Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Koliko je hitno?


Autor Poruka

Jelica68

27.05.2012. 17:20

Postovani..Prije 10 godina sam imala virusni tireoditis i stitnjaca je na ultrazvuku pokazala degradacije...prvo su to bili mali cvorovi sa cistom, ,ukratko - multinodozna struma.Tadasnji nalaz biiopsije bio je u redu. Ali, prije mjesec dana uradila sam ultrazvuk i nalaz je : Oba reznja sa heterogenim nodusima,neki od nodusa pokazuju zone koloidne degeneracije sa sitnm kalcifikatima. CD signal uredan, hormonski status uredan. Lijecnik predlaze operaciju, stitna izgleda skroz "zapusteno". Molim Vas , koliko su ovakve promjene potencijalno maligne, sto mi Vi savjetujete? Hvala

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2012. 00:25


Poštovana Jelica68,

Ultrzvučnim pregledom štitnjače, tj. čvorova štitnjače dobijamo infofmacije koji nam mogu ukazivati na suspektne karakteristike čvorova. Najvažnije su mikrokalcifikacije, nepravilan rub te pojačana vaskularizacija čvora (CD). Od navedenih Vi spominjete sitne kalcifikacije te pretpostavljam da se radi o mikrokalifikacijama. Zbog toga je potrebno obratiti pažnju na taj čvor ili čvorove te učiniti ciljanu citopunkciju pod kontrolom ultrazvuka kojim će se dobiti vrijedne informacije. Niste naveli veličinu čvorova. Ukoliko su ti čvorovi narasli i imate smetnje gutanja ili osjećaj stranog tijela u grlu koji smanjuje Vašu kvalitetu života može se razmišljati o operaciji iako nalaz citopunkcije bude dobar. U svakom slučaju citopunkciju bi bilo potrebno učiniti.

Kod štitnjače rijetko kad ima hitnih stvari. Iz navedenog mogu reći da ne vjerujem da se radi o hitnom stanju, ali svakako bi preporučio učiniti citopunkciju i ne zanemariti taj nalaz.