Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 194 | Broj poruka: 1520

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


asthma bronchiale


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NelaM

23.04.2014. 23:50

Postovani! 16.1. Ove godine dijagnosticirana mi je bronhijalna astma. Nalaz od izvrsene analize pise ovako: lab.nalaz od 15.1.14 SE 11 , L 5.2, ER 4.26, GUK 4.9, spirometrijski nalaz uredan. Ventolin test negativan. Alergijsko testiranje na inhalacijske alergene pokazuje pozitivnu reakciju na polene 12 trava i Ambrosiu elat. Feno test pozitivan 34%. Terapija: alvesco 160 1x2 udaha, ventolin 2 udaha po potrebi. Statis: pulmo: normalan sum disanja Zakljucakbig-smileg. asthma. Glavna dijagnoza: J45- astma, asthma bronchiale.
Nakon toga, doktor mi je rekao da dodjem za mjesec dana ponovno na pregled. Uzimala sam redovno terapiju, ali nisam se nikako mogla rijesiti kapi za nos. Na sljedecoj kontroli koja je bila 25.2. nalaz je sljedeci. Status: eupnoična, afebrilna, pokretna,urednog kontakta
Pulmo: klinicki nesto oslabljen sum disanja
Terapija: alvesco 1601x2 udaha, melarth 10mg 1 tabl navecer, avamys sprej za nos 2x dnevno. Zakljucak: dg asthma i rhinitis allergica
Koristim lijekove sve kako sam ih dobila osim avamys spreja za nos koji sam prestala koristiti kad sam ga potrosila jer sam cula da se ne smije dugo koristiti( znaci otprilike 2 mjeseca sam ga koristila) prije sam bila pusac, ali se ne mogu zakuniti da nisam niti jednu cigaretu zapalila od kako su mi dijagnosticirali astmu (2 cigarete otprilike ponekad bi znala u danu zapaliti). Prije 11 dana dobila sam upalu uha i koristila sam tri dana maxitrol kapi za uho sto su mi dali na hitnoj pomoci. Stanje se pogorsalo i prije 8 dana sam otisla doktoru i dobila sam klavocin antibiotik i ciloxan kapi za uho. Receno mi ke da pijem antibiotik 3 do 5 dana, ali buduci da se stanje nije popravljalo ka sam popila antibiotike do kraja i malo mi je bilo bolje. Stavljala sam i cuvarkucu biljku u uho na svoju ruku i stanje se popravilo. Medjutim u roku dva dana ponovno se pogorsalo i otisla sam doktoru. Bubnjic je kaze pukao. Dobila sam sprej za nos nasic 4 puta dnevno i antibiotik xorimax svakih 12 sati jednu tabletu.
Ocajna sam stvarno sto moram koristiti kapi za nos jer kako sam Vam napisala nisam ih se mogla rijesiti prije, koristila sam ih sigurno 5 mjeseci svaki dan prije nego sam koristila avamys. Ne znam vise sto uciniti da prestanu sve te upale i problemi sa sinusima... Ne znam bih li trebala ponovno ici u bolnicu na pregled.. Ako imate bilo kakav savjet bila bih vam zahvalna jer me zaista frustrira cijela situacija buduci da sam svako malo bolesna.. Hvala puno!

NelaM

23.04.2014. 23:50

Zaboravila sam napisati da sam ove godine u 3. Mjesecu napunila 25 godina. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

25.04.2014. 20:45

Ne znam zašto kapate sve te kapi u nos. Avamys bi bio dovoljan, i to vam je rečeno da kapate, ali ne i one druge kapi. Da je trebalo, rekli bi vam, a i ja bih vam isto rekao. Mogu vam samo reći da nakapavanje nosa tjednima i mjesecima uvijel dovodi do nekavih problema s tipa kroničnog kašlja, stalne zapunjenosti nosa, itd., i pacijenti moraju doktore slušati. Prije nego pacijenti počnu doktore slušati, neću vam reći zašto to kapanje škodi, a da škodi vidite i sami. Dospjeli ste do upale uha s preforacijom.

