Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tile1

05.05.2013. 03:05

Poštovani dr. Richter,
imam 36 godina i od djetinjstva sam bolovala od kroničnog bronhitisa (znam, pisali ste na temu "starog" dijagnosticiranja kroničnoga bronhitisa), a od 2006. me se tretira kao "asthma vrs. i rhynitis alergica vrs". Te je godine prvi puta rađeno alergološko testiranje (kožno - ambrozija (15), polen trava, korova (10), stabala (8); krvno potvrđuje nalaz kožnoga (ukupni igL 701 KIU/L). Spirometrija je bila uredna, a Ventolin test negativan. Pulmologinja mi je prepisala Singulair 10 mg jednom dnevno te (tadašnji) Tafen 2 puta 1 udah. Bila sam disciplinirana u uzimanju terapije i sve do ove godine nisam osjećala veće ili zabrinjavajuće tegobe. U veljači ove godine razboljela sam se - povišena temperatura, opća slabost, glavobolj, bolovi u cijelom tijelu, a sljedećega dana su mi pluća počela pištati, nisam imala dovoljno zraka, teško sam disala, najblaža tjelesna aktivnost mi je zbog nemogućnosti disanja izazivala omaglicu. Obiteljska liječnica me je 12 dana liječila antibiolicima od bronhitisa i stanje se popravilo. Međutim, krajem travnja situacija se ponavlja - bolest počinje "prašinom" na krajnicima, bolnim krajnicima, temperaturom (max. 39), malaksalošću, a potom slijedi pištanje u plućima i otežano disanje koje ometa uobičajenu i normalnu tjelesnu aktivnost. Iako, taj je put riječ bila o blažem obliku otežanoga disanja. Liječnica na zamjeni nije odobrlila potez moje liječnice (antibiotici), kaže da je riječ o napadu astme i da se liječim redovnom terapijom. Na kontroli me moja liječnica preslušala, čula pištanje i šlajm te uputila na vađenje krvi. Temeljni dio nalaza u skladu je s ref. vrijednostima, a C-reaktivni protein je 17,8. Poslala me je kod pulmologa gdje je spirometrija ponovno u granicama normale, ventolin test negativan, a čuje se "difuzno bronhitičke šumove uz produžen ekspirij". Terapija Budelinom povećana na 2 puta 2 udaha tjedan dana, potom 2 puta 1, a Singulair ostaje 10 mg jednom dnevno. Pulmologinja nije komentirala krvni nalaz. Molim Vas, možete li mi prokomentirati nalaz C-reaktivnoga proteina u svjetlu svega napisanoga? Zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

07.05.2013. 11:50

CRP je uredan, što se tu ima komentirati? Dobili ste napad u interkurentnim virusnim infekcijama, a baš tada niste uzimali inhalacijski kortikosteroid.
Imate alergijsku astmu i puno previše raznih nalaza, a puno premalo adekvatne terapije.
Trebate dobiti inhalacijski kortikosteroid, npr. taj Budelin Novolizer, ili kombinacijski pripravak, njpr. Symbicort ili Seretide. Najprije treba izaći iz napada (Ventolin, po potrebi peroralni kortikosteroidi, nprl Decortin, Medrol, kroz 3-5 dana), a onda nastaviti redovito uzimati nešto od ove terapije. Ne prekida se ona, a pogotovo ne u infektima, nego se, tada, čak i pojačava.

tile1

07.05.2013. 21:55

Zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

09.05.2013. 23:40

I, jel' vam bolje?

senci19

10.05.2013. 18:45

Poštovani, imam pitanje. Naime, zadnjih 5 dana muci me otežano disanje, a preko noći mi se stanje pogoršava. Uhvati me užasno jak umor odjednom i još teže mogu disati. Ustvari mogu udahnuti ajmo reći "normalno" ali cijelo vrijeme imam osjećaj da mi fali zraka u plućima. Imam 19 godina i dosada nisam imala nikakvih problema s alergijom, astmom niti ičim sličnim, ali sam primjetila da mi se ovo počelo dešavati kada se povećala količina peludi i ostalog u zraku. Da li je to samo alergija ili je moguće da je nešto drugo?

