati? Naime, u zadnje vrijeme imam vrtoglavice tj. propadanje, nije tako strašno ali me zabrinjava.(naručena od neurologa sa EEG i pregled kod očnog). Možda to ima neke veze sa prijašnjim simptomima?
Pozdrav i Sretna Vam Nova Godina!

Darko Richter, dr. med.

03.01.2008. 09:45

Ne zanm na što se nadovezujete, jer vas pod tom temom ranije nema. Morati mi ponoviti priču, ili se svrstati pod temu koju ste sami počeli, ako jeste.

darijaistvan

04.01.2008. 10:15

Prvi post na ovoj temi - makiki.

Darko Richter, dr. med.

04.01.2008. 15:05

Ako je u pitanju kronična urtikarija, a što je bila samo moja pretpostavka, jer ne možete pretpostaviti da je preko interneta na neviđeno znam bolje od vaše dermatologice, onda u 50% slučajeva može biti da je autoimuno uvjetovana. Tj., da postoje autoantitijela na receptor za IgE na mastocitima, i to se može odrediti laboratorijskom pretragom, u Kopenhagenu, u laboratoriju RefLab, vidite na internetu (www.reflab.dk, kliknite dalje na link: HR-Urticaria Test). No, izgleda da nije to. Ako osjećate nesnonsi svrbež, treba vidjeti još dvije stvari aktualne kod ženskih osoba: trudnoća, ili kontinuirana tabletna kontracepcija. Od toga neke žene osjećaju svrbež, a taje što rade. Tu eventualno može pomoći Questran, prah za suspenziju, 2×1 ili 2×2 žlice. Questran je po sastavu kolestiramin, vrsta smole koja veže kolesterol i služi primarno kao hipolipemik, ali veže i slične spojeve (u crijevu) kao npr. žučn ekiseline, od kojih se može dobiti jaki svrbež. Questran, mislim, postoji samo na privatni recept, izvana. Morate pogledati i koje su kontraindikacije, mislim neke kronične bolesti, treba točno vidjeti.

la_mart

08.01.2008. 16:00

I ja sam jedna od onih koji su dobili ovu groznu alergiju. Inače i do sada sam bila sklona alergijama, ali nikad ovako nešto nisam imala. Još kao dijete imala sam povremene alergije mjestimično po rukama (podlaktice), vratu i licu no nakon neke kratke terapije (oralne ili lokalne) bi sve brzo i potpuno prošlo. Kao studentica dobila sam nekoliko uzastopnih bronhitisa u jesenskim i zimskim mjesecima što su liječnici doveli u vezu s alergijom i dali mi dijagnozu bronhijalne astme. Uslijedila su alergološka testiranja i na listi nepoželjnih namirnica našla se poprilična količina toga, a osim na hranu rečeno mi je da sam alergična na grinje, prašinu i neomicin sulfat. Još neko vrijeme su se javljali bronhitisi i onda su zauvijek prestali. Tomu ima već najmanje 5 godina. Na moje nepoželjne alergene se nisam baš previše obazirala jer sam znala da ih ne mogu izbjeći (osobito prašinu) pa sam onda i jela što "kao" nisam smjela.
No sad se javila ta urticaria i ma koliko moj astmatični bronhitis ozbiljnije zvučao, uvjeravam vas da nije bio ni približno toliko ozbiljan i neizdrživ kao ova bolest.
Najprije se javila po nogama, nešto sitno me svrbilo, no mislila sam da je to reakcija na kremu koju svako jutro nanosim po nogama kako bih izbjegla isušivanje. Nakon što sam prestala s kremom, alergija se nije povukla nego je još i više buknula. Kad me jednu noć probudio silan svrabež, shvatila sam da je u pitaju nešto ozbiljnije i otišla na hitnu. Doktorica mi je propisala hitnu dijetu bez konzervansa i citričnih voća kao i dimidril tablete. Nažalost zbog velikih obaveza na poslu, nisam mogla nastaviti terapiju dimidrilom jer sam bila previše omamljena, pa sam tražila svoju doktoricu da mi promijeni terapiju, što je i u učinala davši mi Telfast. Uredno sam odradila terapiju no kad sam prestala s terapijom, alergija se ponovno vratila. Neko vrijeme sam pokušala sama malo testirati organizam i pratiti što unosim, gdje se krećem i u koje vrijeme se alergija najčešće javlja. Kako sam jedno vrijeme gotovo živjela na dvopeku, a alergija se javljala - isključila sam hranu (no možda mi je organizam bio od ranije zatrovan ??) Primijetila sam da se svrbež počinje javljati kad se u kasnim poslijepodnevnim satima vratim kući s posla, a onda kad se šćućurim na kauču i smirim - lagano nestaje. Kad se pak dignem da bi nešto napravila - opet se javi. Zatim sam pomislila sa je vezana uz stres i napor. No na poslu sam prilično aktivna pa se gotovo i ne javlja, a isto tako preko noći sam potpuno mirna, pa se probudim s neizdržljivim svrabom (nekad su to bile bezbojne izbočine, a sada su crvene). Nedavno sam se i preselila pa s obzirom da je alergija došla nekih mjesec dana iza toga, pomislila sam da mi nešto u stanu smeta (knauf, latex madrac na kojem spavam itd). Stan je inače starije gradnje, no potpuno je adaptiran pa nema gljivica i plijesni koje bi, pročitala sam na internetu, također mogle biti uzrokom. Isto tako, neposredno pred selidbu imala sam teže emocionalno razdoblje u kojem sam potiskivala razne negativne emocije pa sam pomislila da se to potiskivanje na ovaj način manifestira, tj doslovno izlazi van na površinu.
Uglavnom, sad sam ponovno na Telfastu i dvopek dijeti, vrtim se u krug, a svoju enigmu nikako da riješim. Pada mi na pamet da probam i s akupunkturom ili nekim drugim oblicima alternativne medicine pa da vidim dokle će me to dovesti. Što vi mislite?

