Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5362

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urticaria neurovegetativa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bed

26.03.2010. 12:05

Hvala puno doktore na brzom odgovoru i pomoći. Imam još par stvari da vas pitam, počeo sam sa dijetom 5.6dana pijem čaj (domaći) po malo hleba, jedem kuvan,pečen krompir, kuvan pirinač na vodi bez začina i jabuke, ali alergije i dalje ima, ne puno ali izlazi,je li to normalna procedura mora još da izlazi dok se organizam ne pročisti? Hteo bih da pitam da li smem i koje meso mogu da jedem, smem li med da jedem i kafu (tursku) da pijem? Da li ima salicilata u voću i povrću?

bed

27.03.2010. 15:10

Izvinite, pošto još nisam dobio odgovor evo još jednog pitanja pa mi odgovorite ujedno da li smem da koristim u ishrani mlečne proizvode i jaja??? Unapred zahvalan!

Darko Richter, dr. med.

27.03.2010. 21:15

Gledajte, na sva ste pitanja dobili odgovor još 19. 3. Piše li tamo da se ne jedu jaja?
Tamo piše ono što piše, i najprije postupite približno po toj uputi.
Za voće i povrće nemojte puno brinuti, već za ono što sam vam napisao.
Ima salicilata i u nekom voću i u nekom povrću, ali najprije se vi pozabavite principima dijetne ishrane, a kasnije ćemo vidjeti za detalje. Ovo što jedete kuhani krumpir, rižu i slično, nema nikakve veze s onim što sam vam napisao 19. 3. Zato vam nemam na sve ovo ništa dodati, osim reći da, po mojem mišljenju, radite gluposti u korist vlastite štete.

bed

28.03.2010. 05:20

Lakse bi mi bilo da ste napisali sta smem da jedem, mnogo je manji izbor onog sta smem nego sta ne smem!!!

Darko Richter, dr. med.

28.03.2010. 15:35

Vi baš ništa ne razumijete.
Možete imati bure najčišće kišnice, i unutra kapnuti kap blata. I, u času je sve zagađeno.
Tako i s dijetom: dijeta nije ono što se jede, već ono što se NE jede. To je dijeta.
Vama može biti lakše jedino kada shvatite da biste trebali poslušati nekoga koga pitate za savjet. Nema savjeta po vašoj mjeri, jer, tada ga niti ne trebate tražiti. Skrojite si ga sami.

Darko Richter, dr. med.

28.03.2010. 15:40

Onda vidite što ne smijete, pa zaključite što smijete.

fuzz2007

09.04.2010. 21:10

Dobar dan!
Pre neki dan dobio sam odgovor na svoj svrab...urticaria acuta,Poceo sam 7 dnevnu dijetu(prije toga nisam jeo puno secera,niti konz hranu,pijem samo vodu,ali sam poceo jesti dosta orasastih plodova kako je savjetovala dermatologinja,ali mene zanima jos nesto,posto sam procitao na forumu da mogu postojat i drugi problemi.U zadnjih godinu dana(radio sam 6 mjeseci u USA,i vjerojatno mi ishrana niej bila najbolja)imam meku ili polumeku stolicu i rijetko kada tvrdu ili normalnu stolicu,sto sam prije uvijek imao,Zanima jel to ukazuju na neki drugi problem,i koaj bi ispitivanja trebao izvrsiti.Uz to zadnjih mjeseci osjecam cesti umor,nekad mi se oci pomute.
Eto hvala lijepa
Nikola

Darko Richter, dr. med.

10.04.2010. 03:15

Ne mogu se izjasniti da li sadanj aurtikarija i meke stolice stoje u bilo kakvoj svezi. Mislim da, onako općenito, ne stoje.
Urtikarija je jeno, a meke stolice drugo.
Ja bih preskočio dva obroka, pio vode, i zatim se kretao jednom laganom dijetom (manje količine, bez masti, bez šećera i bez mlijeka i mliječnih proizvoda) prema normalnoj ishrani tijekom 2-3 dana.
Nije mi jasno zašto se dijeta ordinira za urtikariju, onako bez veze i konkretnog dokaza da je ona baš od hrane.

bed

10.04.2010. 13:40

Zdravo doktore, evo vec 15 dana primenjujem vasu dijetu pijem xyizal ali i dalje ima alergije (crvenilo,svrab) sta da radim dalje? jedini prestup dijete je, sto popijem kafu(tursku) ponekad-ako se to moze nazvat prestupom!!? Ne jedem nista sto sadrzi konzervanse, nema sokova nema slatkisa,slanisa, jedino kuci kad mi naprave neki kolac i to bez peciva, samo sećer,brasno, jaje.... pijem vodu i to sa izvora ne ovu tz. česmovaču, jedem malo vise voća... ali ovo ne misli da se povlači!!!

