Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


povišen anti TG


Autor Poruka

karlupe

12.10.2012. 00:40

Poštovani,
prije 2 dana sam od svoje doktorice zahtjevala svojevrsnu sistematsku pretragu krvi, koja je između ostalog uključivala i hormone štitnjače...
jedan od razloga je to što sam prošli mjesec (dok sam se oporavljala nakon konizacije, na koju sam išla zbog sumnje na karcinom - pa pretpostavljam da je jedan od razloga i strah koji je još uvijek prisutan) primjetila jedno jutro oteklinu na vratu, koja se povukla kroz par dana, a drugi je taj što u mojoj obitelji postoji dosta slučajeva bolesti štitnjače (majka ima čvoriće, ali normalne hormone, tetka (majčina sestra) je još kao dijete operirala štitnjaču, a i moja mlađa sestra je prošle godine imala probleme s neravnotežom hormona štitnjače).
nalaz je: fT3 3,66 pg/ml
fT4 1,15 ng/dl
TSH 2,06 mikroIU/ml
anti TG 17,9 IU/ml
anti TPO 1,4 IU/ml
Doktorica je na nalaz rekla da je uredan i da to što je anti TG povišen ne znači ništa i da je time što se tiče štitnjače to poglavlje zatvoreno. Moje pitanje je da li bih trebala tražiti ponavljanje pretraga kroz 6 mj ili godinu dana, i da mi rastumačite taj nalaz.
Imam 30 g. i najviše me brine to što kod mene več postoji svojevrsna neravnoteža hormona vezana za jajnike koji su policistični (uz hrpu pratečih simptoma : mjesečnice 2-3 puta godišnje, izrazito pojačana dlakavost, naglih promjena raspoloženja-ja bi to čak nazvala ničim "izazvanim bjesnilom", kakad imam osjećaj da mi je "pms" 365 dana u g., itd.),
Ne znam da li je važno od ostalih nalaza krvi jedino su jetrene probe bile lagano povišene za koje mi je preporučena promjena prehrane u iduća 3 mj. i ponavljanje tih pretraga.
Unaprijed se zahvaljujem na vašem odgovoru..

Tomislav Novosel, dr. med.

21.10.2012. 20:10

Poštovana Karlupe,

Povišen nalaz anti Tg upučuje da u Vašem organizmu postoje protutijela koja mogu remetiti rad štitnjače. Kako je Vaš hormonalni status štitnjače sada uredan nije potrebno liječenje. S obzirom da u vašoj obitelji ima članova koji imaju problema sa štitnjačom i imate pozitivna protutijela potrebno je kontrolirati hormone štitnjače. Preporučio bih Vam kontrolu za 4-6 mjeseci. Ukoliko bi primjetili da simptomi koje ste naveli postaju intenzivniji preporučio bih Vam kontrolu i ranije.