Darko Richter, dr. med.

08.01.2008. 19:15

Vama je potrebna kompletna ponovna alergološka bilanca, tj. barem kožno testiranje prick metodom na glavne inhalacijske i nutritivne alergene, te konzervanse. Ako tu nečega ima, onda se bacite na isključenje kontakta s time, uz trajnu terapiju antihistaminikom: npr. Aerius 1 tbl. dnevno (od njega nećet biti omalljeni kao do Dimidrila). Neka dijeta napamet, ne koristi, a može i škoditi. Ako ste alergični na grinju, sada najvjerojatnije imate smetnej od kontakta s grinjom. Uredite stan da nema izvora grinja, tj. tepiha, zastora, tapeciranog namještaja (umjetna koža i koža: može, ali sa svih strana), i nabavite antialergijsek navlake za krevetninu (jastuk, jorgan i madrac) tako da su grinje unutra hermetički zatovrene. Ipak, ponavljam, bilo bi dobro ponoviti alergološko testiranje, morate prekinuti antihistaminike na 10-ak dana.

la_mart

08.01.2008. 23:55

Hm, tepihe i zavjese nemam, no moguce da mi smetaju grinje iz kreveta i kauca. U svakom slucaju hvala na savjetu, napravit cu ponovno alergolosko testiranje. Jos sam nesto zaboravila dodati - primijetila sam da u stanu imam zute mrave. Ima li i to neke veze s mojom alergijom? Osim toga, kad nastupa ta moja alergija u vecernjim satima, osjecam kako mi se i razina tjelesne temperature lagano povisuje. Moze li i taj podatak pomoci pravoj dijagnozi?
Pomalo me zabrinjava kada kazete "trajna terapija antihistaminika". Nadam se da to ne znaci da cu citav zivot biti na lijekovima.
I jos nesto: koja je razlika izmedju tableta Telfast i Aerius?

Darko Richter, dr. med.

