Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

04.07.2013. 22:05

Radna dijagnoza: dr Richter vam ne može pomoći.
Ja na ovo nemam što reći. Vi ste sebi uvrtili u glavu da morate ostvariti duboki udah, i onda vam ne ide. Kod astme se to ne može naređivati.
Mislim da bi najbolje bilo da slijedite svoju pulmologinju.


terakota

04.07.2013. 22:45

1. Svejedno ste mi pomogli prethodnim analizama. Posebni ste.

2. Potrebu za dubljim udahom namjerno sam naglasila jer nisam sposobna procijeniti je li to
a) potreba za zrakom uzrokovana alergijm ili astmom
b) potreba kojoj je uzrok psihički

3. Nalaz RTG pluća koji mi je upravo izrađen: Na preglednoj snimci pluća i srca vidi se pojačana prozračnost plućnog parenhima. Ostatak parafraziram: sve ostalo u granicama normale.

Možete li mi protumačiti ima li ta pojačana prozračnost plućnog parenhima značenje u dijagnostici astme?




terakota

05.07.2013. 09:55

Poštovani dr. Richter

na temelju svih mojih iznesenih nalaza i subjektivnih smetnji izgleda li Vam ova klinička slika kao slika ASTMATIČARA ili ALERGIČARA?

Hvala unaprijed na odgovoru

Sunčica Mustač

Darko Richter, dr. med.

05.07.2013. 21:20

Da najprije raščistimo vašu dilemu: alergija ili astma? Tako nešto ne postoji. Alergija sama po sebi nije bolest, već je to stanje s nalazom preosjetljivosti na neki alergen, a to stanje može biti od punog zdravlja (s povećanim rizikom da prijeđe u neku alergijsku bolest, a što se ne mora nikada dogoditi), do neke alergijske bolesti (npr. astma, alergijski tinitis, urtikarija, atopijski dermatitis, alergijska gastroenteropatija i sl.).
Dakle, da vam odgovorim: liči mi na alergiju, ali ne zbog vaših eseja o dubokom udahu, već zbog činjenice da ste napisali da imate alergijski rinitis. Pa sam zaključio da imate dokazanu i neku konkretnu alergiju, npr. na grinje ili pelud, itd. Samo zbog toga mi izgleda da ste alergičar. Što uopće ne mora značiti da nužno imate astmu.

Nadalje,moram vas vratiti u cipele pacijenta: odakle vama ideja da ćete vi na bilo koji način moći procijeniti da li vam je " potreba za zrakom uzrokovana alergijm ili astmom" ili je to "potreba kojoj je uzrok psihički"? Ako se vi time mučite, nužno onemogućujete dijagnozu. Čim se vi stavljate u ulogu liječnika, zašto bilo što pitate, druge, u raspon od Zagreba do Pule, pa onda i mene, u kibernetičkom kozmosu? Koji god odgovor da vam netko da, vi ćete uvijek posavljati isto, krivo pitanje. Jer, na krivo pitanje nitko vam ne može dati točni odgovor. Točno isto kao da inzistirate nasred Pariza, na pitanju: gdje je tu Big Ben?
Sada i _RTG pluća: "ima li ta pojačana prozračnost plućnog parenhima značenje u dijagnostici astme?"
Naravno da ima, ali, kada razgovaramo vi i ja, onda to ima značenje samo ako ja kažem da je tako. Meni nalaz radiologa ne znači ništa kada ga citira pacijent. Meni znači pogled na RTG sliku, a mogu pogledati i tekst nalaza radiologa. Međutim, sam tekst mi ne znači ništa. Dakle, preporučujem vam da uzmete CD sa slikom i teksutalnim nalazom i odete svojoj pulmologinji. Ali, ako se slika može skinuti s CD-a, možete mi je poslati kao attachment na mail: bibice@live.com. Neki znaju to postaviti i na neke siteove pa mi samo pošđalju link. Može i tako.

