Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim pomoć


Autor Poruka

malena2

19.03.2012. 21:25

posljednja pretraga štitnjače ultrazvukom glasi, citiram:
na učinjenim ehogramima desni režanj štitnjače mjeri 32x13x14 mm nehomogene je ehostrukture, difuzno umjereno lako hipoehoičan u gornjem polu i srednjoj trećini. donji pol je uredne ehostrukture, stražnji rub je nepravilan. istmus mjeri 20x16x3, uredne je ehostrukture. lijevi režanj štitnjače mjeri 36x11x13 mm, difuzno je umjereno lako hipoehoičan, stražnji rub nepravilan, nalaz govori za difuznu bolest štitnjače. nalaz T3 2,1, T4 126,9, TSH 4,92 zadovoljavaju, te bolesnici s naše strane nije potrebna hormonska terapija za bolest štitnjače.( zadnji put rađen 2003. godine)
molim vas da mi pomognete tako da mi kažete što nalaz kaže i kako dalje liječiti. dugo vremena mi je sve bilo u redu do prije tjedan dana kada sam počela osjećati lagani pritisak u vratu, tu je počela nervoza, znojenje, povremena depresija i tuga.

Tomislav Novosel, dr. med.

07.04.2012. 22:20

Poštovana malena2,

Vjerujem da je nalaz koji ste dobili u nekoj mjeri potencirao psihičko stanje u kojem se trenutno nalazite. Načelno Vaš hormonalni status je u granicama normale prema nekim laboratorijima (ovisno o laboratoriju gornja granica TSH je od 4-5.5). Kada bi interpretirali taj nalaz mogli bi reći da su hormoni štitnjače (T3 i T4) uredni pod jačom stimulacijom hipofize (TSH) koja regulira rad štitnjače. Novije smjernice o poremećajima rada štitnjače govore da su normalne vrijednosti TSH manje. Ukoliko osoba nema simptoma hipotireoze a ima viši TSH, liječenje nije potrebno, a ukoliko je TSH ide prema gornjoj granici a simptomi su prisutni može se razmišljati o uvođenju terapije. Ovdje bih svakako naglasio da u liječenju poremečaja rada štitnjače se ne liječe nalazi nego pacijenti.
Od navedenih simptoma koje imate, pritisak u vratu i nervoza mogu biti povezani sa štitnjačom, a ostali simptomi vjerojatno nisu, ali mogu biti potencirani time.
Vaš uzv nalaz štitnjače pokazuje da imate difuzne promjene u štitnjače, no nemate formiranih čvorova. Sve u svemu Vaš nalaz nije loš i nemojte se brinuti zbog toga. Postoji mogućnost da je zbog stresa, životnog ritma ili vremena štitnjača počela malo slabije raditi, a uzv nam potvrđuje da su i nastale manje promjene na štitnjači. Ništa zabrinjavajuće. Savjetovao bih Vam da kroz mjesec dana napravite kontrolni nalaz hormona štitnjače te usmjeriti liječenje ovisno o tom nalazu.