Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

laura1234

18.09.2012. 21:25

Poštovani doktore,
imam jedno pitanje; zanima me što ustvari znači endoperibronhitis?
Prije godinu dana sam radila ph-metriju zbog GERB-a i PA snimka pluća kaže desno bazalno intenzivan crtež s rtg znacima endoperibronhitisa. Uvećanje hilusa desne strane. Imam dijagnosticiran GERB, kroničnu urtikariju, ezofagitis gr.II, kroničnu opstipaciju, rhinitis all. Bila sam na operaciji nosa (devijacija septuma i spaljivanje sekreta), no međutim i nakon operacije užasno puno imam sekreta koji mi se slijeva u pluća i stalno kašljem. Obično kada dobim urtike počnem kašljat i imam osjećaj nedostatka zraka, ali u zadnje vrijeme iskašljavam taj sekret. Na plućima imam normalan šum disanja, često u zadnje vrijeme imam bolove na lijevoj strani pluća. Ventolinski test je negativan, a spirometrija je uredna (VCmax 90%, FVcex 88%, FEV1 95%, FEV1/VC max 106%) prije je spirometrija uvijek bila iznad 100% sada se smanjuje s tim da spirometriju moram puhat sve dok ne bude dobar nalaz...Ponekad kod disanja osjetim škripanje u plućima ali kada se iskašljem više se ne čuje. Preko ljeta sam imala par puta na mjesec napadaje gušenja i uzela sam po preporuci doktorice 2 potiska ventolina i bilo mi je lakše. Ne mogu podnijet med, ni voćne čajeve kao ni nescafe jer se počnem gušit, a i tijekom dužeg trčanja počnem užasno kašljat. Uz svu količinu lijekova imam užasno slab imunitet i pokupim svakakve bakterije. Trenutno uzimam controloc 60mg, Gaviscon, parafinsko ulje, xyzal 2tbl. Do nedavno sam uzimala singulair i cyprinol (zbog bakterije u nosu i grlu=NEISSERIA MENINGITIDIS) . Zanima me samo kako da se riješim kašlja? Imam 17.god. i ove bolesti dijagnosticirane su mi prije 2god. želim tome stati na kraj. Svake godine sam po 4mj. u bolnici! MOLIM ŠTO PRIJE ODGOVOR!

Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

19.09.2012. 23:35

Endoperibronhitis nije baš ništa uporabivo za pacijenta. To je neki dosta neobičan način na koji radiolozi opisuju određene promjene na plućnom crtežu, ali, ta dijagnoza u kliničkoj medicini nema nikakvog značenja. Imaš 17 godina, i očito je da te iječi neki liječnik za odrasle. U pedijatriji takve izraze ne rabimo, a ti si, ipak, još uvijek dijete.
Bilo bi dobro da te pregleda pedijatrijski pulmolog ili alergolog. To bi bio najpametnije za početak. Nemoj žuriti s odrastenjem. Tamo te najčešće ne čekaju suviše dobre stvari.

laura1234

20.09.2012. 19:35

Bila sam na Srebrnjaku u bolnici na odjelu za pulmologiju i alergologiju predškolske i šk.dobi i tamo su mi napisali endoperibronhitis. Kada mi se pojavi urtikarija po tijelu, počnjem suho kašljati dobim temp. 37,4 i imam osjećaj stezanja u prsima i ''gušenja'' i zboga toga su mi uveli ventolin po potrebi. Nemam astmu i uopće mi je suludo koristiti ventolin, zato što nije zdrav. Spirometrija mi je svaki put na kontroli sve niža ali još uvijek u granicama normale. Bratu koji ima 17god. nedavno je dijagnosticiran bronhitis, a kao razlog se navodi; pušenje oba roditelja (dim cigareta), pa me zanima da li je moguće da i ja dobim bronhitis ?

