Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hashimoto thyreoiditis in obs


Autor Poruka

MAMASARAJEVO

24.07.2013. 13:55

Postovani,
mom suprugu (34) je u januaru 2013 pocela opadati kosa u krugovima. Nakon toga usljedilo je opadanje dlaka sa brade, vrata, obrve, trepavice kao i na nekim jestima po tjelu takodjer. Najprije se javio dermatologu gdje je data dijanoza Alopecija i uputa da napravi laboratorijske pretrage krvi, urina, proteinograb, bris grla, nosa itd uz koristenje Mioximidil sprej.
Svi nalazi su uredni osim brisa gdje je bila bakterija, sto je lijeceno antibiotikom. Nakon toga posjeti je stomatologa i ORL specijalistu. Stomatolog konstatuje da su zubi u redu, a ORL savjetuje operaciju tri krajnika, sto je i uradjeno u maju 2013. Medjutim sada opadanje dlaka nije stalo. Isao je i kod endokrinologa.
Nalazi su slijedeci:
TSH - 11,1 (0.27-4.2)
Anti TG - 573 (do 115)
Anti TPO - 200 (do 34)

Dijagnoza: Hashimoto thyreoiditis in obs
Terapija: Letrox tabl. 50 mg, najpeije 1/2, a kasnije 1 tableta na dan.
Zelim napomenuti da je suprugova majka imala problema sa stitnom zljezdom u mladosti.

Jasno je da su vrijednosti TSH i antitjela povecane, ali mi ipak zelimo cuti i drugo misljenje kao i pojasnjenje.
Shvatili smo da mu je smanjena funkcija stitne zljijezde.
Da li je moguce da je to povezano sa Alopecijom?
Molim vase strucno misljenje vezano za nalaze, dijagnozu i terapiju.
Sta znaci povecana vrijednost antitjela? Da li je Hasimoto opasan? Koliko su ucinkovite/stetne ove Letrox tablete i koliko dugo se piju?

Unaprijed vam se zahvaljujem!


Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 09:25

Poštovana Mamasarajevo,

Postoji mogućnost da su protutijela štitnjače te posljedični smanjeni rad štitnjače uzrokovali odnosno pomogli alopeciji. Protutije koja ste naveli ometaju rad štitnjače i uzrokuju promjena na štitnjači čime se remeti njezin rad. Nisu opasna ali mogu smanjiti kvalite života jer remete hormonalni status štitnjače. Lijek koji ste naveli je potreban i nije štetan te samo može pomoći da se hormona reguliraju i postave na normalnu razinu. S obzirom da je TSH postigao vrijednost 11 velike šanse su da će biti potrebna dugotrajna terapija ako ne i doživotna no u ovom trenutku to je nezahvalno pretpostavljati i vrijeme će pokazati, Potrebno je redovito uzimati terapiju i ići na redovne kontrole.