Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lječenje hipotireoze


Autor Poruka

suzi1312

22.10.2013. 23:15

Poštovani,
u 6.mj mi je dijagnosticirana hipotireoza. Nalazi: TSH 4.55(H)(mIU/L), fT4 10.1 (L) (pmol/L). Od tada propisan mi je eutyrox 25mg, te sa bila danas na kontroli i novi nalazi nisu bajni: TSH 5.36 H mIU/L, fT4 11.9 L pmol/L, te mi je povečana doza na 1 i pol tabletu dnevno, Imam 24 godine i molim Vas da mi objasnite koji su mogući uzroci oboljenja štinjače s obzirom da nitko u obitelji nije imao sličnih tegoba, te da mi date savjet o lječenju osim uzimanja eutyroxa kako se još to da lječiti, te treba li uzimati posebnu prehranu.
Unaprijed Zahvaljujem!

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 09:15

Poštovana Suzi1312,

Ponekad je teško odrediti uzrok hipotireoze tj. smanjenog rada štitnjače. Obiteljsko naslijeđe može i ne mora imati utjecaja na to. Veliki faktor su ritam, iscrpljenost, nedovoljno sna te stresni način života. S druge strane hipotireozu mogu uzrokovati pozitvna protutijela na štitnjaču Anti TPO i Anti Tg koja svojim djelovanjem uzrokuju poremećaj rada štitnjače. Vaš liječnik je dobro napravio kada Vam je povečao dozu lijeka jer je to za sad najbolji način liječenja. Preporučio bih Vam napraviti uzv štitnjače te nalaz protutijela koja će upotpuniti sliku te možda ukazati da li je ovo prolazno stanje ili su nastale promjene štitnjače koje zahtjevaju dužu terapiju hormonima.