Darko Richter, dr. med.

10.04.2010. 20:00

Ako nije nimalo bolje, stvarno ne znam. Možda da učinite par snimki pa mi ih pošaljete na mail " bibice@live.com "?

aurora1

28.04.2010. 12:50

Veliki pozdrav svim nasim uvazenim strucnjacima i korisnicima foruma! Ja nemam trenutno pitanja za nase strucnjake, ali, citajuci forum, pozeljela sam da svoje iskustvo podijelim sa drugim korisnicima u nadi da ce mozda nekome pomoci. Naime, ovako:
U novembru 2009. godine, tj. prije otprilike 5 mjeseci, nakon dozivljenog stresa, meni se pojavljuje alergija. Nekoliko puta dnevno imam "napade" urtika i crvenila koje jako svrbe, traju od 15 min. do sat vremena, pa se povuku same od sebe. Najvise zahvataju dekolte, vrat, cak i tjeme, a u manjoj mjeri se pojavljuju i po stomaku, ledjima, rukama i nogama. Nekada, u toku "napada" imala bih utisak da mi se neka vrucina "penje u glavu". U kasnijim popodnevnim satima i uvece stanje se pogorsava. Takodje, koza mi je bila preosjetljiva-vec nakon blazeg pritiska, odmah bi "iskocila" urtika. Ma, nisam se smjela ni nasloniti na nesto hrapavije! Moja doktorica mi je prvo dala Flonidan, a kasnije Letizen (ukupno 4 mjeseca sam pila lijekove), ali su mi i jedan i drugi samo ublazavali simptome, tj. urtika je bilo manje, rjedje su se pojavljivale i nisu svrbjele. Od nalaza mi je radjena kompletna krvna slika, urin, hormoni stitne zlijezde, testiranje na prisustvo gljivica i parazita u probavnom traktu, bris grla i nosa i test na Helikobakter pilori. Svi nalazi, osim Helikobaktera su bili uredni. Medjutim, ni poslije eliminacije te bakterije iz organizma, stanje se nije promijenilo. Vec sam postajala ocajna! Doktorka mi je postavila dijagnozu hronicne urtikarije nepoznatog uzroka, najvjerovatnije "psihicke prirode". Napokon, odem kod jednog starog, ovdje veoma cijenjenog, doktora, koji mi je postavio dijagnozu-dermografizam i objasnio da se on javlja najcesce kod emotivnih, osjetljivih ljudi, posebno nakon nekog stresa (sto je moj slucaj), a dodacu i da sam ja osoba koja je prirodno malo sklona depresivnim fazama. Terapija:
Lexilium 1,5 mg - pola tablete ujutro, pola uvece
Ladiomil 25 mg - pola tablete ujutro, pola uvece

Znaci, po pola od obje tablete 2 puta dnevno (nakon jela) u trajanju od mjesec dana. Moram da napomenem da se meni nakon samo jedne doze, crvenilo i urtike nisu vise pojavljivale!! Medjutim, preosjetljivost koze je i dalje bila tu, ali se svakim danom smanjivala. Antihistaminike mi je ukinuo. Nakon mjesec dana, na zakazanoj kontroli, produzio mi je terapiju na jos mjesec dana, ali sada ovako:

Ladiomil 25 mg - pola tablete ujutro
Lexilium 1,5 mg - pola tablete uvece

Moram li napominjati da je terapija bila uspjesna ?

Naravno, ne preporucujem nikome da terapiju uzima na svoju ruku, niti zelim pobijati misljenja nasih strucnjaka, samo sam zeljela da oni, koji mozda ni uz pomoc svojih doktora, jos nisu uspjeli da se rijese "alergije", pokusaju da u dogovoru sa ljekarom (obavezno) dodju do rjesenja sa slicnom ili istom terapijom. Jer, u mojoj potrazi za pomoci, od vise osoba sam cula da su se nekih "cudnih alergija" (cak i sa razlicitim simptomima od moje) uspjeli rijesiti bas pomocu terapije koja se inace daje kod depresija, mada se oni i nisu osjecali depresivno.

