Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormoni štitnjače u redu, a čvor veliki 4 cm - molim pomoć


Autor Poruka

snowhite7

03.05.2012. 15:20

Poštovani, nadam se da će neki liječnik ovo pročitati

Nalazom ultrazvuka štitnjače stoji:

Štitnjača je izrazito grube ehostrukture, prožeta hipoehogenim arealima u smislu difuzne lezije štitnjače.
desni režanj štitnjače mjeri 20x14x45 mm

lijevi režanj je uvećan, veći dio lijevog režnja zauzima inhomogeno strukturirani čvor veličine 29x26x34 mm, nešto ostatnog parenhima štitnjače također je prožet prožet sitnim hipoehogenim arealima.
Istimus je nejednoliko zadebljan, na mjestu pripoja sa lijevim režnjem mjeri do 8mm širine.

Molim odrediti antitireoidna antitijela, te učiniti citološku punkciju.
UZV kontrola.

Jučer je napravljena punkcija, doktroica nije ništa rekla, to čini situaciju još i težom.

Korisitm se dr googleom i u komi sam! Još ako tome dodam da od ranije čini mi se što se tiče hormoni ništa ne pokazuju, čini mi se od prije par mjeseci.

(osoba je inače prije pola godine bila podvrgnuta teškoj operaciji, koja nema veze sa štitnjačom i nije bila rak ni ništa slično, već vađenje slezene u posljednji tren; pa na to i učestala rendgen provjeravnja pluća jer je došlo do izljeva u pluća te rupture slezene. s tim je sad ok, ali sad je ovo sa štitnjačom)

Hvala Vam

Tomislav Novosel, dr. med.

05.05.2012. 00:30

Poštovana Snowhite7,

Zbog opisanog čvora u štitnjači, ciljana citopunkcija pod kontrolom uzv-a je bila potrebna. Da bi se pripremio i pogledao nalaz pod mikroskopom potrebno je neko vrijeme,obično do 7 dana. U svakom slučaju Vaša liječnica Vam nije mogla odmah dati odgovor o čemu se radi. Kada dobijete nalaz slobodno se javiti ukoliko će biti potrebno dodatno objašnjenje.
S obzirom da je spomenuti čvor dimenzija oko 3.5x3 postoji velika vjerojatnost da Vam uzrokuje simptome kao pritisak u vratu, osjećaj knedle u grlu ili osjećaj stezanja. Navedeni simptomi se nazivaju kompresijski simptomi te ukoliko su prisutni a da Vam jako smetaju i smanjuju Vam kvalitetu života, savjetuje se operativno uklanjanje polovice štitne žlijezde, iako nalaz citopunkcije govori o dobročudnoj promjeni.

snowhite7

07.05.2012. 10:55

Poštovani dr. Novosel,

puno Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Riječ je o mojoj mami, koja ima 55 godina, pa sam zabrinuta za nju više, nego što bi bila za sebe.
Promjene na štitnjači su inače primjećene sasvim slučajno, kada je mama išla na cd vratnih žila, kada je dobila uputnu dijagnozu E04 i onda je brzo otišla na UZV, koji je pokazao situaciju kako sam je prepisala.
Ubrzo nakon toga, mama je otišla na punkciju pod kontrolom UZV, kako joj je savjetovano.

Također, to što kažete za teškoće kod jela, baš je mama rekla da je to primijetila, u smislu "da joj kao ode u stranu" , pa se zagrcne. Ona je doduše to pripisivala tome da možda ne sažvače dovoljno dugo, al sad je jasno, kako kažete.

Kako sam čitala da je za štitnjaču veliki okidač emocionalno stanje i veliki stres, a mama mi je u 10. mjesecu prošle godine, doživjela TIU i neposredno iza toga imala neprepoznati apsces na slezeni, za vrijeme dok je bila u bolnici, pa je došlo do rupture slezene i operacije u posljednji tren, već u stanju hemoragičkog šoka, sa posljedičnim izljevima po prsištu, pretpostavila sam da bi ta ogromna količina stresa koja ju je zadesila, mogla biti okidač za ovo sada sa štitnjačom.

Ja ću u svakom slučaju, naručiti mamu kod Vas na pregled, jer vjerujem da bi citološki nalaz bio gotov ako ne danas, već sutra.

I još samo da Vam kažem, kako kad se ovako neke stvari dogode, tj čovjek dobije potvrdu kroz nalaz da se nešto događa s pojedinim organom, ja u biti i nisam bila toliko iznenađena, jer sam već ima par mjeseci primijetila kod mame da ima neku blagu promjenu ispod vrata, skoro pa nevidljivu, a također joj se i na mjestu od vrata prema prsištu, unatrag nekoliko mjeseci, znala na čudan način zažariti koža, onako sva crvena, kao da se češala. Tako da je to možda bila manifestacija promjena koje su se događale u štitnjači, a nitko nije znao.

I činjenica da je nalazom krvi od prije par mjeseci utvrđeno da je među ostalim sa hormonima štitnjače u redu, uspoređujući sa ovim promjenama na štitnjači na UZV, a nakon čitanja nekih informacija po internetu, čovjek lako zapadne u velike brige.
Nadam se samo da će biti ovako kako ste napisali, ako treba da joj odstrane i cijelu, ali da bude dobro.