laura1234

20.09.2012. 21:35

I zanima me zašto su mi limfociti i monociti već 3god.znatno sniženi? Što to znači? Limfociti su mi 0,39, a monociti-0,05

ninolina

21.09.2012. 14:25

Poštovani,
Imam 11 mjesečnog sina koji je 12. do 21.9. liječen u dnevnoj bolnici na Srebrnjaku zbog bronhoopstrukcije- recidiv.
Prva epizoda bila je na ljetovanju u kolovozu, počelo je curenjem nosa, te vrlo brzo škripanje u plućima i otežano disanje(vidljivo kako diše trbuščićem).Nakon prve inhalacije Ventolinom bilo je puno bolje. Druga epizoda sad u rujnu je bila puno teža, primio je metilprednizon 3 dana, inhalaciju i fizikalnu respiratornu terapiju u dnevnoj bolnici.
Budući da zbog velike gužve i zbilja puno pacijenata nisam stigla razgovarati sa doktoricom,
molim Vaše stručno mišljenje i tumačenje nalaza.

Laboratorijski nalaz : Eozinofili- 690, eozinofili u nosu- su nađeni, (S)AST - 32, (S)ALT - 16, (S)ALP- 246, (S)GGT- 14, (S)LD- 242, (S)ukupni bilirubin - 5, željezo- 8, UIBC- 52, TIBC - 60, ukupni proteini- 69, IgG- 7,7 IgA- 0,50 IgM- 1,17 CRP- 3,1 Kalij - 4,8 Natrij-137, Kloridi - 104, Fosfati- 1,77 Kalcij 2,71 Magnezij - 0,96
uIgE je 98, limunčika - 1,24, w1 Razred - 2, grinja - 0,27, d1 Razred - 0.

Dg akutni bronhitis nespecificiran
akutna infekcija gornjeg dišnog sustava, nespecificirana
Astma i.o.
Otpušten je uz preporuku uzimanja Flixotide 50mcg spred na komoru 2x1, te ventolin sprej 1 potisak na komoru prema potrebi.

Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

21.09.2012. 15:35

Meni se čini da ima alergijsku astmu, i da mu treba Flixotide, koji je,uostalom, dobio.
Taj Flixotide treba uzimati trajno, mjesecima, da ne kaćem godinama, no to će ovisiti o tome da li se smetnje budu vraćale, i u kojem intenzitetu, ili ne.
Uz to ide Ventolin pl potrebi, 12 potiska na Babyhaler, svkaih 4-6 h (ako treba, ali, potrebe ne bi smjelo biti, ako se Flixotide bude uzimao redovito).

ninolina

25.09.2012. 23:20

Poštovani,
Zahvaljujem Vam na odgovoru.
Još me zanima da li preporučujete cijepljenje prevenarom?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

25.09.2012. 23:35

Da.

Zoa

04.12.2012. 16:10

Doktore molila bih Vas vase strucno misljenje. Naime, trudna sam 17 tjedana, u trudnoci mi se astma pogorsala toliko da sam uzimala do sada Ventolin pumpicu jedan puta tjedno, nakon toga jednom dnevno, a sada sam se prehladila, imam bronhitis, lijecnik mi je prepisao kutiju sumameda a astma mi je zadnij par dana toliko jaka da uzimam ventolin pumpicu 3-4 puta dnevno nekad jedan nekad po dva udaha. Zanima me, moze li Ventolin nastetiti bebi? Ako ga ne uzmem kasljem toliko da me "bole rebra" , ne mogu spavati, lezati,disati. Dakle doista ga uzimam kad imam potrebu.

Hvala,

Zabrinuta trudnica happy

Darko Richter, dr. med.