terakota

06.08.2013. 20:10

Poštovani dr. Richter.
Komentirali ste moje nalaze prije mjesec dana vezano za osjećaj nedostatka zraka i nemogućnosti dubokog udaha koje se pogoršava ljeti. U terapiji sam Singulair tableta i Alvesca 160 2 puta po 2 udaha dnevno. RTG snimak pokazuje pojačanu prozračnost plućnog parenhima. Danas sam bila na kontroli dobila nove nalaze spirometrije koji su lošiji nego oni prije početka terapije Alvescom. Prošlo ljeto sam bila 5 mjeseci na Seretide-u i isto nije bilo odgovora. Napravili su mi i ventolin test, a rezultati su slijedeći:

VC max 131,2% FVC 130,9%, FEV1 110,1%, FEV1%M 86,9%, PEF 102%, MEF75 94,6%, MEF50 66,7%, MEF25 52,9%, MMEF 64,4%, FVC IN 131,2%.
Nakon 4 udaha Ventolina:
VC max 129%, FVC 130,4%, FEV1 116,9%, FEV1%M 93,9%, PEF 101,5%, MEF75 104,5%, MEF50 86,6%, MEF25 77,9%, MMEF 82,7%, FVC IN 129%.

Liječnik je zaključio kako je ventolin test negativan, ali da ipak misli da imam nekontroliranu astmu. Molim Vas za mišljenje što biste Vi zaključili na temelju ovakvih nalaza. Zahvaljujem.

Sunčica Mustač

terakota

06.08.2013. 20:20

Poštovani dr. Richter,

prije mjesec dana komentirali ste moje simptome svakodnevnog nedostatka zraka i teškoće pri ostvarivanju dubljeg udaha, posebno po ljeti. 2008. godine prema rezultatima spirometrije koju je tumačila dr. Grle posumnjalo se na opstrukciju na razini malih dišnih puteva, no nakon negativnog metakolinskog testa liječnica je zaključila da astmu nemam. Teškoće su se ipak nastavile ali nisam primala terapiju osim Nasonexa zbog alergijskog rinitisa.
Terapiju sam počela primati u ljeto 2012. - Seretide 250 dva puta dnevno kroz 5 mjeseci, ali s minimalnim poboljšanjem. Pravo poboljšanje je nasupilo dolaskom svježijih dana.
Od srpnja ove godine u terapiji sam Singulair 10 mg na dan i Alvesco pumpice 160 2x2 udaha na dan posljednjih 5 tjedana. Zbog rtg snimke na kojoj se čita povećana prozračnost plućnog parenhima uputili ste me na daljnju obradu kod pulmologa. Danas sam bila na kontroli i učinjen mi je i ventolin test. Rezultati spirometije:

VC max 131,2%, FVC 130,9%, FEV1 110,1%, FEV1%M 86,9%, PEF 102,2%, MEF75 94,6%, MEF50 66,7%, MEF25 52,9%, MMEF 64,4%, FVC IN 131,2 %

nakon 4 udaha Ventolina:

VC max 129%, FVC 130,4%, FEV1 116,9%, FEV1%M 93,9%, PEF 101,5%, MEF75 104,5%, MEF50 86,6%, MEF25 77,9%, MMEF 82,7%, FVC IN 129%

Liječnik je zaključio kako je Ventolin test negativan, ali da misli da ipak imam astmu i promijenio mi terapiju u Foster 2x1 udah na dan. Koji bi bio Vaš zaključak na temelju ovih nalaza.

Zahvaljujem uz srdačan pozdrav
Sunčica Mustač

Darko Richter, dr. med.