Lijepi pozdrav i puno hvala

S poštovanjem

snowhite7

09.05.2012. 16:25

Poštovani,

prepisujem citološki nalaz:

1)Citološka punkcija izoehogenog asociranog čvora s cističnim degenerativnim promjenama koji zauzimaju srednji i donju trećinu lijevog režnja štitnjače pod kontrolom UZV.

2)Citološka punkcija izoehogenog čvora u donjem polu lijevog režnja štitnjače, sprijeda prema istmusu pod kontrolom UZV.

1) U primljenim razmazima nađe se dosta periferne krvi, nešto nakupina degenerativno oštećenih stanica (krvi ugrošak), jedna nakupina tireocita s paravakuolarnim granulama te nešto difuznog koloida.

2) U primljenim razmazima nađe se dosta nakupina i tračaka degenerativno oštećenih (gole jezgre) tireocita, pojedinačni tireociti te dosta difuznog koloida.

ADEKVATNOST UZORKA 1) Uzorak je tehnički neprikladan za citološku analizu.
2) Citološka analiza otežana zbog degenerativno oštećenih tireocita.

MIŠLJENJE 2) Elementi koloidno - parenhimatozne strume. Zbog degenerativnio oštećeneih tireocita preporuča se citomorfološka kontrola.

Muči me ova neprikladnost uzorka, znači da nije isključeno sve kad je dio uzorka neprikladan ?

Zanimalo bi me kada bi osoba mogla ponoviti najranije punkciju?

Puno hvala

Tomislav Novosel, dr. med.

11.05.2012. 02:05

Poštovana snowhite7,

Citopunkcija pod kontrolom ultrazvuka je invazivna metoda s obzirom da se iglom ulazi u vrat da bi se dobio materijal za analizu. S druge strane, nije tako invazivna metoda da bi se pacijent trebao oporavljati od nje ili da je potreban određeni vremenski period do ponovne punkcije. Zbog toga nema nikakvih razloga da Vaša majka čeka na kontrolnu citopunkciju već se može odmah ponovo naručiti. Kako sam bio spomenuo ranije, operativni zahvat je preporučljiv zbog kompresivnih simptoma. Odluka o vrsti operacije će biti defintivno donesena nakon nalaza citopunkcije. Ukoliko se pokaže da je nalaz benignog(dobročudnog) karaktera u obzir dolazi totalna tireoidektomija (uklanjanje cijele štitnjače) ili subtotalna tireoidektomija (uklanjanje režnja kojem se nalazi veliki čvor te dio suprotnog režnja jer se čvor nalazi na granici sa istmusom kojeg možemo opisati kao most koji spaja oba režnja).U bolnici ću biti odsutan od 16.05.2012 do 11.06.2012. Ukoliko se Vaša majka odluči na pregled i dogovor o operaciji, može doći bilo koji četvrtak ili ponedjeljak do 12h. Naručivanje nije potrebno.

Lijep pozdrav

snowhite7

12.05.2012. 04:05

Poštovani doktore Novosel,

puno Vam hvala. Znači da u ponedjeljak 14.5. još stignemo doći do Vas. Da li se kod Vas ujedno može napraviti i punkcija ako dođe sa uputnicom ili da dođe samo na pregled 14. , pa će dobiti termin?

S poštovanjem, hvala

snowhite7

12.05.2012. 04:05

Malo sam se smirila kad sam vidjela da nema malignih pokazatelja na nalazu (kao da nisam željela vidjeti da uzorak nije bio prikladan)

Još na uzv kad je mama bila prvi put, rekla joj je ta prva doktorica da joj štitnjača izgleda sva kao "izrešetana". Genetski koliko sam upoznata nije bilo problema sa štitnjačom, tako da je vjerojatno ovaj užasni stres ostavio trag na štitnjači.

Ako i mora operacija, bila bi sretna, samo da se može pomoći nekako u ovoj situaciji. A Vama puno hvala na terminu, sada bih iskoristila trenutak da kažem kako sam u brizi zvala Vuk Vrhovec da mamu i tamo naručim (dok još nije bio gotov nalaz), a nakon što sam za sat vremena zvanja napokon dobila vezu, osoba mi je i nakon što sam dala do znanja rizik faktore kod mame da je i operirana i sve, dala termin u devetom mjesecu za pregled mamine štitnjače.

Tako da su doktori kao Vi časni izuzetak jedne poražavajuće stvarnosti za bolesnog čovjeka.

Hvala vam puno

Tomislav Novosel, dr. med.

13.05.2012. 19:40

Poštovana Snowhite7 ,

Hvala Vam na lijepim riječima. Naravno da Vaša majka može doći sutra na pregled. Najbolje je da dođe oko 11h. Dobiti će odmah termin za operaciju. Također će biti odmah upućena da citologiju gdje će dobiti termin za pukciju koji će biti u najkraćem mogućem roku, tako da nalaz svakako bude gotov prije dogovorenog termina operativnog zahvata.

snowhite7

14.05.2012. 01:25

Poštovani doktore Novosel,

ne mogu Vam se dovoljno zahvaliti na ovakvom ljudskom pristupu i stručnosti.

Rekla sam mami sutra u 11, najljepša Vam hvala.

S poštovanjem, lijepi pozdrav

Tomislav Novosel, dr. med.

15.07.2012. 05:05

Poštovana Snowhite7,

Još jednom Vam hvala na lijepim rječima. Vaša majka je primljena u bolnicu, uspješno operirana te je sada zdrava žena.