Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urticaria neurovegetativa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

21.06.2010. 18:30

Vi biste trebali postaviti ovo pitanje dermatologu na ovom forumu.
Ovdje nije riječ o alergiji, a moguće se radi o mastocitozi, kroničnoj urtikariji (koja u pravilu nije alergijska) ili vaskulitisu.
Jedina prava stvar za razrješenje ove dileme jest biopsija kože. I čudi me malo da vam to dermatolog nije savjetovao, ili vi to ne spominjete, tražeći deno i liejvo neki drugi izlaz. I to ne bi bilo od vas korektno. Ako ste to napravili, onda biste trebali rastrubiti baš to da liječnici uvijek imaju isto mišljenje, a ne obrnuto, što ljudi vole ponavljati, a nije istina. Liječnici imaju isto mišljenje i onda kada ih pacijenti namjerno manipuliraju, kao što ima osjećaj da je sada slučaj.

Aqua

02.07.2010. 23:30

Ispričavam se ako sam postavila pitanje na krivom forumu, ali nisam bila sasvim sigurna da se svaka alergija može isključiti standardnim alergo testovima a ne znam što je uzrokovalo moju urticariju, nisam iz medicinske struke. Također, nisam rođena s njom niti se pojavila u djetinjstvu. A nešto uzrokuje i pojavljivanje novih urtica.
Što se tiče manipuliranja, zaista mi nije namjera niti bih imala štogod od toga.
Biopsije jesam napravila, ne jednu niti dvije nego tri, svaka je bila sve dublja i niti jedna nije dala ama baš nikakav rezultat. Osim trajnih ožiljaka. I rečenice "nema dovoljno dokaza za dijagnozu mastocitoze".

Darko Richter, dr. med.

04.07.2010. 05:10

A što onda još hoćete. Nije alergija, nije mastocitoza, nije vaskulitis. Radi se o kroničnoj urtikariji, koja još može biti autoijuna ili idiopatska. I to je sve.

Darko Richter, dr. med.

04.07.2010. 15:25

Greška tipkanja: NE autoijuna, NEGO: autoimuna.

Prunus_persica

22.11.2011. 00:30

Postovani,
moja dijagnoza je L 50, treba da radim testiranje na konzervanse, sve ostalo sto sam do sada ispitivala je u redu. kod dijete koju ste vi postavili jedino imam nedoumice oko toga da li u sustini svaki industrijsko preradjeni proizvod sadrzi konzervanse, cak i ako na njima pise 'bez konzervansa', sto znaci da bi trebalo iskljuciti svaki proizvod koji ima aditive, emulgatore, pojacivece ukusa itd ako sam dobro razumela? interesuje me jos koliko je potrebno odprilike vremena da prodje od prestanka unosa konzervansa, da bi se organizam ocistio tj, da ne bi dolazilo do ispoljavanja urtikarije, ako naravno uzrok njenog pojavljivana ima veze sa njima?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

23.11.2011. 10:25

Meni na momente nije jasno ovo infantilno ispitivanje, da li se u proizvodima, na kojima piše da ne sadrža konzervanse, oni ipak nalaze. To je pitanje za državnog tužitelja, a ne za normalnog doktora.
No, umjesto da fitiljite po takvim pitanjima, najprije provedite tu dijetu barem u glavnim naznačenim crtama, pa ćete vidjeti. Koliko treba da se tijelo "očisti"? Ne znam niti to, ali znam da ova dijete djeluje kod velike većine osoba s kroničnom idiopatskom urtikarijom, sa ili bez nalaza preosjetljivosti na konzervanse.
Vi se očito ne možete odlučiti da se primite te dijete, pa tražite neki izgovor da je zaobiđete. Ja sam onda kriva adresa za liječenje. Ili ćete me slušati, ili me nemojte daviti.

mmagnolija

31.05.2012. 12:40

Poštovanje,

obraćam vam se u nadi da ćete mi dati dobar savjet.

Dakle radi se o urtikariji. Imam 37 godina i već dva mjeseca imam urtikariju koja počne izbijati predvečer, po noći jako izbije dok se tokom dana smiri. Odmah nakon što je počela pronašla sam vaš savjet o prehrani i primjenjujem ga i držim ga se. Striktno. Jer sam se dobrano uplasila nakon sto sam zavrsila na hitnoj sa otecenom usnom i urtikama po licu. Imam osjećaj da mi dijeta ne pomaže i da urtika nema veze sa hranom. Možda sam u krivu, ali trenutno tako mislim jer sam primijetila da ima neki svoj ciklus. Jako izbija par dana pa se malo smiri i izbija manje par dana (što znači da imam samo dvadesetak urtika po rukama i nogama) i onda se opet krene pogoršavati i cijelo tijelo mi bude u urtikama. Svrbi, ali ne pretjerano. Preko dana mi se na podrucjima gdje je koza pritisnuta ili u kontaktu s odjecom javlja crvenilo, ali to me ne svrbi. Kao da je koza osjetljiva na kontakt. S time da i na jeziku imam jedan dio na kojem se stalno pojavljuje glatki jezik, tj nedostaju palpile, i to se ciklički desava. Pocelo je nekih dva tjedna prije izbijanja urtika. Ne znam da li to moze biti povezano.

