Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


JOD


Autor Poruka

Sanja79

30.12.2012. 19:10

Prije svega zelim pohvaliti vas portal zbog svih korisnih informacija do kojih sam tu dosla.
Imam pitanje. U obitelji imamo clanove koji boluju od bolesti stitnjace, a i ja imam cvoric na stitnjaci koji redovno kontroliram i za sada je sve u redu. Trenutno sam u trecem mjesecu trudnoce i ginekolog mi je preporucio uzimanje joda kao dodatka prehrani (225mcg KELP tablete).
Dosta sam citala o jodu i da je neophodan za ljudski organizam (pogotovo u trudnoci) i da se njegov nedostatak povezuje s mnogim poremecajima, od toga da poboljsava koncentraciju i metabolizam, sluzi u prevenciji raka dojke, te da cak pomaze pri skidanju kilograma. Takodjer se pise i da Japanci u svojoj prehrani uzimaju puno vece kolicine joda nego sto to rade npr Hrvati a i svi ostali i da su pri tome jedna od opcenito najzdravijih nacija u svijetu.
Molila bi vas vase misljenje o jodu i da li mislite da bi ga trebali uzimati kao dodatak prehrani.
Hvala.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.02.2013. 22:30

Poštovana Sanja79,

Hvala na pohvalama! U trudnoči je ponekad potrebna pojačana potreba za hormonima štitnjače. Kako je za normalnu produkciju hormona štitnjače potrebno adekvatno uzimanje joda u organizam, preporuka Vašeg ginekologa je dobra, pogotova ako u obitelji ima članova sa poremećajima štitnjače. U našim krajevim se već jako dugo obogaćuje sol jodom, tako da pravilna raznovrsna prehrana ne bi trebala dovesti do nedostatka joda u orrganizmu. Svakako jod koji uzimate Vam neće škoditi. Za uredan razvoj djeteta potrebno uredna razina hormona. Zbog toga bih Vam savjetovao da učiniti nalaz hormona štitnjače bez obzirana na jod koji uzimate kao dodatak prehrani, ako već niste.