Portia

29.07.2018. 00:10

Postovani. Imam 35 god, slabo sam pusila do prije 4 god (nekad tjednima ne bih pusila, nekad svaki dan), imam dvoje djece. 2014.god su poceli problemi sa bronhitisima i tahikardijama. Za bronhitise sam dobivala antibiotike, a za tahikardije Xanax. Neko vrijeme i je bilo dobro do prosle godine kada sam imala jako tezak bronhitis koji je trajao 2 tjedns, pila sam 4 vrsta antibiotika. Tahikardije su isto postale ucestala zbog nedostatka zraka. Kada ssm se u 11.mj.prosle godine preselila u Rijeku tegobu su postale svr gore i poslana sam pulmologu. Ventopinski test je bio pozitivan FEV1+380ML (13%),PEF 50%,kod ponovljenog jzvodenja 102%. Pulmolog mi nije dao nikakvu terapiju vec preporucio alergolosku obradu. IGE 800, prick test nije moguce izvest jer sam pozitivna na pufer(odgoden do 9.mj). Dobila Nixar koji sam pila do prije mjesec dana. Od 11.mj.do sada u vise navrata sam zavrsila u hitnoj gdje bi dobila inhalaciju Ciplom i Solu medrol 80mg iv. Sto se tice tahikardija, u hitnoj su tvrdili da su povezane sa astmom, a kardiolog mi je nakon ucinjenog holter ekga prepisai Nebivolo 1/4 tablete zbog niskog tlaka. Zadnjih 2 mjeseca sam krenula redovito plivati u moru i njsam imala nikakve tegobe do prije 7 dana kada sam dobila temperaturu 39, uzasan kasalj, iskasljaj zuto smedje boje, zvukovi pucketana i zivdanja prisutni. Pila sam Xorimax i Ventolin po potrebi, te sljezov caj i sirup od brsljanja. Jucer sam opet zavrsila na nitnoj jer sam u meduvremenu donila osip po nogama koji se povukao nakon Nixara koji sam od ah popila, rtg srca i pluca uredan, acidobazni status los ph visok, pCo2 nizak, po2 visok, hco3 nizak, tco2 nizak, sbe nizak,so2 visok, crp 35, svi ostali nalazi u redu. Pulmoloski produzeni ekspirij sa zvizducima, bazalno oslabljen disajni sum. Danas sam uzela 2 potiska Ventolina koji su mi preporucili u nitnoj, Nixar, ali i dalje uzasno kasljem, gusim se, vrti mi se od kaslja i ne znam sto vise napraviti. Narucila sam se pulmologu na kontrolu ali odn5mj.sam na listi cekanja. Molim neki savjet jer ne mogu objesit ves da se ne preznojim i iskasljem dusu iz sebe. Da li uz sve te liejkove astmu i bronhitis krenem uzimati Nebivolol, sa Ventolinom i Nixarom, te Formalidom uno koji sam dobila i Xanaxom. Ne znam vise sto i kako da pijem, nitko mi ne daje adekvatan odgovor i terapiju. Hvala vam unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

29.07.2018. 20:50

Ovo što se opisali skoro je sigurno alergijska astma. Treba vam inhalacijski kortikosteroid, ja bih vam prepručio Qvar od 100 mcg, jer je to ujedno i aparatić iz kojeg se bez problema može inhalirati bilo tko tko do sadas inhalcijskim pumpicama nije imao iskustva. Prvih 5 dana 2×2 udaha, u nastavku 1×1 trajno. U slučaju potrebe, a tako je bilo i ovaj zadnji puta, kao i svaki puta kada kažete da ne možete niti veš objesiti a da se ne uspušete i kapljete, uzmite Ventolin 2 potiska na VOLUMATIC. Sve pumpice uvijek na Volumatic!.

Neku alergiju imate,čim vam je uk. IgE 800. Lako za to, neće nikamo pobjeći. Uzmite terapiju za astmu, a to je u prvom redu inhalacijski kortikosteroid (predlaćem vam Qvar, kao gore), i nećete niti trebati Ventolina.