Do sada sam od pretraga radila KKS, briseve nosa, zdrijela, urinokulturu, mikrobiolosku pret stolice na parazite, bakterije. Sve je ok osim streptokoka u nosu. Jos namjeravam napraviti izdisajni test na heliobakteri.

Doktorica mi je dala uputnicu za dermatologiju, no u bolnicama imaju prve termine tek 01.09. A za imunologiju da ne pricam, krajem godine.
Zanima me mozete li mi vi preporuciti koje pretrage i gdje mogu napraviti privatno? Ima li smisla raditi test postoje li autoantitijela na receptor za IgE na mastocitima kao provjera da je urtika autoimuna?

Inace konstanto od pojava urtika uzimam claritine. Preprucujete li neki drugi antihistaminik u ovom slucaju?

Puno hvala
Ana

Darko Richter, dr. med.

01.06.2012. 01:30

Očito imate kroničnu urtikariju.Potrebno je vidjeti da li ste alergični (alergološka obrada, iz krvi, na uobičajene aeroalergene, te ukupni IgE). To je prvo.Za autoimunu urtikariju može se učiniti autologni test valstitim serumom (ASST), ili HR-Urticaria test (koji mi iz Hrvatske obično šaljemo u www.reflab.dk (Copenhagen).Što se tiče prehrane, hrana kao takva uopće nije bitna, i tu nazrijevam neku vašu zabludu. Nije bitna hrana, već je bitno da se ne uzimaju konzervansi i salicilati. To je ono osnovno: ne staklenke, ne tegle, ne tetrapak (izuzetak je pasterizirano mlijeko, ali samo obično), ne vakuum; nikakve kupovna pića, sokovi, čajevi, itd., itd. (voda iz pipe je zakon!). Kruh i peciva u pekarnama također imaju konzervanse, itd. Nikakvi suhomesnati proizvodi iz dućana.Od antihstaminika preporučio bih vam Xyzal ili Aerius, po 1 tbl. svaki dan.

vrucinaa

20.01.2013. 15:35

Postovanje doktore..

Pred tjedan dana zavrsio sam u hitnoj zbog jake alergijske reakcije na licu i po prsistu,te po ledjima..Receno mi je kako je rijec o urtikariji i propisana bezproteinska dijeta,te sam upucen kod svoje doktorice opce prakse..Taj dan imao sam komisijski ispit i bio pod iznimnim stresom citavih tjedan dana prije..Navedene reakcije u puno blazem obliku imam od ljeta 2009. godine,a javljaju se sporadicno,najcesce ovisne o emocionalnom stanju,stresu,fizickoj aktivnosti itd..Reakcije od pred tjedan dana me propisno iznenadila posto je buknulo iznimno jako i po cijelom licu su se javili otoci i plikovi..Nakon prvog crvenila u ljeto 2009. godine,koje sa zamijetio na treningu,otisao sam kod dermatologinje posto se isto crvenila javljalo gotovo uvijek nakon vjezbanja,ali mi je dijagnosticiran seboreicni dermatits..Ono sto je mene i tada mucilo,a sto su svi doktori kod kojih sam isao ocito predvidjeli,to su bili ti plikovi koji bi se sporadicno javljali,uzasno svrbjeli,te bi brzo kako su nastali i povukli se..Ja reagiram na toplinu..U smislu kad sam dugo na hladnome,a udjem u jako toplu prostoriju,lice mi odreagira..Jednako je sa vjezbanjem,ako je temperaturna razlika kad krecem sa vjezbanjem i kad se zagrijem,iznimno velika..Tada sam dobio aerius i uzimao bi ga samo kad bi se javili ti plikovi,koji bi se obicno nakon uzimanja aeriusa odmah i povukli..Prehrana sumnjam da je uzrok,jer do sada nikad nisam reagirao na hranu,iako znam da to ne mora nista znaciti i da se moze postati alergican na odredjenu namirnicu koju smo do tada konzumirali..Iako odredjene namirnice znaju me uzasno napuhati (ne smijem i inace jesti nista od onoga sto sam vidio da ste naveli pod zabranjeno),pa ih se i inace trudim izbjegavati..Mozda jos da naglasim da sam nedavno morao do gastroentorologa,zbog problema sa zuci,tocnije pijeska u zuci,pa mi je i tu prepisana dijeta..