Darko Richter, dr. med.

11.05.2013. 11:55

Izgoleda kao astma, vjerojatno alergijska. Vjerojatno ste imali "bronhitise" kao mali.
Treba vam Ventolin kada otežano dišete ili imate taj osjećaj pritiska ili umora u grudijma, a zatim i inhalacijski steroid, npr. Flixotide, Alvesco, Tafen i sl.

senci19

11.05.2013. 15:20

Hvala na odgovoru happy

DugicaZadar

13.06.2013. 22:00

Poštovani, nadam se vašem odgovoru jer sam radila nalaze, ali do doktorice ne mogu doći da mi ih protumači. Imam 28 godina. Alergična sam na pelud trava koje cvatu upravo u ovom razdoblju te pijem 1 tabletu Aeriusa dnevno. Prošle godine sam bila na pregledu kod otorinolaringologa jer mi je nos bio neprestano začepljen, a i ssluz mi se spuštala u pluća te sam stalno imala potrebu nakašljavati se. Otorinolaringolog mi je propisao antibiotike i Avamys sprej od čega mi je bilo bolje. Međutim, prošlu zimu sam još dva puta pila antibiotike jer sam imala problema sa sinusima. Ovo proljeće mi se javio pritisak u plućima te mi je trebalo malo više zraka te otišla sam kod pulmologa, obavila pretragu spirometrije (FVC 122, FEV1 118, PEF 108, FEV 1& 101), FeNO test (NO Exhale 60, EV 47, VNO 170, Press. NO 3, Washout 0-46, Conf. Index 91) te NO Nasal 2712.1. Osim pritiska u prsima i zacepljenog nosa nemam drugih simptoma. Je li ovo stanje astma ili nesto drugo?
Zhavaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

16.06.2013. 16:15

Sigurno je alergijski rintiis, a vrlo vjerojatno i astma.

DugicaZadar

16.06.2013. 21:25

Puno vam hvala na odgovoru. Kako ste rekli da je možda astma u pitanju, nadam se da je alergijska i da će nakon cvjetanja biljaka nestati i moji simptomi. Uzela sam ventolin i nestalo je pritiska u plućima. Savjetujete li promjenu terapije ili obavljanje drugih pretraga?

Darko Richter, dr. med.

17.06.2013. 22:05

Ja uvijek savjetujem pregled, a ne pretrage. Pretrage se pacijent ane tiču. Ja ću s 5 pretraga doći do dojagnoze, i terapije, netko drugi bez ijedne. Ključno je da dobijete dijagnozu i terapiju. Trebate otići internisti alergologu ili pulmologu. Najbolje bi bilo da je i jedno i drugo, tj. da se bavi i jednim i drugim, a ne, npr. kliničkom imunologijom u kojoj ga najviše privlače reumatološke bolesti.

Darko Richter, dr. med.

17.06.2013. 22:05

Još da vam javim: ne samo da vjerojatno imate astmu, već VRLO vjerojatno je imate.

DugicaZadar

18.06.2013. 21:55

Hvala vam na odgovoru. Odmah ću sutra potražiti alergologa i/ili pulmologa i nadam se da će se ovo brzo riješiti.

Darko Richter, dr. med.

21.06.2013. 15:15

Good luck.

terakota

02.07.2013. 23:10

Poštovani dr. Richter!

