Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Snižavanje TSH - terapija


Autor Poruka

sanjica146

18.05.2012. 21:15

Poštovani,
imam 26 godina i prije manje od godinu dana mi je dijagnosticiran Hashimoto.
Kod svih nalaza koje sam radila T3 i T4 su bili u redu, TSH jedini šeće.

u 10. mj 2011. tsh je bio 5,72. Dobila sam terapiju 25 mcg Euthyroxa
u siječnju 2012. tsh je 0,02, te je terapija smanjena na pola tablete Euthyroxa (12,5). Tu sam vadila i antitijela, antitg bio ok, antitpo je bio preko 600
u travnju 2012. tsh je pokazao 21,81. Skok me iznenadio, jer nemam nekih simptoma koji bi dali naslutiti ovakvu promjenu. Vraćena sam na terapiju 25 mcg Euthyroxa, s time da 2 dana u tjednu uzimam pola tablete.

Budući da bih trebala na potpomognutu oplodnju i da me TSH jedini koči, odlučila sam pratiti pad njenove vrijednosti.
Nakon 2 tj terapije pao je na 13.28, nakon još tjedan dana samo na 12.93.

Znam da se potpuni utjecaj terapije vidi nakon minimum 6 tjedana, ali da li je ovaj pad u redu? I zašto je u dva tjedna bio tako velik, a sad se tako usporio?
Iduću kontrolu imam tek početkom 6.mjeseca, a voljela bih znati ima li nade da se do tada TSH normalizira.

Također, uzv štitnjače je bio u skladu s Hashimotom (kako je dr rekao, promijenjena štitnjača u skladu s hashimotom)

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2012. 00:25

Poštovana Sanjica146,

Hashimotov tireoiditis je stanje u kojem može nastati disbalans hormana štitnjače. Kod Vas je štitnjača počela slabije raditi i zbog toga Vam je uključena terapija. Sada u Vašem organizmu ima hormona štitnjače koje proizvodi štitnjače te hormona koji uzimate tabletama. Kako su Vam protutijela povišena (Anti TPO), ona remete i ometaju rad štitnače. Da nema tih protutijela bilo bi puno lakše titrirati (regulirati) Vaš hormonalni status. Prama svemu navedenom imate odličnog liječnika koji Vam regulira dozu prema nalazu hormona. S obzirom na prisutna protutijela, idealna razina hormona se nekad teže postiže. Kako idete na potpomognutu oplodnju razina hormona štitnjače je jako bitna. U ovom trenutku je nezahvalno bilo što prognozirati. Vjerujem da uz redovne kontrole i terapiju koja je potrebna bude sve došlo na svoje mjestu, ali je teško reći u kojem trenutku. Želim da Vam se to postigne čim prije kako bi mogli na zahvat kao i da zahvat urodi plodom.