Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urticaria neurovegetativa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mp2311

11.03.2016. 09:55

Poštovani, puno bi mi značilo Vaše cijenjeno mišljenje o mom problemu. Imam 34 god. nikad nisam imala nekih većih problema s kožom na licu niti alergijama. Unazad 3-4 mjeseca pojavilo mi se crvenilo ispod nosa , točkastog oblika koje svrbi, pecka a poneka točkica ima na vrhu bijeli sadržaj. To nisu klasični prištići nego poprilično sitni. Primjetila sam da postaje izraženije kad sam u toploj prostoriji. Koristila sam (samoinicijativno) Synopen, Tobrex, Canesten, Virolex, Sudocrem, Jecoderm ...svaku kremu po par dana ali nije pomagalo. Zatim po preporuci liječnika Chloramfenicol-nije pomoglo, zatim po preporuci dermatologa Elocom- pomoglo je samo dak sam koristila u smislu ublažavanja simptoma,nije skroz nestalo. Polako se to širi i na bradi i ide ka obrazima. Tražila sam savjet još jednog dermatologa koji je rekao da ne liči na alergijski osip , dao mi je pastu Gyrodale u kombinaciji sa Diprogentom a kad promjene nestanu kremu Rosalic AR. Prva faza liječenja je trajala 8-9 dana ti prištići su nestali ali je ostalo točkasto crvenilo. Sada stavljam Rosalic 6 dana i primjetim da prištići ponovno oživljavaju. Dali na osnovu ovog opisa imate mišljenje što bi to moglo biti i kakvo je Vaše mišljenje o terapiji? Očajna i unaprijed zahvalna !

Darko Richter, dr. med.

13.03.2016. 00:05

Ne znam, ali, na osnovi odgovor na terapiju, a to je u prvom redu Diprogenta, mislim da je u pitanju kako alergija, tako i infekcija. Ja bih vam savjetovao da potražite kremu Triderm, koja sadaži i kostikosteroid, i antibiotik i antimikotik, i to mora funkcionirati, ali, za konačnu dijagnozu pitajte ipak dermatologa.

CVIJET1111

10.05.2016. 17:05

Poštovani,
Imam 26,5 godina i prije oko 1,5godinu mi se počelo pojavljivati po koži prvo svrab, zatim otekne kao kad se dođe u dodir s koprivom. U tom periodu nisam promijenila ništa što inače koristim(hrana, deterdženti, kozmetika...), a što bi dovelo do alergijske reakcije. Povremeno se pojavi, inače naveče. Ne mogu povezati sa stresom, jer mi se ne pojavljuje striktno u tim situacijama. Možda organizam taj stres "provari" kasnije. Doduše u tom trenutku se uzbudim/prepadnem, da sam čak i otplakala u nekim situacijama. Udata sam, završila sam ekonomski fakultet, radim u privatnoj firmi(kao računovođa, ali naravno sve i svašta mimo toga radim), još se školujem i usavršavam tako da od stresa nisam izolovana.
Što se tiče doktora; moja dokt.opšte prakse mi je prvo pokušala sa dijetom i flonidanom(onaj što odmah djeluje), ali bezuspješno. Imala sam situaciju da sam popila taj flonidan i kroz pola sata-sat vremena mi se pojavio otok i svrbež. Radila sam Ige i on je 14/8. U sklopu te dijete sam pila i Persen, doduše kratko.
Nikada nisam imala problema sa hranom, inače kuham sve kući, povrće i meso peradi domaći uzgoj i rijetko ili skoro nikako uzimam konzerve i sličnu hranu.
Imala sam skoro spontani u 5-6 sedmici trudnoće. Ne povezujem s tim, ali svakako planiram trudnoću.