09.01.2008. 10:05

Aerius je noviji i malo bolji, i s manje interakcija s drugim lijekovima, ako se uzimaju. Trajna terapija može značiti i cijeli život, ako vi tako želite, i vaša vas urtikarija prati cijeli život. Ali, ono što je kod toga bitno, i kada uzimate antihistaminike, nema tu jedan dan - da. pet dana - ne, i sl. Uzima se nekoliko tjedana ili mjeseci svaki dan, ako hoćete vidjeti pomaže li , ili ne. Pa nisu bolesti tako naivne, da se s njima samo tako lako poigravati. Vrućina može značiti i to da imate neki oblik kolinergijske ili kronične uaotimune, ili idiopatske urtikarije. Ali, prvo napravite alergološko tetiranje, first things first. Žuti mravi nemaju puno veze, kod nas su alergije na kukce iznimno rijetke, a prvi bi bio žohar iliti buba švaba.

la_mart

20.01.2008. 12:30

Poslušala sam vaš savjet i prekinula terapiju antihistaminicima na 10 dana da bi mogla pristupiti alergološkom testiranju, no uspjela sam doći tek do 6-og - i završila na hitnoj.
Prvoga dana nisam jela ništa čekajući posljepodnevne sate i povratak kući, kada alergija u najvećem intenzitetu nastupa, da bi mogla napraviti test na grinje. Tada sam sjela na kauč i omotala se poplunom i dekom te gledajući televiziju, čekala reakciju. Narednih par sati ništa se nije dogodilo. Ne mogavši više izdržati glad, pojela sam bananu i nedugo nakon toga, udaljena od kauča i pokrivača, dobila prve urtike. Ostalih dana nisam mogla više gladovati već sam tu i tamo morala nešto pojesti. Svih tih dana trpila sam grozan svrab po cijelome tijelu koji bi se javljao neposredno nakon što bih nešto pojela, da bi se nešto kasnije smirivao i odlazio, i tako ukrug. Jedno jutro probudila sam se natečene gornje usnice, no kako je do podne oteklina otišla, nisam ništa poduzimala, već nastavila brojati dane do 10. Šesti dan bio je presudan. Gledajući tv u kasnim noćnim satima, osjećala sam ponovno oticanje usana (urtike po tijelu javile su se mnogo ranije), no kako kako su usne oticanjem trnule (kao da sam primila anesteziju), bez razmišljanja sam popila dimidril (koji mi se prvi našao pod rukom) i nazvala hitnu za daljnje savjete. Tamo su mi predložili da dođem u stanicu radi preventive, gdje sam kasnije dobila Solu medrol (40mg) i Synopen (20 mg) u debelo meso i u venu u ruci. Rečeno mi je da se javim dermatologu za daljnje upute, pa čekam ponedjeljak. U međuvremenu sam opet na Telfastu, no tu i tamo koja urtika izbije bez obzira na tablete. Namjeravam prijeći na Aerius kako ste me ranije savjetovali...

Darko Richter, dr. med.

20.01.2008. 15:35

Alergološko testiranje može se obaviti i vađenjem krvi, pri čemu nije bitno da li taj čas uzimate anithistaminike, samo je pretraga bitno skuplja. Preporučujem vam da to ipak obavite, barem ukupni IgE, grinju, plijesan Alternaria i neki "mix" hrane.

la_mart

21.01.2008. 10:08

A gdje se može obaviti takva pretraga; u bilo kojoj dermatološkoj ambulanti ili mi je sužen izbor?

Darko Richter, dr. med.

21.01.2008. 14:20

U laboratoriju, npr. bolnice Sv. Duh, Rebro, Srebrnjak, ili u privatnim laboratorijima ( u Zagrebu Salzer na bukovčevom trgu, Breyer u Ilici, ... ).

la_mart

31.01.2008. 10:00

Napravila sam testiranje vađenjem krvi kako ste mi napisali i na sve redom sam negativna. U međuvremenu, točnije zadnja dva dana ni tablete više ne djeluju, a jutros uz osip po tijelu, javila se i neka nemoć i lagana tupa bol u cijelom tijelu. Sad sam već i suviše zabrinuta za to što se događa sa mnom...

Darko Richter, dr. med.

