Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 853 | Broj poruka: 4709

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urticaria neurovegetativa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mp2311

11.03.2016. 09:55

Poštovani, puno bi mi značilo Vaše cijenjeno mišljenje o mom problemu. Imam 34 god. nikad nisam imala nekih većih problema s kožom na licu niti alergijama. Unazad 3-4 mjeseca pojavilo mi se crvenilo ispod nosa , točkastog oblika koje svrbi, pecka a poneka točkica ima na vrhu bijeli sadržaj. To nisu klasični prištići nego poprilično sitni. Primjetila sam da postaje izraženije kad sam u toploj prostoriji. Koristila sam (samoinicijativno) Synopen, Tobrex, Canesten, Virolex, Sudocrem, Jecoderm ...svaku kremu po par dana ali nije pomagalo. Zatim po preporuci liječnika Chloramfenicol-nije pomoglo, zatim po preporuci dermatologa Elocom- pomoglo je samo dak sam koristila u smislu ublažavanja simptoma,nije skroz nestalo. Polako se to širi i na bradi i ide ka obrazima. Tražila sam savjet još jednog dermatologa koji je rekao da ne liči na alergijski osip , dao mi je pastu Gyrodale u kombinaciji sa Diprogentom a kad promjene nestanu kremu Rosalic AR. Prva faza liječenja je trajala 8-9 dana ti prištići su nestali ali je ostalo točkasto crvenilo. Sada stavljam Rosalic 6 dana i primjetim da prištići ponovno oživljavaju. Dali na osnovu ovog opisa imate mišljenje što bi to moglo biti i kakvo je Vaše mišljenje o terapiji? Očajna i unaprijed zahvalna !

Darko Richter, dr. med.

13.03.2016. 00:05

Ne znam, ali, na osnovi odgovor na terapiju, a to je u prvom redu Diprogenta, mislim da je u pitanju kako alergija, tako i infekcija. Ja bih vam savjetovao da potražite kremu Triderm, koja sadaži i kostikosteroid, i antibiotik i antimikotik, i to mora funkcionirati, ali, za konačnu dijagnozu pitajte ipak dermatologa.

CVIJET1111

10.05.2016. 17:05

Poštovani,
Imam 26,5 godina i prije oko 1,5godinu mi se počelo pojavljivati po koži prvo svrab, zatim otekne kao kad se dođe u dodir s koprivom. U tom periodu nisam promijenila ništa što inače koristim(hrana, deterdženti, kozmetika...), a što bi dovelo do alergijske reakcije. Povremeno se pojavi, inače naveče. Ne mogu povezati sa stresom, jer mi se ne pojavljuje striktno u tim situacijama. Možda organizam taj stres "provari" kasnije. Doduše u tom trenutku se uzbudim/prepadnem, da sam čak i otplakala u nekim situacijama. Udata sam, završila sam ekonomski fakultet, radim u privatnoj firmi(kao računovođa, ali naravno sve i svašta mimo toga radim), još se školujem i usavršavam tako da od stresa nisam izolovana.
Što se tiče doktora; moja dokt.opšte prakse mi je prvo pokušala sa dijetom i flonidanom(onaj što odmah djeluje), ali bezuspješno. Imala sam situaciju da sam popila taj flonidan i kroz pola sata-sat vremena mi se pojavio otok i svrbež. Radila sam Ige i on je 14/8. U sklopu te dijete sam pila i Persen, doduše kratko.
Nikada nisam imala problema sa hranom, inače kuham sve kući, povrće i meso peradi domaći uzgoj i rijetko ili skoro nikako uzimam konzerve i sličnu hranu.
Imala sam skoro spontani u 5-6 sedmici trudnoće. Ne povezujem s tim, ali svakako planiram trudnoću.