Molim Vaše stručno mišljenje. Imam 37 godina. Alergijski rinitis imam zadnjih 12 godina. Istovremeno s alergijskim rinitisom počela sam osjećati povremene teškoće s disanjem koje subjektivno mogu opisati kao teškoću pri udahu na način da ne mogu udahnuti "do kraja" i povećanu potrebu za zrakom.
Tegobe vezane uz teško disanje su se povećavale u razdoblju od 6 -9. mjeseca posebice za vlažnog vremena. Počele su s učestalošću od jedne smetnje u mjesec dana i napredovale do svakodnevnih smetnji koje me onemogućuju u normalnom životu i radu.
Simptome sam ispočetka pripisivala strahu, no s obzirom da je nastupilo svakogodišnje pogoršanje, obratila sam se liječniku.
U listopadu 2008. godine pregledana sam na Jordanovcu kod dr. Grle. Citiram zaključak: Spirometrija: nalaz upućuje na opstrukciju na razini malih dišnih putova FEV1 111% PEF 99%, FEF 50%73%; Difuzija: uredna 108% KCO 76%; FeNO: nalaz uredan 5,9 ppb.
U studenom 2008. godine izveden test provokacije metakolinom koji je isto tako iščitala dr. Grle i on je bio negativan. ZAključeno je da ipak astma nije uzrok teškoća s disanjem, već je prisutan samo alergijski rinitis i dr. Grle je propisala Nasonex sprej. Od tada se simptomi teškog udaha svejedno povećavaju.
Prisutni su svaki dan tijekom 6-9 mjeseca u najtežem obliku (nemogućnost dubljeg udaha, nemogućnost pričanja jer mi pri svakoj rečenici nestaje zraka, nestanak zraka kod smijanja, te naposlijetku osjećaj spazma, itd.), te u lakšem obliku tijekom zime.
Od 2008. do 2012. godine ordiniran mi je povremeno Nasonex sprej i Singular tablete 10 mg.
Od lipnja 2012. godine pulmologinja u Puli dr. Lebeničnik zbog progresivnih smetnji propisala mi je Seretide disk 100 i Singular, te od rujna Seretide disk 250 i SIngulair. koje sam koristila do kraja 2012. godine uz minimalno poboljšanje.
Ponovno pogoršanje stanja nastupilo je u drugoj polovini lipnja 2013. godine te mi je sada prepisan Alvesco 160 2 puta po dva udaha i dalje Singular tablete.
Najnovija spirometrija: FEV1 119.6 PEF 101,8% MEF75 105,3% MEF50 86,4% i MEF25 74,1%.

Molim Vas za mišljenje mogu li Vam ovi podaci ukazati na dijagnozu astme? Pulmologinja u Puli me od 2011. godine vodi kao astmatičara, međutim čudi se mojem neodgovaranju na lijekove, minimalnom poboljšanju pri uzimanju ventolina, negativnom metakolinskom testu iz kraja 2008. godine i normalnom zvuku disanja u trenu kada subjektivno osjećam tegobe gušenja.

Hvala Vam puno
Sunčica Mustač

Darko Richter, dr. med.

03.07.2013. 21:30

Na temelju svega što ste vrlo dobro opisali, sa svim relevantnim objekivnim i subjektivnim opisima i nalazima, odavde bih rekao da astme nemate. Metakolinski test praktički isključuje astmu. Činjenica da se ne čuje opstrukcija, a dok vi tvrdite da imate otežano disanje, također ne govori za astmu. Onda, za astmu ne govori niti to da imate problema s udisajem. Nadalje, da imate ikakve astme, na Seretideu biste morali biti kao ptičica.
Uz slijedeće uvjeti i ograničenja i primjedbe:
1. Da Seretide i općenito inhalacijsku terapiju znadete besprijekorno udahnuti u pluća, a ne u usta, ili na zube, na jezik, i sl.
2. Ne znam zašto ne uzmete Ventolin kada imate te senzacije otežanog disanja, pa da sami zaključite da li pomaže, ili ne. No i tu je ključno ono pod (1) - da berprijekorno znate udahnuti inhalacijski lijek. Samo da spomenem, ako se radi o pumpicama, to je uvijek preko pomagala koje zovemo Volumatic, Aerochamber i sl.
3. Za 100%.nu sigurnost, ja bih, da sam sjedio kod one prve spirometrije na Jordanovcu, dao učiniti Ventolinski test, tj. pogleati da li se ti "mali dišni putevi" otvaraju 20-ak minuta nakon nekoliko udaha Ventolina.
4. Isto bih, da sam sjedio kod spirometrije u Puli, ili da mi vi tvrdite da loše dišete, a spirometrija je uredna, odmah dao učiniti Ventolinski test, bez obzira što je spirometrija uredna. I kod najurednihe spirometrije desi se da je ona zapravo, za osobu koja ju je uradila, zapravo ispod njezine individualne normale, i to onda Ventolinski test pokaže kao povećanje FEV1 od najmanje 12%.
5. Kod nejasne dijagnoze, treba učiniti RTG pluća.

terakota

03.07.2013. 23:20

Hvala na analizi!