Sto je vasa preporuka za daljnje postupke..Dali otici na pretrage da iskljucim moguce uzroke iz hrane,iako sumnjam da su oni uzrok..trenutno sam na claritine-u, 2xdnevno ..Takodjer,buni me i propisana preporuka,posto se moja ne moze zamisliti bez barem 1,5g proteina po kili dnevno ,a puno vise mi se svidja vasa preporuka sto se ne smije od hrane,nego ono sto se smije..

Unaprijed zahvalan na odgovoru..

Darko Richter, dr. med.

20.01.2013. 20:10

Dosta ste uvjerljivo opisali svoj problem, pa se može i na daljinu reći: imate kroničnu urtikariju s reakcijnom na toplinu i tjelesni napor. To je jedan od uobičajenih triggera izbijanj aurtikarijskog osipa i svr beža. Međutim, postavlja se pitanje od čega sve dolazi, tj., koja je geneza vaše kronične urtikarije. Kao prvo, treba uraditi alergološki test na uobičajene alergene, jer, ako i nije hrana, što najčešće i nije, može nerijetko biti neki aeroalergen, npr. grinja. Nadalje, treba vidjeti ima li kakve autoimunosti ili reumatološke podloge (antitireoidna protutijela (hTg-At, anti-TPO) te ANA, ANCA). Na kraju, u do 50% slučajeve ne vidi se od svega navedenoga ništa. No, terapija je skoro uvijek ista (osim ako je u podlozi reumatski poremećaj, autoimunost ili alergija): antihistaminik (ja bih uzeo Aerius ili Xyzal) tijekom mjeseci, a kadikad po par godina + dijeta bez salicilat ai konzervansa. Proteini tu nemaju veze i ne trebate o tome brinuti, niti ih izbjegavati. Izbjegava se, ne ono što se nekom čini, nego ono što je sigurno implicirano. Proteini u hrani jako su rijetko uzrok kronične urtikarije, zapravo, ne znam jesam li tako nešto ikada vidio. Kod akutne urtikarije mogu biti odgovorni, ali, kod kronične, .... ?

Hrvoje1981

03.06.2013. 13:30

Poštovani,
imam jedno pitanje u vezi pojave crvenila po tijelu i licu...
Naime, dugo sam godina koristio Telfast kao sredstvo koje mi je pomagalo protiv alergije,
ali sam istovremeno osjećao onu pospanost.
Doktorica mi je preporučila Xyzal, međutim nakon nekog vremena mi se po tijelu (prvo mjestimično, kasnije sve jače i raširenije)
pojavljivati crvene točkice (urtikarija).
Moje pitanje sada je da li je moguće da se to pojavilo od Xyzala, jer do sada nisam imao preblema sa alergijom toga tipa (samo kihanje i suzenje očiju).

Unaprijed hvala na odgovoru...

LP,
Hrvoje

Darko Richter, dr. med.

03.06.2013. 23:40

Moguće je, ali jako malo vjerojatno.

lilika77

27.01.2015. 13:35

Poštovani doktore,
dečko moj ima alergiju koju je dobio kao dječak kada je putem alergo testa utvrđeno da je alergičan na neke vrste voća, mlijeko, prašinu, grinje . Navedeno izbjegava jesti. Ima 22 godine i u zadnje vrijeme mu se stanje pogoršalo pa ako možete dati savjet šta bi trebao poduzeti?
Naime, lijekove ( Flonidan) uzima povremeno, po potrebi, ali mu u zadnje vrijeme baš i ne pomažu a najveći problem mu predstavlja svrbež ( zadnji dio glave, leđa, prsa,ruke) te mu se kožna urtikarija vrlo brzo raširi i jako ga svrbi što mu stvara veliku nervozu, nesanicu ... Dosta čitam o tome i vidim da neki gelovi pomažu ( Fenistil, Synopen ) pa ne znam da li je pametno da to konzumira na svoju ruku jer pretpostavljam da bi se prije trebao javiti liječniku .Gušenja i oticanja nema. Samo začepljen nos i kijavicu. Mislim da je moguće da je kroz vrijeme postao na još nešto alergičan...
Molim savjet i da li da proba mazati navedene gelove,što preporučate kao prvu pomoć kod svrbeža ? Hvala unaprijed na odgovoru.Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

