Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolest štitne žlijezde


Autor Poruka

stil

01.10.2012. 20:20

POŠTOVANI DOKTORE!
Baš vam hvala evo nalaza ultrazvuka: Ehografija štitnjače. Prema eho nalazu štitnjača je u granicama normale. U strukturi parenhima diferenciraju se multiple kolidna ciste. Veličine cista u desnom lobusu je cca 5mm a u lijevom do 15mm. Preporučuje se uraditi lab nalaz hormona štitnjače i po potrebi konsultovati endokrinologa. Vildana Ibrišimbegović specijalista radiolog.

NALAZ HORMONA ŠTITNE ŽLIJEZDE
Hormon free T4 - 9,89 pmol/L referentna vrijednost 7,90-14,40
free T3 - 5,19 pmol/L referentna vrijednost 3,80-6,00
TSH 1,08 ulU/ml referentna vrijednost 0,34-5,60 Elbisa ing Bašić specijalista medicinske (nećitko napisano)

SCINTIGRAFIJA ŠTITNE ŽLJEZDE UČINJENA SA TC-99m pertehnetatom:
Opis: scintigrafski prikazala su se oba režnja, lijevi većih dimenzija, jasnih kontura.
Distribucija radiofarmaka kroz parenhim desnog režnja inhomogena, u cijelosti slabijeg intenziteta vezivanja rf. Lijevo - inhomogena distribucija rf, oslabljenog intenziteta vezivanja u gornjoj trećini režnja i donjoj trećini istmusu.
ZAKLJUČAK: Scintigrafski, desni režanj hipofunkcionalniji. Lijevo - scintigrafski hladni polovi.
dr. Nermana Ahmetbegović specijalista nuklearne medicine.
UNAPRIJED HVALA.

Tomislav Novosel, dr. med.

08.10.2012. 01:20

Poštovani Stil,

Hvala Vama na nalazima kompletne obrade. Nalaz ultrazvuka i scintigrafije upučuje na promjene u štitnjači, dok je nalaz hormona odličan. Često se viđa sličan nalaz u kojem bez obzira na promjene štitnjača proizvodi dovoljno hormona. Nalaz citopunkcije koji ste naveli u prijašnjoj poruci je nalaz na koji treba obratiti pažnju. Kako nije navedena strana štitnjače koja je punktirana, pretpostavljam da se radi o lijevoj strani jer na toj strani veća promjena koja scintigrafski ne nakuplja radiofarmak. Ovim nalazima ste upotpunili obradu za štitnjaču koja nam ukazuje da zbog promjena koja je nastala, citološki atipični tireoiciti, se preporuča odstraniti ta strana štitnjače te donijeti daljnje odluke o terapiju ovisno o nalazu. Slijedeći korak je pregled kod ORL specijalista i kirurga glave vrata zbog dogovora o operativnom zahvatu.