Molim Vas, za pomoć, savjet? Da li ovo može stvoriti probleme u trudnoći?
Hvala Vam i svaka čast na Vašem radu i odgovorima.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 00:40

Prema vašem opisu, imate kroničnu urtikariju. Ona najčešće nije alergijska, ali ju alergija može dodatno komplicirati. Zato je prvi korak da se alergološki tetirate, i to ne sam određivanjem ukupnog IgE kojji je ne znam koliki, jer 14/8 nije dobro prepisani nalaz (ili j1 1418 - a to je jako visoko, ili je 148 što je još normalno). Dakle, trebalo bi odrediti i specifične IgE i to na uobičajene inhalacijske alergene (grinju, dlaku mačke, peludi trava, stabala, korova i ambrozije), te na kr. mlijeko, bjelanjak, kikiriki, pšenično brašno. Zatim, trebalo bi ispitati opću sklonost autoimunosti, određivanjem nalaza štitnjače (TSH, anti-hTg, anti-TPO) i anitnuklearna antitijela (ANA).
A terapija bi bila terapija tih poremećaja, ako se dokažu + trajno uzimanje antihistaminika, redovito i svaki dan kroz mjesece, čak i dvostruku dozu dnevno (ako tolerirate bez nuspojava: pospanosti, omaglic,e gubljenja ravnoteže, kočenja), te dijetu bez limenki, vakuuma, tetrapaka (osim običnog pasteriziranog mlijeka), suhomesnatih proizvoda iz dućana i bilo kakvih flaširanih pića.

CVIJET1111

12.05.2016. 10:50

Hvala vam na odgovoru, svakako da trebam što prije uraditi analize.
Da li ovo može stvoriti komplikacije u trudnoći ili biti štetno za plod?
S poštovanjem.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 13:50

Ovako, to morate pitati ginekologa, mada je unaprijed znam do on to vjerojatno neće znati.
Pretrage ne škode. Ne škodi niti izbjegavanja alergena, odnosno konzervirane hrane koju sam gore naveo. Evantualno uzimanje antihistaminika treba u trodnoći biti usklađeno s uputom uz lijek, koja je za svaki lijek malo drugačija, iako, u slučaju trudnoće, najedanput je posvuda identična: da se ne uzima ništa osim zraka. I to treba upitati ginekologa, makar će opet vrijediti odgovor iz prvog reda.
Ako slučajno imate hipotireozu, to treba liječiti,ali dobro: tj. ne previše, a niti puno premalo.

CVIJET1111

02.07.2016. 21:10

Poštovani,

IgE je 60, prvobitno nisam pravilno očitala nalaz. TSH 1,81; T3 2,33; T4 106,3. Ali sam pozitivna na Helicobacter Pylori. Da li ona može uzrokovati urtikariju?

Darko Richter, dr. med.

03.07.2016. 00:15

Svašta i ništa. Imate nalaze hormona štitnjače, ali ne i autoantitijela, koja jedina imaju značenje za kroničnu urtikariju. Ukupni IgE je uredan, ali, nemati nalaz niti jednog specifičnog IgE, koji jedini može biti u podlozi urtikarije.

Josipa222

23.04.2017. 14:45

Poštovani, imam 19 godina, prije nesto vise od tjedan dana imala sam temperaturu 37.4, ujutro kad sam se probudila, temperatura je nestala ali sam se strasno cesala po rukama jer su me svrbile, kad sam se ustala vidjela sam da imam osip po rukama i svrbile su me i cak malo pekle, i osip po cijelom tijelu pa i licu, otisla sam na hitnu i rekli su mi da je to virus da se moram umakat u hipermanganu i da ce proc kroz tjedan dana, ali nije, cak mi je preslo i na jezik imam neke tockice a lice mi je potpuno crveno kao da sam izgorila, a ruke su mi kao da sam ih u koprive ubacila i nekako su smezurane, proslo je 9 dana jos ne prolazi...e sad zanima me jel to virus il bi mogla bit alergija jer sam taj dan pojela 2 3 jagode, a nikad nisam bila alergicna na njih?. Hvala happy

Darko Richter, dr. med.

23.04.2017. 19:55

100% sigurno nije alergija na jagode.
No može biti neka alergija na nešto, ali može biti i vrsta alergije koja nije ona o kojoj svi stanovnici u Hrvatskoj sve znaju. Ima 4 tipa alergijskih reakcija, i u 4. tipu ima još 4 podtipa. Ja bih vam preporučio da konzultirate najprije dermatologa, ima posebni forum ovdje.