Molim Vas, za pomoć, savjet? Da li ovo može stvoriti probleme u trudnoći?
Hvala Vam i svaka čast na Vašem radu i odgovorima.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 00:40

Prema vašem opisu, imate kroničnu urtikariju. Ona najčešće nije alergijska, ali ju alergija može dodatno komplicirati. Zato je prvi korak da se alergološki tetirate, i to ne sam određivanjem ukupnog IgE kojji je ne znam koliki, jer 14/8 nije dobro prepisani nalaz (ili j1 1418 - a to je jako visoko, ili je 148 što je još normalno). Dakle, trebalo bi odrediti i specifične IgE i to na uobičajene inhalacijske alergene (grinju, dlaku mačke, peludi trava, stabala, korova i ambrozije), te na kr. mlijeko, bjelanjak, kikiriki, pšenično brašno. Zatim, trebalo bi ispitati opću sklonost autoimunosti, određivanjem nalaza štitnjače (TSH, anti-hTg, anti-TPO) i anitnuklearna antitijela (ANA).
A terapija bi bila terapija tih poremećaja, ako se dokažu + trajno uzimanje antihistaminika, redovito i svaki dan kroz mjesece, čak i dvostruku dozu dnevno (ako tolerirate bez nuspojava: pospanosti, omaglic,e gubljenja ravnoteže, kočenja), te dijetu bez limenki, vakuuma, tetrapaka (osim običnog pasteriziranog mlijeka), suhomesnatih proizvoda iz dućana i bilo kakvih flaširanih pića.

CVIJET1111

12.05.2016. 10:50

Hvala vam na odgovoru, svakako da trebam što prije uraditi analize.
Da li ovo može stvoriti komplikacije u trudnoći ili biti štetno za plod?
S poštovanjem.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 13:50

Ovako, to morate pitati ginekologa, mada je unaprijed znam do on to vjerojatno neće znati.
Pretrage ne škode. Ne škodi niti izbjegavanja alergena, odnosno konzervirane hrane koju sam gore naveo. Evantualno uzimanje antihistaminika treba u trodnoći biti usklađeno s uputom uz lijek, koja je za svaki lijek malo drugačija, iako, u slučaju trudnoće, najedanput je posvuda identična: da se ne uzima ništa osim zraka. I to treba upitati ginekologa, makar će opet vrijediti odgovor iz prvog reda.
Ako slučajno imate hipotireozu, to treba liječiti,ali dobro: tj. ne previše, a niti puno premalo.

CVIJET1111

02.07.2016. 21:10

Poštovani,

IgE je 60, prvobitno nisam pravilno očitala nalaz. TSH 1,81; T3 2,33; T4 106,3. Ali sam pozitivna na Helicobacter Pylori. Da li ona može uzrokovati urtikariju?

Darko Richter, dr. med.

03.07.2016. 00:15

Svašta i ništa. Imate nalaze hormona štitnjače, ali ne i autoantitijela, koja jedina imaju značenje za kroničnu urtikariju. Ukupni IgE je uredan, ali, nemati nalaz niti jednog specifičnog IgE, koji jedini može biti u podlozi urtikarije.

Josipa222

23.04.2017. 14:45

Poštovani, imam 19 godina, prije nesto vise od tjedan dana imala sam temperaturu 37.4, ujutro kad sam se probudila, temperatura je nestala ali sam se strasno cesala po rukama jer su me svrbile, kad sam se ustala vidjela sam da imam osip po rukama i svrbile su me i cak malo pekle, i osip po cijelom tijelu pa i licu, otisla sam na hitnu i rekli su mi da je to virus da se moram umakat u hipermanganu i da ce proc kroz tjedan dana, ali nije, cak mi je preslo i na jezik imam neke tockice a lice mi je potpuno crveno kao da sam izgorila, a ruke su mi kao da sam ih u koprive ubacila i nekako su smezurane, proslo je 9 dana jos ne prolazi...e sad zanima me jel to virus il bi mogla bit alergija jer sam taj dan pojela 2 3 jagode, a nikad nisam bila alergicna na njih?. Hvala happy

Darko Richter, dr. med.

23.04.2017. 19:55

100% sigurno nije alergija na jagode.
No može biti neka alergija na nešto, ali može biti i vrsta alergije koja nije ona o kojoj svi stanovnici u Hrvatskoj sve znaju. Ima 4 tipa alergijskih reakcija, i u 4. tipu ima još 4 podtipa. Ja bih vam preporučio da konzultirate najprije dermatologa, ima posebni forum ovdje.