Toliko od mene, jos vas jednom pozdravljam i iskreno se nadam da ce nekome ovo moje pisanje pomoci!

Darko Richter, dr. med.

28.04.2010. 14:55

Ladiomil je anitdepresiv (maprotilin), inhibitor re-uptak-a monaominskih neurotransmitera, osobito noradernalina, a pri tom, kao nuspojavu, ima antihistaminske učinke, tj. također se veže i blokira histaminske receptore (slično Letizenu, Flonidanu i dr.). I što je sada tu čudno? Osim što je urtikarija manja, a bila bi manja i s normalnim antihistaminikom, može doći do drugih nuspojava,npr. smanjenog libida, itd. Možete to sami čitati.
Problem je u vječitoj nestrpljivosti pacijenata, koji, makra ne žive u Americi, ponašaju se kao Amerikanci: u ordinaciju ulazi kao u trgoviu iz koje mora odmah odnijeti ono što je platio. A antihistaminike treba uzimati dugo i sistematski, i kada imaju efekta, a još ne potpunoga, mogu im se malo povećati i doze. Ja bih tako puno radije, nego da me netko liječi antidepresivom.
Od boljih antihistaminika, preporučio bih vam da isprobate Aerius ili Xyzal ili Zyrtec, u korektnoj dozi, svaki dan, tjednima i mjesecima.
Inače, za vašu informaciju, urtikarija ne nastaje od stresa. Helicobacter je može podržavati, no to ste, navodno, riješili. Preporučio bih vam da to provjerite, jer se Helicobacter zna vraćati, a umjesto da se opet istjera, netko vam da antidepresiv.

jelena725

08.05.2010. 23:10

Poštovani,
mama sam dječaka koji sada ima 3 god i 7 mjeseci. U 5. mjesecu njegovog života (kada sam ga prestala dojiti) pojavilo mu se crvenilo na pregibima šakica i po licu. Temeljem pregleda alergolog je postavio dijagnozu dermatitis atopica i poslao nas na testiranje nutritivnih vrijednosti gdje je utvrđena alergija na jaje U-5, E-10 te na mlijeko U-3, E-5. Nalaz sa nuklearne pokazao je IgE 54,2, ECP <2,0. Alergolog je prepisao mlijeko Alfare koje smo koristili do djetetove druge godine, Aerius sirup te elocom kremu. U međuvremenu kada bi promjene na koži bile izraženije djete sam vodila na pregled u drugog doktora koji je rekao da se testiranje na alergije djeci ne može raditi prije treće godine, te da elocom nije krema primjerena za tako malu djecu. Razlog zašto Vam se sada javljam je sljedeći, naime, djete konstantno ima nesnosan svrbež po cijelom tijelu koji je nekad više a nekada manje izražen- je li to urtikarija? Koža na vratu mu je jako suha i hrapava, a na ušnim resicama je od svrbeža napravio rane te iza uha. Primjetila sam da mu alergijske reakcije po tijelu šetaju: dok je bio manji uglavnom je svrbež bio prisutan na pregibima ruku i nogu, a sada je uglavnom na vratu, po licu i po cijelim nogama.
Ne znam na koji način mogu djetetu pomoći: pije kozje mlijeko, ne jede citrično voće, jaje nikada nije pojeo, ne jede smoki (dakle proizvode koji sadrže kikiriki) i citrično voće. Ima li smisla da ponovimo alergološko testiranje (obzirom da sada ima skoro 4 godine) ali ovaj put možda i na respiratorne uzročnike? Pije Aerius sirup 2,5 ml ujutro ali najduže 5 dana(prema uputi ljekarnika) i povremeno ga mažem losionom koji mi napravi ljekarnik prema uputi lječnika (losion sadrži locom 10,0 i Excipial 50,0. Hvala unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

09.05.2010. 05:16

Očito ima atopijski ekcem i treba ga sada ponovno testirati: jaje, kr. mlijeko, kikiriki, grinja, pelud trava, ambrozija, kao neki minujmum, proširiv na pelud korova, pelud stabala, gljivice (Alternaria, Cladosporium).
Potrebno je upalu smiriti kombiniranom antibiotsko-antifungalno-steroidnom kremom (npr. Triderm sam, ili Garasone + Canesten ili Daktarin, ili sl.), uz nastavak neutralne njega svaki dan dvaput i nakon svakog pranja, po svim suhim dijelovima kože.

jelena725

09.05.2010. 14:55

Hvala na brzom odgovoru, ponovit čemo testiranje.