04.12.2012. 23:40

Nije mijasno zbog čega ne uzimate Tafen Novolizer (budesonid) ili Symbicort Turbohaler (budesnoid + formoterol), kada imate tolike smetnje. Za skoro niti jedan lijek nema čvrstih podataka da ne mogu naškoditi čedu ili trudnoći, pa tako niti za ove, uključujući i Ventolin. Smatra se da u niskim dozama, tj. najnižim koje su dostatne za kontrolu astme, ne izazivaju neki povećani opasni rizik.

martina35

24.01.2013. 23:05

Poštovani gdine doktore,

u privatnoj dječijoj poliklinici Helena već godinu dana radi Slana soba i u suradnji sa medicinskim fakultetom se radi studija o učinku haloterapije. Imam dijete od 5 godina , dijagnoza astma, bili smo na 15 terapija pod nadzorom pedijatrice pulmologa i rezultati su odlični. Da li ste Vi u međuvremenu savladali osnove haloterapije i shvatili da od nje imaju koristi i pacijenti a ne samo vlasnici slanih soba ?

Darko Richter, dr. med.

25.01.2013. 12:55

U međuvremenu sam se odmarao. Shvatio sam da se ne mogu pomaknuti s mjesta, jer u stručnoj literaturi nema niti slovca o haloterapiji.
Ali, pozdravljam napore da se utvrde činjenice. Nadam se da će biti objektivne i pouzdane. Onda se i ja mogu preobratiti.
Vidite ja sam vjernik tamo gdje mnogi nisu: ti koji nisu, pozivaju se na znanost o vjeri, ali, kada je u pitanju haloterapija, alternativa, i bioenergija, tu su vjernici. Jer, nema nikakvog znanstvenog dokaza, i zato ja još uvijek spokojno mirujem.
Ako se pojavi (taj dokaz) bit ću u prvim redovima, kao i obično.

martina35

25.01.2013. 16:25

Zahvaljujem na odgovoru. Činjenica je da je u Estoniji haloterapija uvrštena u zdravstveni sustav , da se općenito u Europi i svijetu primjenjuje već 25 godina i da postoje znanstvene studije napisane na tu temu. Meni osobno je drago da terapija pomaže mom djetetu i ako zaista smanjimo dozu lijekova biti ću presretna. Potrebno je te cikluse od cca 15 terapija provoditi dva do tri puta godišnje godinu do dvije dana da bi se došlo u fazu kontinuiranog poboljšanja. Ja sam krenula po preporuci moje kolegice s posla koja je vodila svoje dijete, ne u polikliniku Helena nego u drugu slanu sobu i dijete se preporodilo.
Ja inače nisam vjernica ali u čuda prirode koja sam osjetila na sebi osobno i članovima moje obitelji itekako vjerujem, lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

25.01.2013. 23:55

Gdje vi vidite čudo prirode u slanoj sobi? Prije homo sapiensa nije bilo nikakve slane sobe (za prodaju).

martina35

26.01.2013. 13:00

u činjenici da su rudnici soli prirodne tvorevine. Spoznaja da rudari u rudnicima soli ne oboljevaju (ili vrlo rijetko oboljevaju) od bolesti dišnih putova potakla je razvoj speleoterapije koja se primjenjuje u rudnicima soli pretvorenim u lječilišta. Najviše takvih rudnika ima u Poljskoj, a u Sloveniji, u Sežani, je prirodna špilja pretvorena u lječilište ( pokriva zdravstveno osiguranje) i terapija se provodi tijekom tri tjedna svakodnevnim boravkom u špilji od 4sata. Učinak terapije je neosporan ali na takav način terapija nije dostupna većem broju ljudi jer si ne mogu ni vremenski, a niti funancijski priuštiti tri tjedna izostanka iz mjesta stanovanja. Slane sobe su nastale kao rezultat istraživanja znanstvenika i medicinara sa ciljem da se umjetnim putem (uz pomoć uređaja-halogeneratora) u jednom prostoru stvori mikroklima indentična onoj u prirodnom okruženju i da terapija bude jednostavna za prakticiranje i dostupna u svakodnevnom životu. Haloterapija je podgrana speleoterapije i klimatoterapije koje su potpuno prirodne.

Darko Richter, dr. med.