27.01.2015. 17:45

Neka je alergije izgubio, neke dobio. Davno je tome bilo. Treba ponoviti alergološku obradu. Ako neće da ga svrbi, neka pije stalno antihistaminik. Samo, bilo bi uputno da učini alergološu obradu prije toga (prick test), jer se pod antihistaminikom nalazi ne vide kako treba.

mata2014

17.02.2015. 14:45

Imam 39 godina u junu sam se porodila carskim rezom. U 4. mesecu trudnoce mi je pukla cista na jajniku i hitno sam operisana. Izvadjen je i desni jajnik. Tokom trudnoce nisam imala zdravstvenih problema. Kontolisala sam je na patologiji trudnoce , gde sam i primljena 2 nedelje pre termina. Vodenjak mi je naprsao sto sam i prijavila dezurnom lekaru, medjutim reagovali su tek 6 dana kasnije i ja sam porodjena carkim rezom, plodova voda voda je bila tamno zelene boje i zaudarala.. U brisu uterusa je pronadjena E.Coli. 2 meseca nakon toga, pociju mestimicno da mi se pojavljuju urtike, za koje sam mislila da su ujedi komarca. Kako je vreme odmicalo urtike su se prosirile po celom telu i javlja se i otok usana i lica. Dijagnosticirana je urtikarija. Zbog dojenja, u par navrata sam primila jednokratnu terapiju. Urtike se povuku, pa se kasnije ponovo jave, uglavnom uvece i nocu.
Posle 2 meseca borbe prekinula sam dojenje, lekar, imunolog mi je dao folnu kiselinu, i d3 kapi zbog pada imuniteta. Nisam radila alergo test, sem C1 inhibitor 0.25 i Ig E ukupni 28. U urinu je pronadjena E.coli i Helicobakter, sto sam i lecila. Takodje sam posetila i psihijatra koji mi je prepisao Lexilium i Sinequan tablete. Istog dana, po poseti psihijatru urtike su se vidno smanjile. Naravno, paralelno sam uzimala svaku th. Takodje imam kamen u zucnoj kesi koji mi ne pravi probleme, povisen rad stitne zlezde. TSH - 0005 FT4-23.6 FT3-6.54 Anti Tg antitela 170.40 anti TPO antitela 48.94 anti TSH receptor antitela 21.6. Pijem tiesat 20mg.
Poslednje analize urinokultura, brisevi grla inosa i stolica na parazite su bili uredni. Nisam ponovila analizu na Helicobakter. Sutra radim prick test u bolnici, mada sam u jednom periodu bila na dijeti i stanje se nije menjalo.
U stanu u kojem smo ziveli se pojavila budj nesto pre pojave urtikarije. 2 meseca posle toga smo se preselili i meni je urtikarija bila mnogo blaza. Ne mogu da povezem jer je sam u isto vreme uzimala i terapije i preselila se u drugi stan. Trenutno, smo u 3 stanu gde se tu i tamo nalazi budj. mesec dana po dolasku u trenutni stan urtikarija se pojavila opet. menstualni ciklus mi nije redovan i ne mogu ga povezati sa osipima. Ja sam ocajna. Ovo stanje me me mentalno unistava i nisam u stanju da normalno zivim , niti se bavim mojom bebom.
Molim Vas za pomoc, ako imate neki savet, misljenje, preporuku.
Hvala unapred

Darko Richter, dr. med.

19.02.2015. 19:05

Ne izgleda mi da imate alergijsku urtikariju, već autoimunu. Za to bi trebalo otići do interniste - alergologa i kliničkog imunologa. Po nalazu štitnjače višeće biti da imate hipofunkciju, nego hiperfunkciju, ali niste razgovjetno napisali nalaze. Vidim da su nedvojbene povišena protutijela koja su povezana s Hashimnotovim tireoiditisom. Morali biste se jaivit i inte4rnisti endokrinologu. Katkada samo reguliranje hormona štitnjače (ne uznam kakvi su vam, jer iz niste korektnoispisali), dovede do poboljšanja. Inače, urtikariji pomaže trajno uzimanje antihistaminika, svaki dan, redovito, mjesecima pa i godinama, te izbjegavanje konzervans u hrani i piću.
To znači: NE -
1. konzerve, staklenke, tegle, vakuum
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana - smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini - svi su puni konzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) - VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

Od psihijatra, dermatologa, pulmologa ili ginekologa - neće biti koristi.

