Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mogucnost oporavka


Autor Poruka

maki88

08.12.2011. 22:50

Postovani,
molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Vadio sam hormone stitne zlijezde, rezultati su sledeci:
TSH 6,760+
T3 1,8
T4 110
Neki od simptoma koje osjecam su suha, blijeda i ispucala koza, problemi sa varenjem, suha i ostecena kosa sklona ispadanju i sa puno peruti, ceste promjene raspolozenja, gubitak koncentracije, intenzivnije ispadanje obrva, umor, malaksalost, bol u misicima, problemi sa vidom, bol u grudima...
Interesuje me da li smatrate da bi ovakvi nalazi mogli prouzrokovati ovakve tegobe, odnosno, da li bih za ove simptome mogao okriviti hipotireozu? Jos uvijek nisam dosao na red za pregled kod endokrinologa, pa bih cijenio Vas strucni odgovor, kao i Vase misljenje o tome kakva je mogucnost da se terapijom ovi simptomi smanje ili potpuno eliminisu. Najvise me interesuje da li je moguce da se kosa, ostecena iz ovog razloga, nakon terapije djelimicno ili potpuno regenerise ili makar prestane ispadati?
Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Tomislav Novosel, dr. med.

08.04.2012. 22:05

Poštovani Maki88,

Večina simptoma koje ste naveli mogu nastati zbog poremečaja rada štitne žlijezde, hipotireoze. Smanjeni rad štitnjače uzrokuje umor, manjak energije, probavne poremečaje kao i opadanje kose, suhu kožu, pucanje noktiju i kose. U svakom slučaju s obzirom na prisutnu simptomatologiju, potreban je liječnički pregled i uvođenje terapije. Po terapiji velika večina simptoma bi se trebala ukloniti, dobrim dijelom i usporiti opadanje i pucanje kose.