07.08.2013. 00:20

Ja bih se složio s interpretacijom spirometrije i Ventolinskog testa, koji,iako formalno negativan, ipak pokazuje znanto poboljšanje nakon Ventolina u sredinom i krajme izdisaja (neki bi rekli: u srednjim i malim dišpnim putevima). Foster je vrlo sličan Seretideu, no možda vi imate neki problem s korektnim inhaliranjem lijeka, pa vam bude bolje od Fostera, koji je drugačija vrsta naprave. Lijek, koji god i kako god da je smišljen za inhalaciju, mora dospijeti u pluća, a ne u sobu, na usnice, na zube, u ždrijelo ili u jednjak. To pacijenti ne razumiju, i, ako to ne razumiju, terapija neće imati željenog učinka. Ne možete se braniti od lijeka i očekivati da on djeluje.

pica01

08.08.2013. 19:00

POŠTOVANI!
IMAM DJEVOJČICU 3,5g. KOJA IMA UČESTALE RESPIRATORNE INFEKCIJE.IŠLI SMO NA ALERGO JER JE DOKTORICA MISLILA DA JE ALERGIJA I GODINU DANA JE PILA SINGULAR GRANULE.(VEĆ 1,5g NE PIJE).ALERGO NALAZI U REDU,KAŠALJ SADA NE TAKO ČEST ALI KADA JE PRISUTAN PUNA JE "ŠLAJMA" KOJEG ISKAŠLJA ALI PONOVNO PROGUTA.NEDAVNO NAS JE POSLALA DA IZVADIMO KLORIDE U ZNOJU KOJI IZNOSE 8,57.DA LI TO ZNAČI CF?
UNAPRIJED HVALA!!

Darko Richter, dr. med.

09.08.2013. 01:10

Klloridi u znoju od 8,57 NE znače CF.

martinak

17.09.2013. 22:45

Poštovani,

Kao dijete imala sam mnogo problema sa "sinusima". Doktori opće prakse su me slali kod spec.ORL koji me međutim nikad nisu detaljno pregledali već samo "otvori usta" i to je to, ali su ne znam kako zaključili da imam kroničnu upalu sinusa. Uz to imala sam i česte angine (po 6-7 puta godišnje) i par puta mi je nađen streptokok.

Problemi su se pojačali nakon prve trudnoće. Od 12 mjeseci u godini možda je prošao jedan bez antibiotika, bilo za anginu ili sinuse. Onda na moju inicijativu tražila sam dr. da me pošalje u drugi grad kod ORL specijaliste gdje su obavili kompletan pregled:
bris grla- sterilno,
bris nosa- sterilno,
krvna slika- sve ok osim CRP 47,
RTG sinusa- uredno,
alergotest je pokazao alergije na travu, neobrađene tkanine, prašinu, perije, grinje (sve označeno sa +++).

I nakon ponovnog savjetovanja sa spec.ORL dogovorena je tonzilektomija. Obavila sam operaciju. Prošle su angine ali alergija mi zadaje probleme. Dok sam uzimala terapiju (Xizal tablete, Avamis sprej i Ventolin) bilo je donekle ok, znala sam ću imati problema kad čistim kuću, kad se kosi trava... promijenila sam madrace, jastuke, izbacila tepihe i sl.
Onda smo počeli planirati drugu trudnoću i dobila sam savjet od dr da bi bilo bolje da ništa ne uzimam i tako sam prestala i nakon 2 mj ostala sam trudna.
U 10 tt dobila sam teški bronhitis, antibiotike i bila u bolnici i tamo su mi rekli da se antihistamini nikako ne preporučaju u trudnoći, neka izbjegavam sve na sto sam alergična. Da napomenem da živimo na selu i sve na sto sam alergična imam u izobilju oko kuće.
Sada sam već u 22tt i, nos mi je pun bezbojne sluzi koja nekontrolirano kaplje, kašljem užasno, ostajem bez zraka kod nekog napora, uzbuđenja, glava me boli svaku večer i uz to počelo mi je škripiti u plućuma ali ne svaki dan.
Mama ima astmu.
Ne znam što da radim, par puta kad me znalo gušiti uzela sam udisaj ventolina i bilo mi je malo lakše. Kome se obratiti, što je štetnije za plod udisaj ventolina ili ostajanje bez zraka, da li postoji mogućnost da se radi i o astmi?

Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

18.09.2013. 14:20

Tako ste sto solidno opisali, da postaje jasno kako imate alergijski rinitis I alergijsku astmu.
Za plod je puno štetnije da ostaje bez kisika, nego da usput dobije neki djelić lijekova kojima ćete ta stanja dovesti pod kontrolu.
Preporučio bih vam da uzmete Tafen (Budelin) Novolizer, po 200 mcg ujutro i uvečer - za astmu, uz Ventolin 2 potiska po potrebi (ne češće od svakih 6 h), a za nos, Tafen Nasal, po 1 uštrcaj u svaku nosnicu dnenvo. Neće vam odmah biti bitno bolje, ali za 5-6 dana već ćete osjetiti da je bolje, a posve dobro bit će vam za oko 3 tjedna. Tada smanjite Tafen Novolizer na jednu jedinu dozu od 200 mcg dnevno, a pokušajte prorijediti i Tafen nasal na 1 uštrcaj svaki drugi dan. Kada počnete uzimati Tafen Nasal, osigurajte dobrim ispuhivanjem nosa da je barem djelomice prohoda, kako bi lijek mogli dobro ušmrkati, inače nećete postići poboljšanje u nosu.

martinak

18.09.2013. 22:50

Hvala na brzom odgovoru!
Pokušati ću sa ovom terapijom. Imam i ventolin doma i tafen nasal. Jedino tafen novolizer nemam. Znate možda da li on ide na recept ili je u slobodnoj prodaji u ljekarnama?

Darko Richter, dr. med.

19.09.2013. 23:20

Tafen ili Budelin Novolizer ide na normalni recept HZZO.

vlatka97

06.02.2014. 23:00

Poštovani!

Radi se o djetetu od pet i pola godina. Prije nekoliko mjeseci dijete je krenulo u vrtić i tu su počeli naši problemi. Prije vrtića dijete je znalo biti nekoliko puta godišnje bolesno al se uglavnom radilo o upalama grla , uha i običnim prehladama sa sekretom iz nosa koje bi trajale nekoliko dana bez povišene temperature i uz slab kašalj, ako ga je uopće i bilo. Sjećam se da je dijete kašljalo u dobi od 6mj. kada je imalo srednje teški laringitis i kasnije je nekoliko puta bilo promuklo ,al bez kašlja i temperature. Međutim kada je dijete krenulo u vrtić imali smo dvije angine u roku mjesec dana i jednu upalu uha. Situacija se nakon toga malo smirila, da bi dijete početkom studenog bilo prehlađeno i da bi se kašalj nakon prehlade još protegnuo kroz cijeli 11mj. Dijete preko dana i nije nešto naročito kašljalo već samo kad bi leglo u krevet i ujutro nakon buđenja. Dva puta smo bili na brisu nosa i grla, grlo oba puta uredno, u nosu oba puta izolirana moraxela catarrhalis. Na kraju 11mj. javila se temeratura, preko 38.5, reagirala na antipiretike i trajala oko 6dana, a kašalj se pogoršao ( dijete je jednom povračalo zbog kašlja) Bili smo na pedijatriji i kao dijagnozu dobili da dijete vjerojatno ima virusni bronhitis. Nako toga bio je mir od otprilike 20 dana i onda opet prehlada, začepljen nos pun sekreta koji se po noći dok dijete spava spušta u grlo pa pretpostavljam da je i zbog toga kašljalo. Dijete nekoliko dana radi prehlade nije išlo u vrtić ,međutim kada se stanje malo popravilo, iako je još imalo malo sekreta u nosu poslali smo ga u vrtić. U vrtiću nije bio ni 5 dana i opet se prehlada vratila, pun nos, začepljen, po noći diše na usta, kašlje, "hrče"...Ono što mene brine je igE nalaz. :ukupni IgE = 117 kU/L, ref.interval <90. Dijete je bilo prehlađeno za vrijeme uzimanja krvi. Sad nas je doktorica poslala kod plumoalergologa, međutim na red ćemo doći tek za mjesec dana. Zanima me dali se ovdje radi o nekakvoj alergiji ili astmi . U bližoj obitelji samo djetetova baka ima astmu, ali radi nje ima problema samo na proljeće. Zabrinuti smo jer kako sam navela dijete nije imalo 5 godina nikakvih velikih problema s kašljem, prehladama, a u zadnje vrijeme nikako ih se ne možemo riješiti.