Portia

19.02.2019. 11:00

Postovani,
Nakon zadnjeg javljanja dobila sam zabterapiju Alevesco koji mi nije pomagao, otkrivena mi je alergija na trave, korove, bor, psenicu...sve inhalatorni alergeni. U 10.mjesecu stanje se poboljsalo, ali pulmologinja mi je odlucila dati Symbicort, a ja nisam.uooce morala trositi Ventolin, stoga nisam htjela uzimati ni Symbucort. Takoder sam dobila montelukast (Melarth), koji mi je jako pomogao i koji sam pila i pijem. U sijecnju sam.bila na kontroli kod svog primarnog pulmologa (dugo sam.cekala, pa sam isla u drugi grad kod pulmologa jer se prije dode na red) i on je podrzao moje neuzimanje Symbicorta ako sam.u razdoblju mirovanja tegoba, dao mi Qvar za koji je rekao da ga pocnem.uzimati prije razdoblja alergija i da nastavim s Melarthom (koji mi zasad navise pomaze ili se potrefilo razdoblje mirovanja sa uzimanjem.lijeka). No, kako sam dobila prehladu instant sam dobila i bronhitis, pocela iskasljavat, temperatura je bila oko 39, iskasljaj zuto zelen.Doktorica mi je dala Summamed 3 dana, ali nakon terpija opet zavrsavam na hitnoj na inhalaciji Ciple i Solimedrolu sto mi uooce ne pomaze. Pocinje me.bolit u ledijima, prsima, tesko disem. U isto vrijeme suprug je dobio iste simptome i nakon nekog vremena doktorica ga je poslala na antibiogram.iskasljaja gdje je utvrdeno da ima streptokok pneumonie. S obhirom.da je streptokog rezistentan na azitromicin (Summamed) i klaeitromicin koji je suprug pio, zakljucak je da oboje imamo sreptokok i dobili smo Klavocin. Suprigu je bolje, ali meni se stanje pogorsalo, dobila sam upalu grla uz sve i osjecaj gusenja u grlu. Kao da mi se grlo steze. Napominjem.da mi je utvrdena mozebitna alergija na Xorimax. Sada uzimam Klavocin Qvar, Ventolin po potrebi, Melarth i streptolete za olaksanje bolova u grlu i Bisolvon za iskasljavanje. Stanje se ne popravlja, iskasljavam ponekad i dalje zute boje, ni blizi dovoljno sputima za antibiogram. Suprug je odjednom mogao iskasljati dovoljnu kolicinu, ja ne mogu. To bude mrvica po mrvica sputuma. S obzirom.da me pulmolog narucio tek za godinu dana, a doktorica opce prakse ne zna vise sto bi mi dala i kako pomogla pitam vas za savjet.

Darko Richter, dr. med.

20.02.2019. 17:40

Lutali ste, niste slušali doktore, pa niti mene, i sada ste tu gdje jeste. Imate purulentni bronhitis, i imate astmu.
Morate uzeti terapiju za astmu i antibiotik. Za astmu vam ponavljam; Qvar, a to vam je rekao i pulmolog, jer je vrlo dobor dektetirao da vi ne znate da lijek treba korektnoudahnuti da bi djelovao, pa zato nije bilo efekta od Alvesca, ali je bilo čak i uz slabašnu tabletikcu melarth, koju znate progutati. Qvar je ujedn i aparatić iz kojeg je zagarantirano udisanje lijeka u pluća, pa vgam je zato njega dao. I trebate uzeti antibiotik, npr. ciprofloksacin kroz 5-10 dana. Sve ostalo ostavite po strani.

anitalv

07.03.2019. 17:40

Dijete od 15 mjeseci nakon vožnje u kolicima po vjetru otežano i čujno diše. Otac asmaticar. Treba li već obaviti s djetetom pretrage i kakve?

Darko Richter, dr. med.

10.03.2019. 00:15

Temeljito je sumnjiv na alergijsku astmu, pa treba napraviti alergološko testiranje na bjelanjak, grinju i pelud trave (početniminumum).
No, uvijek je dobar pregled prva stvar. Nikakav nalaz neće potvrditi astmu. Samo doktor koji zna što je astma.