Mk881

21.11.2019. 19:55

Imam dijagnozu neurodermatitisa od malena, cak su mi govorili da ce proci u pubertetu i slicno. Simptomi su se cak i bili smirili i otprilike od 5 razreda osnovne i do 1-2 (nisam tocno sigurna) srednje, kao da uopce nisam imala neurodermatitis. Od tada kao i prije toga u djetinjstvu uvijek imam na pregibima ruku gdje je lakat svrzbez, ekcem ili barem malu krastu od mog cesanja. U djetinjstvu je bilo vise i na nogama na pregibima iza koljena i zapesca. Ali to je oduvijek bila rijec samo o pregibima. Sada mi se samo katkad desi i na zapescima. Ali u zadnjih godinu dana pocelo me je na mahove svrbiti po cijelom tijelu, kao napadaj cesanja. Ali se razlikuje od ovog mog tipicnog na pregibima, nije isti osjecas niti poriv za cesanjem. Prvo se pojavljivalo na licu prvo krene kao osjecaj iritatnog skakljicanja trnjenja na obrazima ili mjestu gdje ce se pojaviti taj jedan plik i kada to taknem natece veliki plik takoder se najcesce pojavljuje po celu u krajevima uz liniju kose i slicno. Ali ti plikovi nemaju crvenilo nego kao da me je nesto ubolo tako otece veliki su bezbojni i znaju biti malo nepravilnih oblika ali su vecinom okrugli. To se nakon nekog vremena povuce i kao da tu nije nikada bilo bas kao ugriz ( dok s dermatitisom steta mog cesanja, ili izbacivanja neceg se uvijek vidi sutra posljedice) dok mi ti plikovi naviru tu osjecam jaku toplinu i kada se pocesem pogotovo i kada se to ohladi samo od sebe dolazi do smirenja(nekakvi oblozi ne pomazu). Sada u zadnje vrijeme nema toga po licu toliko jako se kontroliram da se ne cesen i nakon nekog vremena je prestala tolika ucestalost toga mozda mi se katkad rijetko u toku dana pojavi jedan samo plik na celu ili ispod brade koji nakon sat dva nestaje. Ali zato mi se pocelo redovno najcesce po noci nakon cijelog dana katkad nakon jela ili nekakve aktivnosti( ne mora biti fizicki naporna znojenje i sl.) po cijelom tijelu pojavljivati ti plikovi. Ali doslovno po cijelom tijelu ramena ruke( dok zaobide pregibe na kojima se inace pojavljuje derm), noge bedra cijela najcesce srraznja strana, ledja su u potpunosti cijela pod svrbezom. Tako me to muci i cese dok se ja iscesem pa popusti onda zaspem i ujutro to se povuklo nema nista cak niti nekih zamjetnih ranica a cesem se jaaako. Jos jedno mjesto koje je jako zahvaceno je vanjski dio sake tu cak i ostanu jedva vidljiva sitna ispupcenja neravnost koze ali i to rijetko najcesce ne ostane nista. U djetinjstvu sam testirana na alergije na neke hrane kao i jos neke stvari jer su mislili da je kontaktni derm. Sve je ispalo negativno. Propisivani su mi razni antihist. nista apsolutno ne pomaze to se pojavi svakako ako trebalo tu vecer izbiti. Rijetko mozda cak mislim da se nikada nije pojavilo kroz prvi dio dana znaci jutro nije sigurno a rano popodne nisam u potpunosti sigurna to je vecinom predvecer i vecer. Ali najcesce u kasnoj noci, jedno vrijeme se pojavljivalo samo u 2h ujutro to je bilo jedino karakteristicno mogla sam jesti i nejesti razlicite stvari mijenjat posteljinu robu ( jer sam sumnjala na omeksivac i slicno) ali jedina konstanta je bilo da se taj napadaj pojavi u 2 ujutro. Sada zna nekada i u 4 ali uvijek je oko ta dva termina (2 i 4h) i nije toliko tocan kao prije sada malo varira u pola sata-40ak min +/-.
Pojavljivalo se cak i kada sam bila bolesna i nisam skoro pa nista unosila u organizam. Prvi dan samo na vodi drugi dan mozda malo baskotina, idalje se povjavilo stoga sumnjam da je rijec o nekakvoj alergiji na hranu. Moja prehrana inace se sastoji od jaaaako puno voca, povrca isto nastojim skoro svaki dan je zelena salata s kapulom uz rucak( u najgorem slucaju barem 3 put tjedno) salame ne jedem apsolutno nikad jedino takvog tipa sto konzumiran jest prsut i slanina. Mozda malo sunke u kojem komadu pizze kojeg pojedem najvise 3 put godisnje. U 85-90 % vremena uvijek jedem doma (znaci rijetko nesto vanka nekakav fastfood) cesto jedem tjesteninu ( probala sam je izbjegavat bez rezultata) meso 3-4 tjedno, zelenilo (kupus blitva..). Jedinu konzerviranu hranu koju svjesno unosim i je ponekad tuna u zadnje vrijeme. Ali ovo mi se pojavljivalo i prije kada nisam konzumirala a na dane katkad kad sam je konzumirala plikovi se cak i ne pojave tako da sumnjam da je od tog. Unosim i orasaste plodove svakodnevno(bademi, indijski, brazilski orascic), citruse med. Slatkise rijetko jedem zna se desiti i po cijeli mjesec da ne pojedem red cokolade i slicno, a katkad se desi par puta u mjesecu ali male kolicine do red cokolade. Smatram da se zaista zdravo hranim i unosim svega dovoljno probala sam i na dijetu plikovi nisu reagirali na to. Ne znam u cemu je problem. Ti napadaji osim sta se pojavljuju novu nemaju nikakvu konstantu, katkad se pojavljuju vise katkad manje znalo se desiti i po par dana da se ne pojavljuje. Doktor mi je nakon propalih dijeta samo rekao da je to tako i da se dermatitis pogorsava da se nastojim ne cesati i uziman antihist. i da ce to imati date kada ce se primiriti i da tako moram to istrpiti. Ja smatram da mi to nije od dermatitisa(niti izgledom niti osjecajem svrbeza). Takoder napominjem da moja prehrana nije nekakav ludacki rezim i da tako nastojim po nekim pravilima, vec jedem kako se osjecam fast-foodove i slicno ne preferiram jer mi bude mucno nakon vece ili duze konzumacije, niti mi se okusom pretjerano svida kao u ostale stvari slatkisi i sl. Ja se ovako priblizno hranim oduvijek u tako sam odrastla i na to sam navikla. Upomoc

