Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz štitnjače


Autor Poruka

bubi5

09.08.2012. 20:45

Poštovani,

Imam 33 godine. Prošle godine u 6. mjesecu prilikom sistematskog pregleda preko firme, obavila sam UZV štitnjače. Nalaz je bio slijedeći:

Iz statusa štininjača palapatorno blago povećana, dlanovi topli, suhi, f.p. 90/min. Pretraga štitnjače ultrazvukom: na učinjenim ehogramima desni režanj mjeri 45 x 14 x 11,6 mm i izoehoičan je, uz jednu anehogenu zonu 4,5 mm. Lijevi režanj mjeri 45 x 14,5 x 12 mm i izoehoičan je. Istmus mjeri 22 x 12 x 3 mm. U obje parotide manja hipoehoična zona, desno 6,2 mm, lijevo 5,3 mm. TSH 1,26 (u gr. normale). Dg. Noduli gl. parotis utque. Nodus lobi dex. gl. thyr. Euthyreosis. Th. nihil. Kontrola za godinu dana.

Ove godine sam otišla na kontrolni UZV i nalaz je bio slijedeći (nisam vadila krv):
Na učinjenim ehogramima desni režanj mjeri 45 x 15 x 11 mm izoehoičan, u srednjoj trećini sprijeda hipoehoična zona 7 x 4 x 3 mm. Lijevi režanj mjeri 35 x 14 x 14 mm uglavnom je izoehoičan. Istmus mjeri 22 x 15 x 3 mm. Preporučam učiniti cit. punkciju pod kontrolom UZV-a.

Citološki nalaz punktata štitnjače: Punktira se hipoehogeni čvor sprijeda u desnom režnju. U razmazima se nađu brojnije nakupine srednje velikih monomorfnih tireocita svi u formacijama sitnih rozeta. U pozadini razmaza je periferna krv. Folikularna proliferacija tireocita.

Predloženo je daljnje praćenje i kontrolni UZV štitnjače za 6 mjeseci.

Mene zanima što znače svi ovi nalazi tj. da li je stanje za brinuti se? Brine me to što je doktor rekao kontrola već za 6 mjeseci, a ne za godinu dana.
Također, imam 2 djece te se na jesen spremam za još jednu trudnoću te me zanima da li je ovo stanje potencijalno opasno za trudnoću tj. može li sama trudnoća nešto isprovocirati da se razvije iz toga te da li bi mi, u slučaju trudnoće trebala nekakva terapija (zbog djeteta) ili nije ništa potrebno? Da li bi se prije trudnoće trebala ponovno javiti doktoru za štitnjaču ili nakon što zatrudnim ili uopće ne? Prilikom punkcije spomenula sam doktoru moguću trudnoću pa je rekao da to nema veze.

Unaprijed zahvaljujem.

Tomislav Novosel, dr. med.

12.08.2012. 20:10

Poštovana Bubi5,

Nalazi citopunkcije folikularna proliferacija znači da su na tom mjestu počele dijeliti i rasti stanice štitnjače. Taj nalaz je dobroćudan, no potrebne su redovne uzv kontrole štitnjače kako Vam je Vaš liječnika savjetovao i eventualna kontrolna citopunkcija ukoliko čvor bude veći nego na prethodnoj kontroli.

Opisani čvor na pretstavlja nikakvu prijetnju trudnoći tako da se o tome ne trebate brinutu. Ono što je bitno za začeče i održavanje trudnoće je uredna razina hormona štitnjače. S obzirom da je prije godinu dana nalaz hormona bio idealan, za pretpostaviti je da je sada u najmanju ruku dobar. Svakako bih Vam savjetovao da prije planiranja trudnoće učiniti kontrolu hormona štitnjače zbog potvrde uredne funkcije štitnjače.

bubi5

16.08.2012. 20:25

Zahvaljujem na odgovoru,

Samo me zanima dali je opasno za plod i pocetak trudnoce ukoliko bih hormone izvadila nakon sto do zaceca vec dodje odnosno, nakon ciljanih odnosa pa dok se ne utvrdi trudnoca putem testa.