ReginaPhalange

19.12.2015. 02:55

Poštovani,
Dvogodišnjak je nedavno prebolio respiratorni virusni infekt u sklopu kojeg se pojavila urtikarija.
Imao je 3 dana povišenu temperaturu (do 39.5 rektalno), bez drugih simptoma, a temperatura je skidana Lupocetom i Neofenom, po preporuci ljekarnika. Prije toga smo mu u 3 navrata već davali Lupocet a Neofen je sada koristio prvi put.
Da budem što preciznija: u četvrtak je preko dana dobio 2 doze Lupocet sirupa u dozi koja odgovara tjelesnoj težini od 13,5kg. Navečer je dobio Neofen sirup.
U petak preko dana 3 doze Lupocet sirupa, navečer u 22h jedna doza Neofena.
U subotu u 7h dobiva Lupocet kojeg u potpunosti povrati te mu dajem još jednu dozu na špricu (opet po savjetu ljekarnika). Nakon toga temperatura pada na 38.4 rektalno i pola sata poslije izbijaju dvije urtike na bedrima. To je ujedno zadnja doza antipiretika, temperatura se postupno sama snižava kroz dan, konačno pada na 37,2 rektalno a urtikarija izbija oko 20h po trupu i nadlakticama, a dijete se ne žali na svrbež.
Na hitnoj dobiva Aerius 2,5ml te se urtikarija kroz sat vremena u potpunosti povlači i ne vraća se.
U bolnici dobiva infuziju 2 dana te se radi provokacija na Lupocet (mislila sam da mora proći više vremena od primanja antihistaminika do testiranja), nema reakcije. Mjesec dana poslije radimo alergološko testiranje na najčešće nutritivne alergene i konzervanse, također nema reakcije (pozitivna kontrola 6mm), te provokaciju na Neofen, prvi dan u postupno povećavajućim dozama a drugi dan cijela doza odjednom i nema nikakve reakcije.
Nije spominjano testiranje iz krvi, mislite li da trebamo i to učiniti?
Doktorica u bolnici smatra da se urtikarija može pojaviti zbog pada imuniteta, tako da reagira na nešto što mu kad je zdrav ne bi smetalo- ali tom logikom možemo očekivati da će stalno izbijati kad bude bolestan?
Dakle, moguće je da urtikarija nije alergijska?
Je li moguće da je genetski sklonijim takvim reakcijama zbog toga što ja imam psorijazu i seboroični dermatitis te sam u prošlosti imala urtikarije u sklopu kontaktnih alergija?
Molim Vas za mišljenje, a naravno može i savjet.
Srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

19.12.2015. 21:35

Urtikarija uopće nije u prvom redu povezana s alergijom, već s virusnim infekcijama. Naravno, u drugom redu je i alergija, koja, ali, ne mora biti ona o kojoj svi misle da znaju sve, pa testiraju hranu, a zaboravljaju testirati grinju, dlaku mačke, plijesan i peludi trava, stabala i ambrozije.
Ne znam što bih vam drugo rekao. Ja dijete uopće ne bih testirao nakon prve i jedine urtikarije u životu, osim ako nema jasne alergijske predispozicije, ili već i alergijske bolesti drugih mjesta. Mislim da bih ja ovo s Lupocetom i Neofenom bio riješio samo na razini dobre anamneze, jer, alergijsek reakcije imaju svoje vremenske vezanosti i okvire, Neke mogu nastupiti u roku od najviše 90 min, neke u roku od 6-8 h, a neke ne prije 8-10 dana. A Lupocet i Neofen, siguran sam, nisu bili niti u jednom od ovih okvira. No, ne protivim se učinjenim provokacijskim pokusima, jer su dokazali ono, što sam vam upravo rekao, i, da je dijete bilo kod mene, bio bih učinio provokacijske pokuse i ja, samo nešto brže.

ReginaPhalange

23.12.2015. 13:05

Poštovani dr. Richter,
hvala Vam na odgovoru.
Nikada nije imao alergijske reakcije ni na što osim što nekad zna jače reagirati na ubod komarca, pogotovo ako je ubod na licu.
Imamo kućne ljubimce, u kontaktu je i s raznim domaćim životinjama, nije do sad bilo reakcija ni na to, ako će se ponoviti takav osip tražiti ćemo onda testiranje koje ste spomenuli a nismo ga obavili.
Takav je bio splet okolnosti taj dan, vikend a njegova pedijatrica nije radila. Da ga je ona pogledala vjerojatno bi sve prošlo uz puno manje panike.
Još jednom Vam zahvaljujem, srdačan pozdrav!


Darko Richter, dr. med.

24.12.2015. 09:30

Osnovni problem Hrvatske u današnje vrijeme jest neznanje. Krupno neznanje. Zato svugdje imamo politiku koja se skriva iza parola o edukaciji i stručnosti.