Darko Richter, dr. med.

22.11.2019. 17:10

Ne mogu pratiti vaš tekst. Ja znam puno o neurodermitisu, i ne trebate mi to opisivati. Fromulirajte pitanje, što vas muči.

svire

24.06.2021. 23:25

Pozdrav,
Pre nekoliko meseci odjednom mi se pojavilo crvenilo nepravilnog oblika kao koprivnjaca kad sam guglala, koje je nestajalo i nastajalo u kratkom roku, na desetak mesta po rukama, nogama i ponegde na telu, nisu bile puno velike crvene mrlje, popila sam presing i povuklo se. Sutradan bi mi opet izaslo ponegde na tri/cetiri mesta, zasvrbi i posle pet minuta nestane.
Jedno vreme se nije pojavljivalo upste, medjutim ovih dana mi se ponovo javlja, i najcesce primetim na rukama, nekad je mrljica od 5mm, nekad od dva cm i uglavnom na ne vise od dva tri mesta... Posto zasvrbi, nestaje u brzom roku, ne znam kako da pokazem lekaru i kako da mu objasnim... Malopre mi se pojaviko kod pupka, i na ramenu i za par minuta svrab nestaje i crvenilo ubrzo uglavnom, ponkad mi se cini da primetim vrlo sitne crvene tackice kao...a najvise se plasim da ne dodje do neke jace reakcije koja moze biti opasna... Nisam nikada imala slicne reakcije... Sta mislite da to moze biti?
Srdacaan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

26.06.2021. 01:05

Ne znam ovako. Bilo bi dobro da fotografirate te eflorescence kada ih vi imate i zapažate, pa ih prvo pokažete svojem liječniku, a ako treba ići dalje, on će vas uputiti: ili dermatologu ili internisti. Moguće je da se rai o nekoj vrsti urtikarije, vjerojatno kronične, i treba napraviti osnovni pregled (provocirajući faktori?, pritisak, hladnoća, toplina, voda, sunce, itd.), i osnovnu obradu: osnovni alergotest (prick), autoantitijela na štitnjaču (anti-hTgh, anti-TPO) i antinuklearna antitijela (ANA).