31.01.2008. 14:50

Ako se radi o alergološkim nalazima koje ste obavili prema našem dogovaranju, onda je alergija praktički isključena. Morali biste se okrenuti trajnom uzimanju nekog antihistaminika, npr. Aerius ili Xyzal i k tome temeljito preokrenuti prehramben navike, barzem kroz 4- 6 tjedana da se vidi ima li to neke veze. Preporučujem vam dijetu bez salicilata i konzervansa, a u načelu to znači:
NE:
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da pečete vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

la_mart

04.02.2008. 13:50

Slučajno sam doznala da su dvije moje poznanice također dobile identične simptome, negdje u isto vrijeme kada i ja. Također im se javlja načešće u posljepodnevnim i večernjim satima i rano ujutro da bi se tijekom dana gotovo posve povuklo. Jedna od njih dobila je terapiju: dijeta + Xyzal tablete. Sve je funkcioniralo 4 dana i onda su počele izbijati urtike bez obzira na terapiju. S obzirom na to da ste mi upravo to preporučili u zadnjem postu, postoji mogućnost da ni meni to neće biti rješenje.
U ovom trenutku sam četvrti dan bez tableta, a sutra idem na Sv. Duh na odjel za alergologiju i imunologiju na detaljnu obradu, u lab na testiranje mokraće, te kod ginekologa kako bih napravila bris.

Je li moguće da je u pitanju neki virus ili bakterija?

Darko Richter, dr. med.

04.02.2008. 19:55

Neke bakterije i veliki broj virusa mogu biti okidači kronične urtikarije. Trebalo bi provjeriti Helicobacter pylori (biopsija želuca gastroskopom, ili neizvazivni izdisajni test), hepatitis B (serologija iz krvi), a neki preporučuju i druge (Yersinia u stolici, Epstein-Barrov virus, etc.).

la_mart

11.03.2008. 16:35

Napravila sam testiranja svakojake vrste (alergološka na inhalacijske i nutritivne alergene prick metodom, urinološko testiranje na mycoplasmu i ureaplasmu urealyticum, vadila krv na helicobacter pylori, mikrobiološki i citološki bris nosa, bris cerviksa na chlamydiu tracholatis, ureaplasmu urealyticum i mycoplasmu hominis, provokaciju stolice na bakterije i amebe, KKS, AST, AST titar, ALT, CRP, C3, C4, CIC, RF, HBsAg, anti HBs, anti HBc, anti HCV te KKS) i na sve redom sam negativna, odnosno unutar zadanih vrijednosti, osim što mi je krvna slika pokazala tri stvari koje su izvan normalnih vrijednosti:

MCH - 28,9 L
monociti - 10.1 H
eozinofili - 6.7 H

Možete li mi reći s čime bi to bilo povezano i je li to opasno?

Još čekam jedan nalaz - analiza antitjela štitnjače (valjda se to tako kaže) pa ne znam hoće li to šta pokazati...

Zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

11.03.2008. 18:15

Sve vrijednosti su vam uredne. Ali, što vam je, više nisam u stanuu pogađati, ovako na daljinu. Mislim da se trebate primiti Xyzala ili Aeriusa, redovito svaki dan + dijete bez salicilata i konzervansa, i da trebate konzultirati (i)dermatologa.

bed

19.03.2010. 11:15

Dobar dan, imam problema sa alergijom skoro godinu dana, bio sam na ispitivanjima, radio alergo testove ali nista nisu nasli svi rezultati dobri, kazu da je to Urtikarija chronica L50, jedino su nasli da u želicu imam helikobakter, dali su mi neku terapiju za to, to sam ispio treba da idem na kontrolu, a za alergiju pijem galitifen i ksizal ali alergije i dalje ima, samo u manjoj kolicini ranije sam imao crvenilo po celom telu popraceno svrabom i otoke na usnama, sad je to manje i nema otoka, da li moze taj helikobakter da izaziva alergiju ili je nesto drugo, POMOZITE!!! unapred zahvalan. Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

19.03.2010. 13:15

Nemate alergiju, već kroničnu urtikariju, a kronična urtikarija uglavnom nema veze s alergijom, već s autoimunosti.
Preporučuejm vam dijetu bez konzervansa i saliclata, uz trajno uzimanje antihistaminika (već uzimati Xyzal, pa nastavite.).
Ukratko, dijeeta koju preporučujem provodi se tako da nastojite rreducirati namirnice koje sadrže konzervanse: negdje je to moguće totalno, negdje djelomično, no važno je da barem manlo smanjite ukupni unos konzervansa:
DAKLE, NE:
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.