Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nizak TSH i postupak potpomognute oplodnje


Autor Poruka

Atilem

06.11.2013. 14:40

Poštovani, dijagnosticirana mi je Euthyreosis, Hiperthyreosis intermitens, Struma nodosa toxica gl thyreoidae. U postupku sam umjetne oplodnje (treća stimulacija). Godone 2007. na sistematskom pregledu dokazana nodozna struma, scintigrafija pokazuje topli čvor - u nekoliko navrata suprimirane TSH vrijednosti. Godine 2008. operacija endometrioze jajnika. U neplodnom braku od 2010. Suprug uredan spermiogram. Trenutno imam uredne vrijednosti perif hormona štitnjače (T3 2,5nmol/I, T4 85 nmol/I, TSH 0,29 mlU/I), TSH je još uvijek unutar referentnih vrijednosti ali bliže donjem graničnom rasponu. Za trudnoću su optimalne vrijednosti TSH oko 2mlU/I. Liječnik je mišljenja, obziorm da sam u 38 godini i nema puno vremena za odgađanje koncepcije, jedno od mogućih rješenja ekstripcija štitnjače (i čvora) te stavljanje na Euthyrox i baždarenje doze za poželjnu vrijednost TSH. Liječnik također smatra da medikamentozno liječenje nije indicirano obzirom da se planira trudnoća. Da li je ikako moguće TSH popraviti terapijom na način da dovede do trudnoće, ili pak ukoliko je operacija nužna, ukloniti samo dio štitne žlijezde u kojem se nalazi čvor. Naime, MPO stimulirani postupak planiran je sada u studenom i sada ne znam da li bi ga bilo dobro odogoditi dok se ne riješi problem sa štitnjačom? Ljubazno vas molim za mišljenje. Unaprijed hvala.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 09:15

Poštovana Atilem,

S obzirom da je Vama dokazan topli čvor štitnjače na scintigramu a i dalje imate suprimiran (snižen) TSH nema nikakvih dilema da li je potrebna operacije. Prije su se radile operacije da se samo ekstirpirao (uklonio) čvor iz štitnjače no to se više ne radi već se odstrani cijeli režanj štitnjače u kojem se taj čvor nalazi. Operacije je potrebna jer tireostatici, lijekovi koji smiruju pojačan rad štitnjače, nisu bezazleni. Mogu se davati u trudnoći, pod posebnom kotrolom i režimom, no samo ako se trudnoća otkrije za vrijeme terapije. Ne savjetuje se planirati trudnoču za vrijeme terapije. Vaš liječnik Vam je dao jako dobru preporuku i savjetujem Vam prihvatiti je. Postoji mogućnost da će ostatak štitnjače raditi dovoljno da ne trebate nikakvu terapiju. Ukoliko će biti potrebna terapija lako će se riješiti te neće smetati za oplodnju i trudnoču.