U slucaju da nalaz hormona ne bude uredan, dali to u startu utjece na plod odnosno dali je potrebno uzimati terapiju za vrijeme trudnoce.

Za vrijme trudnoce cu morati uzimati spolni hormon (progesteron). Dali to moze stetno djelovati na te stanice stitnjace koje rastu odnosno ubrzati njihov rast.

Unaprijed zahvaljujem.

Bubi5

Tomislav Novosel, dr. med.

16.08.2012. 20:55

Poštovana Bubi 5,

Kod štitnjače se u velikoj većini sve događa polako. Stoga nema razloga za brigu. Kako je Vaš hormonalni status bio uredan, za očekivati je da je i sada takav. U trudnoći ponekad ima povećane potrebe za hormonima štitnjače te sam Vam zbog toga savjetovao da učinite kontrolu. Ako ste već sada trudni nije opasno ni za Vas niti za plod ako se poremetio hormonalni status, ali bi ga bilo potrebno regulirati terapijom koja se dozira prema nalazima hormona koja nije štetna za dijete.
Što se tiće uzimanja progesterona za vrijeme trudnoće; ne bi trebao bitno utjecati na Vašu štitnjaču.

bubi5

22.08.2012. 23:50

Zahvaljujem na odgovoru.

Dali u slucaju da nalaz hormona nije uredan to u startu djeluje nepovoljno na razvoj djeteta?

Moj ginekolog mi je takodjer rekao da bi trebala provjeriti hormone stitnjace i to prije same trudnoce.

Odnosno, bili trebala prvo terapijom dovesti hormone u normalu i pricekati neko vrijeme sa trudnocom dok se ne popravi stanje s hormonima, ili nije potrebno odgadjati trudnocu?

Tomislav Novosel, dr. med.

03.09.2012. 18:55

Poštovana Bubi5,

Nema razloga da odgodu planirane trudnoće. Ništa se neće loše dogoditi zametku ukoliko se i poremeti hormonalni status. Potrebno je učiniti kontrolu hormona te po potrebi korigirati.

luka12

05.02.2013. 15:40

Poštovani, prije mjesec dana bila sam na pregledu štitnjače i vađenju krvi...sada sam dobila nalaze...piše da je štitnjača eutireodina, T4 mi je 14,29; T3 3,36; TSH 0,785, ANTI TPO 1... piše da za mjesec dana moram ići na UZV štitnjače i punkciju...zanima me što znači eutireodina i zanimaju me ove vrijednosti što znače?

Tomislav Novosel, dr. med.

05.02.2013. 17:30

Poštovana Luka12,

Eutireoidna odnosno eutireoza znači da su nalazi hormona štitnjače uredni. Glavni pokazatelj funkcije štitnjače je nalaz TSH koji Vam je dobar. Iz navedenih nalaza nema razloga Vas slati na citopunkciju. Ukoliko kontrolirate štitnjaču, nalaz ultrazvuka ne bi bilo loše učiniti, pogotovo ako ga niste učinili duže vrijeme. Neki liječnici znaju preporučiti učiniti uzv štitnjače te eventualnu citopunkciju ukoliko se vide neke promjene na ultrazvuku tako odmah možete učiniti obje stvari u slučaju potrebe, te bi to moglo biti jedno od objašnjenja zbog čega vam je to preporučeno.

luka12

05.02.2013. 17:30

pardon, malo sam krivo napisala...štitnjača je eutireoidna

mara51

17.02.2013. 13:55

Poštovani,

Imam 44 godine. Moja dijagnoza je E04- druge netoksične guše (strume). Nalaz zadnjeg ultrazvuka koji sam obavio 13.02.2013. glasi:

''Desni režanj štitne žlijezde mjeri 64x45x28 milimetara. U donjoj polovici režnja cistično-solidan čvor veličine 40x23x16 milimetara. Solidni dio čvora je nježno prokrvljen. Kranijalnije i lateralno anehogen čvor s punktifornom hiperehogenom promjenom promjera 6 milimetara. Lijevi režanj mijeri 62x18x21 milimetar. Izoehogen je nehomogene ehostrukture primjereno prokrvljen. U donjem polu hiperehogeni i nehomogen čvor neoštrije ograničen od okolnog parenhima, veličine 12x9 milimetara. Medijalno vidljivim, nježnim hipoehogenim rubom i kalcifikatom veličine 3 milimetra. Čvor je avaskularan. U gornjem polu dva aheogena avaskularna čvora s hiperehogenim punktiforminim promjenama promjera 5 i 7 milimetara, avaskularni. Patoloških limfnih čvorova na prednjoj strani vrata se ne definira. Žlijezde slinovnice i mišići prednje regije vrata su urednog ehografskog prikaza.''