bbc

19.05.2010. 00:05

Poštovani,
Prije koji tjedan operiran mi je prst lijeve ruke, i po puštanju iz bolnice doktor propisao sedmodnevnu uporabu antibiotika(klavocin) radi upale i kao mjera prevencije od infekcije. Nakon 5 dana izbio je lagani osip jedva vidljiv po trbuhu, te nisam odmah smatrala da bi moglo to biti zbog upotrebe klavocina, te zbog toga sam nastavila upotrebu antibiotika i sljedeća 2 dana. Nakon toga osip je postao izraženiji i proširio se sa trbuha i na vrat i ruke, te sam tada prekinula uzimanje antibiotika unatoč tome što sam ga trebala piti još koji dan, jer očito je bilo da je on taj koji mi šteti i izaziva izvjesnu alergijsku reakciju. Doktorica opće prakse savjetovala je da pijem puno tekućine, i dala tablete Contral da ublaže simtome osipa, međutim već sljedećega dana osip je postao još gori, više nije ličilo na osip nego na crvene mrlje koje su prekrile lice i čitavo tjelo! Sada je prošlo 3 dana od prestanka upotrebe klavocina, pijem puno tekućine i contral tablete(1 dnevno) i nema nikakvoga pomaka!
Moje pitanje je, dali je možda još prerano da bi se osip povukao ili nije dovoljno što mi je propisala doktorica opće prakse, da možda potražim pomoć na hitnoj?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Tea

Darko Richter, dr. med.

19.05.2010. 09:10

Ima različitih mogućnosti, da se, ako se, radi o reakciji na lijek - Klavocin.
Svakako, ne ga piti dalje ,niti s njme dolaziti u doticaj, a Contral piti u maksimalnoj dopuštenoj dozi, svaki dan.
Možete taj osip fotografirati, da poslije ne bude nagađanja kakav je bio, kada nekome dođete. Meni možete poslati sliku na adresu: bibice@live.com.

bbc

20.05.2010. 12:45

Nadam se da ste primili sliku na mail!
I zaboravila sam napomenuti svrbež uz taj osip koji je gotovo nepodnošljiv,unatoč tome što pijem redovito Contral koji bi trebao ublažiti svrbež,bar tako piše, ja imam dojam da je to sve gore iz dana u dan...Sve više svrbi i naravno sve gore izgleda!
I još jedna stvar, jučer sam primjetila da mi se počela ljuštiti koža na šakama, zanima me jeli to nekakva normalna reakcija uz taj osip ili ne?

Darko Richter, dr. med.

20.05.2010. 16:55

Slike niti mail nisam primio.
Podatak da va se ljuste dlanovi (sto su to sake ?) govori otome da je osip bio prvenstveno uzrokovan reakcijom na infekt, a jedan o najcescih uzrocnika takvih infekata jest streptokok grupe A.

Aqua

21.06.2010. 17:40

Dobar dan.
Meni je 1997 g. "dijagnosticirana" urticaria pigmentosa. Radilo se o crvenim flekicama na području donjeg dijela leđa i gluteusa koje su se pojavile jedno ljeto. Bez svrbeža.
Posjetila sam više dermatologa, radila biopsiju tri puta, bila i hospitalizirana da bih obavila sve pretrage (krv, urin, stolica, ultrazvuk abdomena, pluća, stomatolog, ginekolog, alergo testovi). Testovi nisu pokazali ništa osim povišenog kolesterola (5,29) te mi je preporučena dijeta bez masnoća. Zaključeno nije ništa osim da nema dovoljno dokaza za dijagonozu mastocitoze. Tokom godina ni jedna flekica nije nestala ali su se pojavljivale nove, doduše ne u tolikom obimu kao ove prve. Pa sam dobila nekoliko njih na nogama, trbuhu, dekolteu.. Prije dvije godine posjetila sam ponovo dermatologicu ali jedino novo je bilo da mi preporučuje da ne uzimam lijekove koji sadrže salicitilnu kiselinu (što vidim da je bila i vaša preporuka nekolikim osobama). Konzervanse nije spominjala.
E sad, iako je problem "samo" estetske prirode, ja bih ipak voljela da ne završim sva istočkana ukoliko je to ikako moguće.
Vidjela sam i vašu preporuku za testiranje u RefLabu. Biste li i meni to preporučili? Imate li kakva slična iskustva ili kakvu sugestiju za mene?