ZAključujem da:
1. Slijedeći put na pregledu moram zatražiti ventolin test.
2. Već sutra jurim na RTG pluća.

Ono što mene zbunjuje (pa si dajem možda bezobraznu slobodu razgovarati s Vama i dalje) je slijedeće:

1. Iznimno jaka reakcija na vlagu - dolaženje do zraka je tada toliko teško da sam posljednjih godina uopće prestala ići na more.
Pitanje: može li to biti samo klimatska datost koja otežava simptome alergije, a ne nužno znak astme?
2. Pritisak u prsima kod simulacije bržeg hoda na ergometriji pri čemu je funkcija srca procjenjena normalnom
Pitanje: moželi to biti znak slabe kondicije, a ne nužno astme jer nakon toga ne dolazi do kašlja?
3. Česti alergijski rinitisi u obliku nabubrene sluznice i beskonačnog kihanja i curenja nosa.
Pitanje: AKo mi je naotečena sluznica nosa, je li moguće da je u istom stanju i sluznica bronha i bronhiola (o čijem sastavu ništa ne znam pa se unaprijed ispričavam akoje pretpostavka nategnuta)

Darko Richter, dr. med.

04.07.2013. 00:25

Ja ne bih an svoju ruku niti tražio Ventolinski test, a još manje išao na RTG pluća. To su nalazi koje ordinira doktor, i ja bih bio to učinio, da sam bio vašim ordinariusom. Netko drugi neb, i nije. I tu je točka, Nekom etreba 10 pretraga, a drugi s vrata kaže dijagnozu. Tu pacijent nema što sugerirati, bilo kome. Vi evenualno možete porazgovarati s pulmologom u Puli/Jordanovcu o tome da li je moguće da bi vama Ventolinski test nešto pokazao. Ali, prije svega, niste priznali zbog čega saministe uzeli Ventolin, i kakav je, ako ste ga ipak zeli, bio efekt.
O vlazi i teškom disanju znam što i svi drugi, a to je, da je svima teže disati na vlažnom, osobito toplom zraku, a kod astme je upravo obrnuto - teško podnosi suhi i hladni zrak.Ako
Možda imate slabiju konciciju, a možda vam smeta i neregulirani alergijski rinitis. Riješti njega, npr. intranazalnim steroidima, ili kombinacijom antihsitaminika i montelukasta (npr. Singulari + Aerius), pa nakon 2-3 tjedna reknite kako vam je.
Ako doista imate zaduhu (dispneju) u koračanju, trčanju, naporu, a nemate elemente za astmu, treba misliti i o intersticijskoj plućnoj bolesti, osim o uvijek mogućoj psihogenoj podlozi.

terakota

04.07.2013. 09:55

1. Uzela sam ventolin više puta u posljednjih tjedan dana (barem 10 puta) i opet subjektivno mi se čini da više djeluje kao sredstvo za moje smirenje nego kao stvarno pomagalo pri disanju. Ali to je sve subjektivno, a takve "meni se čini" samoanalize mrzim iz dna duše. Radije bih da me pregleda netko tko nisam ja. Iz Vašeg odgovora sam iščitala kako bi ventolin test ipak nešto rekao pa se samo tiho u sebi čudim zašto pulmologinja nije dodala tu jednostavnu pretragu. Naravno. Mogu je i ja obaviti na način da se slijedeći put prije spirometrije nadišem ventolina pa nalaze usporedim sa sadašnjom spirometrijom i to će biti taj ventolin test. happy

2. Što se tiče termina koji ste upotrijebili uz plućnu bolest - nije mi poznat, a nekako se nećkam istraživati ga jer će mi trebati još "ventolina". happy Nadam se samo da je stanje reverzibilno.

