Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Euthyrox - nervoza kao nuspojava?


Autor Poruka

Nikolina6ak

12.01.2013. 10:15

Postovani,
iz mog naslova se vec da naslutiti moje pitanje.
Naime, imam sina starog 5 godina, sa 27 dana starosti mu je uveden Euthyrox kao terapija zbog Konatalne hipotireoze koja mu je otkrivena prilikom vadjenja krvi jos u rodilistu. Dijete redovito ide na kontrole u KBC Rebro (UZV stitnjace, pregled kod doktora, psiholog, vadjenje krvi). Doza se mijenja ovisno o rezultatu nalaza krvi, U ovih 5 godina desilo se par puta da je doza bila pogresna pa smo ju mjenjali ali nam je doktor rekao kako je to normalno jer je on dijete koje se razvija pa tako i razina hormona varira.
Osim KBC Rebra, sin ide na Suvag zbog usporenog psiho-motornog razvoja te u Klaicevu zbog ciste na mozgu koja je otkrivena na MR koju obavlja jednom godisnje.
Uz sve to jos ide privatno kod Logopeda i kod Psihoterapeuta koji rade sa njim i nama da bi ga malo pogurali u razvoju.

Sada, najveci problem sto mi imamo su njegovi zivci.
Cesto zna biti jako agresivan i negativan i cak neki doktori sumnjaju na ADHD i/ili Aspergerov sindrom, medjutim ono sto smo mi kao roditelji zapazili je to da on svako jutro dok ne primi svoju dozu euthyrox-a funkcionira sasvim normalno.
Poslusan je, miran, dobro raspolozen, ali cim mu damo tablete nakon kojih pola sata nastane kaos.
Tada cak i najnormalnije funkcije kao sta je oblacenje, odlazak u vrtic, dorucak izaziva burne reakcije kod njega koje se manifestiraju tako da on pocne histericno plakati, divljat, bacat se, udarat po nama, vristat... i to sve samo zato sta smo ga trazili da recimo, dodje da mu obujemo slapice.

Zanima me dali je moguce da mu to Euthyrox radi jer mi je cudno da to bude uvijek nakon sta primi dozu?

Ispricavam se na duljini posta, ali smatram da je lakse odgovorit ako je problem detaljno obrazlozen.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.02.2013. 22:30

Poštovana Nikolina6ak,

Hvala Vama na detaljnoj anamnezi. Iz svega opisanog mogu Vam potvrditi da je Vaše dijete odlično liječeno od kolega na KBC Zagreb. Kod odraslih, a pogovotvo kod djece javlja se potreba za promjenom doze lijeka te se zbog toga i rade redovne kontrole kako bi se titrirala prava doza prema trenutnim nalazima. Što se tiče promjene raspoloženja i nagle nervoze Vašeg djeteta nakon uzimanja lijeka; ne očekuje se da bi uzimanje Euthyrox-a dovelo do promjene stanja u tako kratkom vremenu. Kada se započinje terapija Euthyrox-om ili kada je potrebna promjena doze lijeka, početak učinka se ne očekuje odmah već nakon nekoliko dana. Značajnije je ako je dijete cijelo vrijeme ekscitirano ili nervozno a nalaz TSH je nizak. U tom slućaju je uzrok tim simptomima prevelika doza lijeka koju je potrebno smanjiti.