Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalazi i dijagnoza pri pregledu štitne žljezde


Autor Poruka

marta2112

05.05.2011. 15:27

Molim Vas da mi kažete vaše mišljenje o priloženoj dijagnozi.

STANJE: od studenog 2010. subfebrilan do 37,5 (još i do danas traje), osjećaj umora, osjećaj nelagode s desne strane vrata (u području štitnjače), gubitak koncentracije, natečeni kapci, zimogroznost, ruke i koža suhe, pri gutanju naznačeno palpabilan desni režanj, puls 88/min ritmičan promuklost (ujutro) stalna tjelesna težina.

UZT NALAZ:
UTZ prikazom desni režanj štitnjače 48.6 x 25.6 x 13.4 mm. u području istog srednja trećina prema donjoj uz prednju stijenku hipoehogen čvor jasno ograničen veličine 21.3 x 12.1 mm, posteriornije od istog i prema distalnoj drugi hipoehoge čvor koji je također ograničen veličine 12.9 x 6.5 mm. lijevi režanj štitnjače veličine 37.6 x 16 x 10.8 mm, bez patoloških uključenja. u području vrata po koji reaktivan l.č. veličine 8 mm. žljezde skinivnice uredne ehostrukture.

NALAZ RADIOIMUNOLOŠKE ANALIZE:
TSH/ tireotropin 2.71 mIL/L
AB-TG/ tiroglob. protutijela <20.0 IU/ml

SCINTIGRAM ŠTITNE ŽLJEZDE:
99m Tc- pertehnetat 74 MBq
Nakupljanje aktivnosti radioindikatora u čvorasto uvećanoj štitnoj žljezdi. Čvor u središnjem dijelu desnog režnja intenzivno nakuplja radiofarmak - scintigrafski "topao". Lateralna kontura desnog režnja je konkavna - scintigrafski "hladan" čvor. raspored aktivnosti u preostalom je parenhimu izrazito blijed i neohomogeniji.

DIJAGNOZA (MIŠLJENJE)
Kliničko stanje i učinjeni dijagnostički postupci ne ukazuju na poremećaj funkcije štitne žljezde . Scintigrafski prikaz i UTZ nalaz njavjerovatnije ukazuju na razvoj toksične nodozne strume. Preporučam kontrolu u Ambulanti za bolesti štitne žljezde za 6 - 8 mjeseci, kao i kontrolni utz štitnjače.

Nije mi propisana nikava terapija, temperatura mi traje već 5 mjeseci, nije velika (do 37.5) ali nikako ju ne mogu skinut, osjećaj nelagode u području štitnjače je jači kad se nalazim u stanju nervoze (stres), imam 23 godine.

Molim za vaše mišljenje.

Ante Škaro, dr. med.

04.06.2011. 15:35

Vaši simptomi su sigurno uzrokovani zbog oštećene građe štitnjače. Vaša štitnjača buja, raste zbog čega se stvaraju čvorovi koji čak luče hormone bez kontrole mozga. Kod vas se mogu nalaziti simptomi i manjka i viška hormona. Imate nalaz TSH po meni malo povišenim koji govori o pritajenom stanju manjka hormona. Kod vas bi indicirao sigurno totalno odstranjenjene štitnjače i stavljanje na nadomjestak hormona čime ćete se vratiti u životnu harmoniju .

marta2112

29.11.2011. 00:20

Poštovani,
nakon šta sam Vam poslala ovaj upit bila sam kod specijalista koji mi je napravio punkciju "hladnog čvora" , doktor mi je priopćio da su nalazi u redu i da se javim na pregled za nekih godinu dana, te nisam dobila nikakvu terapiju, od toga je prošlo već 5 mjeseci, tokom ljetnih mjeseci stanje se po mojem mišljenju primirilo, no sad su se ponovo vratili neki simptomi koji mi poprilično smetaju, osjećam jaku zategnutost na toj strani vrata (desna strana) , jedan od čvorova nalazi se više na sredini vrata (dole) te mi smeta pri gutanju tj. osjećam laganu nelagodnu pri unosu hrane i pića te čak i pri gutanju sline, na neki način osjećam da sve šta unosim mi ide više kroz lijevu stranu jednjaka (ako je to moguće, ne znam kako da to drukčije opišem), nemam nikakvih vidljivih promjena na vratu, no kad to područje opipkujem rukama osjećam razliku naspram druge strane. Tokom ljeta sam u roku nekih par tjedna dobila 3 kile, hranila sam se kao i uvijek te sam bila u pokretu i ne znam dali to ima kakve veze sa štitnjačom, znam da to nije mnogo kila no samo sam Vam to htjela spomenuti jer me pri svakom pregledu doktor pitao za kilažu. Ne znam kakav utjecaj ti čvorovi imaju na moju štitnjaču i moj organizam, pretpostavljam da su to ciste, no nije mi baš ugodan osjećaj to imati u svom tijelu, dali postoji kakav način da se one uklone?
Molila bi Vas ponovo za vaše mišljenje, te dali Vi još uvijek smatrate da bi ja trebala upotpunosti otkloniti štitnjaču.
Unaprijed Vam se zahvaljujem na svakom vašem odgovoru.

Tomislav Novosel, dr. med.

15.04.2012. 22:20

Poštovana Marta 2112,

U svibnju 2011. su na ultrazvuku pronađena dva čvora u desnom režnjuštitnjače te je citološki potvrđeno da se radi o dobroćudnim promjenama. Postoji velika vjerojatnost da su ti čvorovi do studenog narasli te svojom veličinom djeluju na okolne strukture štitnjače, jednjak i dušnik te zbog toga imate kompresivnih simptoma kao što su osjećaj knedle u grlu, pritisak u vratu, osjećaj stranog tijela u vrati i slične simptome. Kako u lijevom režnju nema formiranih čvorova smatram da je dovoljno odstraniti samo desnu stranu štitnjače koja je povečana i u kojoj su prisutni čvorovi. Odstranjenjem desne strane štitnjače uklonio bi se uzrok Vaših simptoma.