Upućen sam na odstranjivanje desnog režnja štitne žlijezde. Zanima me Vaše mišljenje, da li je operacija neophodna, te s obzirom da je za sada sve dobroćudnog karaktera da li se može dogoditi da ovakvo stanje odvede u zloćudni oblik? Molim Vas da mi pojasnite ovaj nalaz na jeziku meni prihvatljivom, s obzirom da u mnogo pojmova ovdje nisam upućen,te šta se može dogoditi u slučaju da ne prihvaćam operaciju? Unaprijed Vam zahvaljujem!

Tomislav Novosel, dr. med.

13.03.2013. 10:40

Poštovani Mara51,

Vaša štitnjača je promijenjena sa više čvorova. Na 2 čvora je potrebno obratiti posebu pažnju. Jedan je u desnom režnju koji je punktiran. S obzirom da je vel. 4 cm postoji mogućnost da Vam stvara kompresivne simptome. S obzirom na veličinu i pojačanu prokrvljenost i da ste muško potrebno je učiniti operativni zahvat bez obzira na dobročudnu citologiju. Pojačana prokrvljenost je jedna od suspektnih ultrazvučnih karakteristika. Kada sam napisao da je potrebno učiniti operativni zahvat zbog toga što ste muško, mislio sam reči da su promjene štitnjače učestalije kod žena, ali kada se radi o čvoru u štitjnači kod muškarca potrebno je obratiti veću pozornost jer su veće šanse sa da se razvije zločudno tumor. Kako je čvor narastao na 4 cm ima tendenciju raste koje vjerojatno će se i dalje nastaviti. Čvor u lijevom režnju vel. 12mm je neoštro ograničen od okolnog dijela štitnjače što je također suspektan nalaz. Potrebno je prije operativnog zahvata učiniti i citopunkciju tog čvora.

Ukoliko se pokaže da je citologija čvora u lijevom režnju dobročudna, potrebno je odstraniti desnu stranu štitnjače, poslati na hitnu phd analizu dok ste Vi i dalje uspavani te postupiti dalje prema tom nalazu. Ostali opisani čvorovi ne ukazuje na neke posebne osobitosti.

Što se tiče operativnog zahvata nije velika hitnost da se učiniti, ali svakako je potreban jer bez obzira na dobročudnu citologiju kod većih čvorova postovij povečana vjerojatnost da se razvije nešto loše.

kilimanju3

27.03.2013. 18:10

Poštovani doktore. molim pomoć: naime štitnjaču: ciste i hormone na štitnjači kontroliram od svoje 13-e godine (sad imam 27) zbog povećane štitnjače, nekoliko puta mi je tsh bio nemjerljiv a T3 na gornjoj granici, međutim nikad nisam imala simptome ni smetnje osim nekakvog presijecanja u štitnjači. Danas mi je lijevi režanj povećan u odnosu na desni, i u njemu se nalazi hladni čvor veličine 1,3X0,9 cm koji je punktiran i u dijagnozi mi je kr0nični limfocitni tireoiditis pod upitnikom. Međutim, ima nekoliko mjeseci ja imam ponekad povišen krvni tlak (svakih nekoliko dana) uz lupanja srca, tremor, osjećaj hiperaktivnosti, nemira, pritisak u očima i naglo smršavim dok mi takvo stanje traje. Nisam po stresom, napravila sam sve moguće pretrage srca, krvi, želuca,bubrega i nadb. žlijezdi, vratnih žila, spolne hormone,svi nalzi su uredni, a nalazi štitnjače su uredni osim povišenog FT3 koji je prošli mjesec bio 7,2 (ref. od 3,4-6,4), TSH 1,27 (ref. (o,45-4,6), a ovaj mjesec FT3 je 8,05-, aTSH je 0,9- iste ref. vrijednosti. Stanje povišenog tlaka, tremora, mršavljenja svakih 10 dana ometaju mi kvalitetu života, radim u školi, i osim tableta za tlak (koje su po mom kardiologu nepotrebne jer smatra da mi je tlak pitanje hormona) ne uzimam nikakvu terapiju za štitnjaču i unatoč terapiji za tlak mi je tlak povišen. Smatrate li vi da mi je potrebna nekakva terapija i da li moje stanje može biti posljedica rada štitnjače, jer kome god da se obratim kaže da dok je TSH normalan nema potrebe za terapijom. Oprostite na dugom pitanju, ne znam više kome da se obratim. Unaprijed hvala!