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

07.02.2014. 13:40

Začepljeni nos, temperatura, kašalj po lijeganju ili nakon ustajanja, prehlade, i sl. nisu slika astme.
Astma izgleda drugačije. Ako je i ima, nešto vam bježi u promatranju svojega djeteta.
No, to vam kažem zato jer iz vašeg opisa naslućujem da ne razlikujete bitno, od nebitnog standardne dječje nazebe, prehlade, krkljanja i sl., od ponavljajuće ili stalne slike nekog ozbiljnijeg ili trajnijeg problema. Volite citirati što vam je rekao doktor, a niti ne slutite da vam doktor kaže uglavnom ono što vi njemu kažete, jer, anamneza je 70% dijagnoze. Ono što vi liječniku kažete, to je obično i dijagnoza. Ako mi citirate veleučeno da dijete ima "virusni bronhitis", meni to ne znači apsolutno ništa. Apsolutno. Čista nula. Mene zanima što ste vi vidjeli ili čuli na djetetu kada je netko rekao da ima bronhitis, ili što je on/ona čuo kada vam je napisao "bronhitis". Samo to može pomoći, sve ostalo je gubljenje vremena.

Sanas

25.04.2014. 12:45

Poštovani dr. Richter,

Moj dječak ima 12. godina. Imao rinitis i povremeno kašalj i opstrukcije tjekom ranog djetinjstva. Dijagnosticirana blaga alergija na kučnu prašinu i trave. Ove godine nam je krenulo na gore i od 12 mjeseca smo imali upalu pluća,bronhitis, ukratko - kašalj ne prestaje...Bili smo na pregledu na Srebrnjaku, propisani su mu Fliksotide, obavezno 1 puta dnevno a Ventolin, Nazonex, Aerus po potrebi.
Njemu nije baš dobro i ja mislim da ako ovako nastavimo imamo Astmu. Da li možete savjetovati što da učinim, rado bih kod vas na pregled sa svim nalazima, ako je moguće. Ni ja ni muž nemamo algeriju, samo baka i stric, koji je prije 35 godina u dobi od 12 godina dobio sirup Zaditen, pio godinu dana i od onda nema većih tegoba.

srdačan poz. S.

Darko Richter, dr. med.

25.04.2014. 14:15

Najvjerojatnij eima neki oblik astme, ne kažem 100%, ali temeljito je na to sumnjiv i ne bi bilo loše da se sada podvuče crta i kaže: ima - ili - nema.
Možemo se dogovoriti na mail: bibice@live com. No odmah vam javljam da ovaj mjesec nemam više termina, dok za sljedeći još ne znam koje ću termine imati izvan redovnih, koji su popunjeni do u rujan.

Vermonious

23.07.2014. 10:00

Nakon kraceg trazenja naisao sam na Vas, i s pravom mislim da sam na pravoj adresi sto se tice savjeta o Astmi, alergijama, i slicnim problemima.
Naime, kao dijete su mi dijagnosticirali bronhitis, velikih problema sam imao sa disanjem jos kao beba, radio sam i alergotest koji je pokazao da sam alergican na vunu i prasinu.

U 12.oj godini zivota je najednom stanje bilo bolje, zbog rata, i nacina na koji se zivjelo u to vrijeme (inace sam iz Mostara), tako da sam sve to nekako silom "zaboravio", tako volim reci, jer vise nije bilo smisla razmisljati kako dises, ako se boris za goli zivot.

Stanje je bilo jako dobro sto se tice bronhitisa, dok su se alergije cesto pojavljivale i manifestovale se kroz slinjenje, kihanje, suze u ocima, i opcu nelagodu, ali su pluca bila ok, i nije bilo znakova otezanog disanja kao prije.