28.01.2013. 15:45

Kada bi čovjek mogao stalno boraviti u špilji, možda bi mu astma bila lakša. Međutim, to nema puno veze s onim što vi mislite, nekakvim solima ili slično, već s činjenicom da tamo dolje nema ili skoro uopće nema alergena na koje ste alergični na površini zemlje. Slično se opravite i na visinama od 2000 m i višim.
Vi mislite da me zdravstveno osiguranje garancija djelotvornosti onoga na što se daje taj novac?

martina35

29.01.2013. 18:15

Iskreno rečeno bila sam sigurna da je to garancija.

Darko Richter, dr. med.

29.01.2013. 20:35

Budući da naše osiguranje HZZO ne daje za to novac, nejasno je kako možete biit toliko sigurni da je slana soba pravo rješenje. Jer, da jest, a nije ni jako skupa, sigurno bi HZZO na to pristao.

sa ni

03.05.2013. 15:00

Poštovani,
mojoj kćeri(12 god.)sa 8god.dijagnosticiran je rhinitis allergica.Nalazi iz 2009.g.IgE 813,bris nosa na eozinofile 90%,prick inhal.test:pelud stabala,lipa parkovska i bijela breza,+4mm,kućna prašina,perje,pelud trava,dlaka životinja,korovi,ambrozija,candida albicanis,gljivice +3mm.Primala rinolan potom s 9 god.singulair junior1x1tbl. Lijekove uzimala svakodnevno.Prije 2 tjedna zbog pritiska u prsima i otežanog disanja hitno se javili liječniku alergologu,tada rađena spirometrija:FEV=101%,FVC=97%,PEF=60%,FEV/FVC=104%.,blaže opstruktivne smetnje ventilacije,Ventolin test neg. Prije 1mj.pokašljava,prije 3 dana jače kašlje,otežano diše.Pulmo:naglašen ekspirij,difuzno pooštreno disanje.Dg.Asthma bronchale allergicum,Rhinitis allergica.
Th.Ventolin 100,2x1 potisak na aerochamber,kroz 3 dana,isključiti,Flixotide 125 2x1 potisak na aerochamber +rinolan 10mg1x1,+singulair j. 5mg 1x1, kroz 3 mjeseca.
To je ono što piše na amb.listu.
Unatoč svemu ona i dalje kašlje,nema šlajma,kiše,nos curi,suze oči.Koristili smo efedrinske ka pi za nos (0,5%) 5 dana,ne pomaže.Što učiniti da prestane kihanje i curenje iz nosa i kašalj.Kako to da se stanje pogoršalo od prve dijagnoze iako smo sve radili po uputama i redovito koristili lijekove. unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

03.05.2013. 22:55

Kako to? (da ste bili poslušni, a ipak vma stvari ne idu idealno).
Nevjerojatna je naivnost i neznanje hrvatskih pacijenata. Valjda su vam rekli, valjda znate, da se alergije ne izlječuju nikakvim metodama. A kliničke smetnje, tj. koju vrstu smetnji će osoba dobiti uz alergiju koju ima, ovise više o samom organizmu, nego o bilo čemu drugome. Ja sam, npr. alergičan na peldu lipe, i imam alergijski rinitis, a nemam konjunktivitis, nemam astmu, nemam urtikariju. Netko drugi, s alergijom na pelud lipe, ima, npr. urtikariju, ili astmu, ili sve skupa.
Liječe se samo smetnje, tako da se nemate kome požaliti što ste bili dobri, a ipak ne ide po vašem planu.
No, za smetnje rinokonjunktivitisa koje djevojčica sada ima, preporučio bih intranazalni kortikosteroid, npr. Avamys, Nasonex, Tafen Nasal, .. ili što drugo slično. Flixotide dalje, antihistaminik može dalje, barm par dana dokne počne punodjelovanje intranazalnog steroida. Njega ne uzimati duže od 6.8 tj., a dalje samo nakon kontrole i konzultaije na ORL, jer može doći do oštećenja nosne sluznice pa čak i hrskavice.

Nazad
1 ... 3 4 5 6 7 8 ... 13
Naprijed