malena74

05.06.2013. 21:50

molim vas za objašnjenje nalaza phd štitnjače

dijagnoza: adenoma folliculare glandulae thyreoideae


mišljenje: režanj štitnjače 3,5/2,2/2 cm sa subkapsularno smještenim, ovalnim krvarenjima prožetim čvorom promjera do 6mm, nježne vezive kapsule, građenim od pretežito sitnih, koloidom ispunjenih te nešto krupnijim tireocitima obloženih folikula.

puno hvala na odgovoru

ivamar

28.08.2013. 16:20

Poštovani, imam 29 godina i prije nekoliko godina mi je dijagnosticirana hipotireoza na temelju slijedeceg nalaza:
T3 3.12
T4 1.36
TSH 2.01
anti TG 154.8 (H)
anti TPO 114.4 (H)

ultrazvukom je utvrdjeno da nema nodusa niti cista te da nije potrebna nikakva terapija. Ove godine sam isla na kontrolu i ovo je nalaz:
T3 3.04
T4 1.07
TSH 4.78

Posto su vrijednosti u granicama normale, zanima me da li test na antitijela ove godine uopće nije učinjen ili antitijela uopce ne postoje pa nisu ni izmjerena odnosno detektirana? Hvala

Sanchy333

02.09.2013. 16:25

Poštovani,

Prije dva mjeseca sam saznala da bolujem od Hašimotovog tiroiditisa ( povisen TSH, snižen T4, povisena antitijela ). Ukljucen Letrox, odrađen UZV štitnjače.
Na ultrazvuku mi je otkriven čvor 12x14mm, dobro prokrvljen. Štitnjača nije uvećana, ali je i ona prokrvljena.
Odrađena punkcija, i evo nalaza:
Citološki pregledan materijal je razmaz punktata štitaste žlijezde, načinjen na 4 predmetna stakla, obilježen brojevima od I-IV, srednje izražene celularnosti.
U razmazu se nalaze pravilni, dvodimenzionalni kohezivni klasteri epitelnih ćelija folikularna tipa, kao i brojne folikularne ćelije, očuvanog nukleocitoplazmatskog odnosa, bez znakova anizocitoze i anizonukleoze. U razmazu se nalaze i krupnije poligonalne ćelije obilnije mrežaste citoplazme, finih pravilnih jedara, koji po svim citološkim karakteristikama, odgovaraju Hirt cell ćelijama. U razmazu se nalazi i rijedak koloid, brojna ogoljena jedra, granulocit i limfociti.
MIŠLJENJE: Citološki opisana slika odgovara folikularnoj leziji, najvjerovatnije benigne prirode.

Mene brine činjenica da se radi o folikularnoj leziji. Da li je neophodna operacija u mom slučaju, da bi se definitivno ustanovilo da li se radi o dobroćudnom adenomu ili da se ponovi punkcija?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Pozdrav, Sandra


Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 09:15

Poštovana Sanchy333,

Ukoliko citološki nalaz upučuje na folikularni leziju, folikularni tumor ili na folikularnu neoplazmu(ovisno kako koji citolog naziva promjenu) potrebno je učiniti operativni zahvat kako bi se 100% postavila dijagnoza da li se radi o dobročudnoj ili zločudnoj promjeni.