Sve do prije par dana kada me je bol u plucima probudila, bio sam jako malaksao, i osjetio sam taj isti bronhitis iz djetinstva do te mjere da sam morao otici u apoteku, i uzeti Ventolin kako bi mi bilo lakse, na sto mi je farmaceut rekao da danas postoje neka bolja rjesenja od Ventolina i da bi trebao potraziti pomoc, na sto sam ostao gluh, udahnuo 2 puta Ventolin (kao kad sam bio dijete), i sve je proslo ok.

Bilo je to prije 10-ak dana, i sada se opet javilo, uz kasalj naravno.
Usput da spomenem da sam cak i pusio par godina unazad, ali nakon sto mi se ovo desilo prestao sam i vec mjesec sam cist.

Ne znam koliko je bitna informacija, ali bi pri napadu alergije koristio Alnok koji bi pomogao.

Ukoliko mi na bilo koji nacin mozete pomoci, bio bi Vam vise nego zahvalan..veliki pozdrav iz Mostara.

Darko Richter, dr. med.

23.07.2014. 22:05

Očito imaš alergijsku astmu. To je dosta tipično, da se javi u djetinjstvu, da proše u pubertetu ( ne zbog rata) i da se zna vratiti umaldoj odrasloj dobi.
Trebao bi otići do alergologa ili pulmologa, učniti spirometriju, Ventolinski testi alergološki kožni test. Iza toga dobiješ inhalacijski kortikosteroid, kao trajnu terapiju, te Ventolin za eventualna pogoršanja, za koja ja, prema sadašnjem opisu tvojeg stanja, uopće ne očekujem da će se pojavljivati budeš li trajno i dobroudisao inhalacijski steroid.

mirelaa

07.09.2014. 01:30

Poštovani.
U veljači. 2012. dobijem virusnu upalu pluća, te uz th.prebolim je uspješno. Nakon toga u sljedećem razdoblju počmem osjećati tegobe s disanjem, teškoće pri udisanju ,gdje trebam zijevnuti par puta i pripremiti se na udisaj. U srpnju 2013. prvi put odlazim pulmologu radi tog. Radim spirometriju, FVC 63%, FEV1 70%, PEF 80%. Dobivam Alvesco za th, i ventolin pp. 2 mj. poslije radimspirometriju FVC 82 FEV1 73 PEF 71, a ispad na MDP FEF 25% 71, FEF 50% 44 FEF75% 60. Th i dalje alvesco i ventolin pp. Radila sam i rtg. pluća, nalaz uredan, ausk.nalaz neupadan, sat. 99%. Stalno sam koristila Alvesco 2 udaha 1.dnevno. U proljeće ove godine počele su opet teškoće s didanjem, jače nego prije, gdje me i uhvati nelagoda, strah od pada u nesvijest i sl. U srpnju sam imala jedan takav napad gdje nisam mogla dođi do daha, uzlupano srce, završila na HMP, EKG uredan , nakon nekog vremena i tablete Normabela sam se smirila. Ponovno radim spirometriju FEV1 74% PEF 61% , a MDP 36 35 34. Th i dalje alvesco . Zbog takvog nalaza bila sam upućena na daljni pregled gdje sam radila rtg pluća koji kaže " naglašen bronhogeni crtež bez upale ili zatsoja"!, CRP uredan, troponin o,ooo,. D-Dimeri o,48. UZV srca uredan. Kroz sve to vrijeme teškoće s disanjem su i dalje prisutne, povremene, jer nekad se osjećam kao da mi nije ništa, fizički sam aktivna. Osim tih teškoća drugih nemam. Radila sam prick test. preosjetljivost na duhan i vunu. Prije sam bila aktivni pušač, sad ne pušim u zadnje vrijeme. Zadnji nalaz spirometrije PEF 70%, MDP 44 42 59. Za th, dobivam Qvar 2/1 udah i singular 1 uvečer. Molim Vas za savjet, objašnjenje, da li ja imam astmu ili što već, zašto su mi tako loši nalazi na mali dišnim putevima?, što mi je činiti? Da spomenem , prije 10 g. sam prilikom nesreće imala pneumotoraks. Lijep pozdrav , Mirela Primorac

Nazad
1 ... 5 6 7 8 9 10 ... 13
Naprijed