3. Pulmologinja me jučer poslala na RTG pluća i na pregled krvi kojim bi ustanovila razinu alfa 1 antitripsina. Taj sam protein, tj. posljedice njegova izostanka greškom proučila na raznim medical časopisima i eto sada biram grobno mjesto, a tek trebam ići izvaditi krv...


terakota

04.07.2013. 16:40

Evo danas konkretan razvoj događaja u filmu ALERGIJA vs ASTMA

7:30 ustajanje; normalno disanje
7:45 Nasonex, svejedno poluprohodan nos i naotečena sluznica
8:00 izlazak; osjećaj prašinaste materije u nosu
9:00 Ventolin 2 potiska za svaki slučaj jer odlazim na jedan razgovor u klimatiziran prostor. dišem teže, ali uspjevam reći po dvije rečenice svaku minutu (po zimi pričam kao navinuta).
10:30 dolazim u klimatizirani ured, dišem, govorim koliko mogu - do tri rečenice u komadu.
11:00 Alvesco 160 x 2 potiska (redovna terapija)
11-13 pišem nešto, klima radi, i svako malo udahnem dublje i uspjevam
13:00 izlazim iz ureda i kolega me vozi zubaru, osjećaj prašinaste materije u nosu
13:30 na zubarskoj stolici (nema straha - zub je devitaliziran) pokušavam doći do tog dubokog udaha, ali ne uspjevam
13:35 i dalje ne mogu do tog dubljeg udaha i prekidam zubarku, uzimam ventolin 2 potiska, nakon čega nastavljamo s plombiranjem
14:00 čekam vani da dođu po mene desetak minuta i gušim se na vrućini
14:30 opet sam u svom klimatiziranom uredu, ali ono gušenje od onog minimalnog čekanja i puta još uvijek traje. udišem isprekidano u dva dijela - jedan normalan udisaj i drugi odmah za njim silovani za svaki slučaj jer me sad već hvata panika da ću ostati bez zraka
15:00 toliko silujem taj drugi ekstra udisaj da počinjem osjećati nesvjesticu (pretpostavljam hiperoksija)
15:05 odustajem i krećem doma. samo par koraka do auta a ja opet osjećam gušenje kao da me netko trpa prašinom
15:15 vozim kući i primjećujem kako me svrbi područje između prsa i vrata, a ja i dalje lovim zrak. udisaji su sve plići, a do dubokog udaha mou sve rjeđe
15:30 kuća; pijem dvije čaše vode, legnem na krevet
15:45 dolazim k sebi, dišem polakše i normalnije. upućujem par isprekidanih rečenica zahvale na telefonski poziv cijelo vrijeme trebajući taj svoj duboki udah
15:50 osjećam se bolje u smislu da gušenja nema, ali i dalje je na nosu jastuk kojim me sudbina pokušava ugušiti

Dopuna prethodnih podataka:
- za ljetnih sparnih dana cca 10 puta po sezoni se budim u gušenju. Nikada u kašlju nego doslovno skočim iz kreveta i usta su mi otvorena u pokušaju da udahnem. Tada uzmem ventolin i uspijem donekle prodisati i zaspati. Od 10 - 5 mjeseca tih događaja nema.
- potreba za dubljim udahom svakih par minuta postoji tijekom cijele godine. taj duboki udah mogu ostvariti na svakih cca par minuta uobičajenog disanja, a po ljeti mije zbog zasićenosti zraka to puno teže
- alergijski rinitis imam naizmjenično kroz cijelu godinu, međutim on nije povezan sa ovim napadajima gušenja (koristim Nasonex prema ORL preporuci 2 mjeseca pa mjesec pauze pa opet dva itd., međutim primjećujem da mi zaustavlja curenje i kihanje, ali nikada ne dobijem prohodnost - sluznica je zagasiti crvena)


Koja bi bila radna dijagnoza? happy

Nazad
1 ... 4 5 6 7 8 9 ... 13
Naprijed