Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz ultrazvuka štitnjače


Autor Poruka

suncica

11.03.2014. 21:35

Poštovani , danas sam bila na sistematskom pregledu i ustanovljen mi je čvor na štitnjači 6x4,3mm ona je normalne veličine . Vrijednosti hormona su TSH 1,38
T4 198 i T3 1,85. Molim Vas vaše mišljenje sto dalje. Hvala.

jelenica078

21.03.2014. 09:10

Dobila sam nalaz štitnjače- štitnjača je inhomogene strukture parenhima, desni je režanj nešto veći u odnosu na lijevi. U desnom režnju u ventralnom dijelu vidi se hipoehoegni areal s nekoliko kalcifikata koji je nejasno ograničen u odnosu na okolni parenhim-otvorene je etiologije. Istmus je zadebljan mjero do 7 mm. Preporuča se učiniti citološko punkciju opisane lezije u desnom režnju. Nisam radila analize krvi.
Molim vas za objašnjenje nalaza.
tek se moram naručiti za punkciju

pozdrav,

Jelena

Migachone

27.05.2014. 15:45

Dobar dan,
03.04. sam bila na ultrazvucnom pregledu stitnjace i nalaz glasi ovako: DG.struma nodusa u eutireozi (u krajnjem dijelu donjeg pola desnog reznja i najvecim dijelom istmicno je nodus mijesane ehosgenostim sa sitnim kalcifikatima, cisticno izmijenjen, sa rastom u debljinu, promijera oko 3 cm) i ucinjena je citoloska punkcija, a nalaz glasi: Kolidni nodus sa cisticnim promjenama. Nalaz hormona je uredan. Vrijednosti su sljedece: TSH-1,63; FT3-3,30; FT4-0,86. U medjuvremenu je radjena i scintigrafija. Na scintigramu se se prikazuje profil zlijezde koja se odlikuje hladnim nodusom u donjim polovima reznjeva i istmicno. DG.Struma nodusa (hladni nodus) glandulae rthyreoidae. U obzir dolazi operativni zahvat, a imam 26 godina. Voljela bih cuti Vase misljenje.
Unaprijed zahvalna,
S postovanjem
Merima

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:05

Poštovana Jelenica 078,

Kada se na uzv-u štitnjače otkrije nejasno ograničen čvor svakako je potrebno učiniti ciljanu citopunkciju pod kontrolom uzv-a. Nejasno ograničenje čvora, odnosno nepravilni rubovi ukazuju da čvor ne raste pravilno u svojoj ovojnici koju svaki čvor ima već postoji mogućnost da urasta u zdravo tkivo štitnjače što je jedna suspektna karakteristika. Nalaz citopunkcije će razjasniti točno o čemu se radi i da li je potrebna daljnja obrada i eventualno liječenje.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:05

Poštovana Migachone,

Citološka punkcija čvora ukazuje da se radi o dobročudnoj promjeni u štitnjači. Postoji mogućnost da zbog veličine od 3 cm povremeno ili stalno imate osjećaj stranog tijela u grlu, nadražaj na kašalj te osjećaj knedle u grlu. S obzirom da je čvor 3 cm polako bi trebali razmišljati o operativnom zahvatu jer bez obzira što je sad čvor dobročudan, postoji mogućnost da se u njemu razvije tumor s vremenom. Nema potrebe za hitnom operacijom ali bi Vam preporučio operativni zahvat u slijedećih 6 mjeseci kada će Vam vremenski to najbolje odgovarati.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:05

Poštovana Alfa25,

Citološka punkcija je relativno invazivan zahvat nakon kojeg se mogu osjećati manji bolovi koji prođu za nekoliko dana. Kako ste opisali nalaz vrlo vjerojatno se radi o cisti koja je dobročudna promjena i iz koje se nebi trebalo ništa roditi tako da se na Vašem mjestu ne bih brinuo. S druge strane kake je cista već poprilično narasla postoji mogućnost da će i dalje rasti te će Vam smetati. Ukoliko dođe do toga operativni zahvat će biti potreban, ali zbog kompresivnih simptoma(pritiska u vratu) a ne zbog toga što bi se radilo o nekom tumoru. Prema ovim prvim nalazim nema razloga za brigu.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:10

Poštovana Etaeta,

Nalaz scintigrafije u velikoj većini nije dovoljan na bi se postavila indikacija za operaciju štitnjače. S obzirom da su identificirana dva čvora u štitnjači svakako je potrebno učiniti ulrazvuk štitnjače i ciljana citopunkcija pod kontrolom uzv-a. Na temelju tih nalaza će se moći donijeti zaključak da li je potrebna operacija ili ne. S obzirom da Vaša majka ima uredan nalaz hormona i nema simptoma pregledi su svakako potrebni.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:10

Poštovana Sunčica,

S obzirom da je čvor relativno mali i nisu opisane suspektne ultrazvučne karakteristike za sada nema potreba za daljnjom dijagnostičkom obradom, a i nalaz hormona je dobar. Potrebno je učiniti kontrolni uzv štitnjače za 6 mjeseci i nalaz hormona. Ukoliko se pokaže da je došlo do rasta čvora bilo bi potrebno učiniti ciljanu citopunkciju pod kontrolom uzv-a da bi se dobile dodatne informacije o samom čvoru.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:10

Poštovani Luda_93

S obzirom da Vam je TSH prema gornjoj granici a T4 skroz uz donju granicu postoji velika mogućnost da se radi o poremećaju rada štitnjače. Svako bih Vam preporučio kontrolu hormona štitnjače za 2 mjeseca te pregled na kojem će se odlučiti da li je potrebna kakva terapije ili ne.S obzirom da imate negativna protutije moguće je da se radi samo o prolaznom poremećaju ukoliko se uopće radi o poremećaju. Ako će nalaz biti u progresiji (biti lošiji) preporučilo bi se uvođenje terapije koje će Vam u tom slućaju pomoći da se bolje osjećate.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:10

Poštovana Josi,

Ukoliko se na uzv nalazu ustanovi pojačan prokrvljenost potrebno je učiniti dodatnu pretragu - ciljanu citopunkciju pod kontrolom uzv-a. Razlog tome je što je pojačana prokrvljenost jedna od uzv suspektnih karakteristika koja govori da bi se moglo raditi o tumoru. Na temelju citopunkcije će se donijeti konačna odluka da li je potrebna operaciji ili ne. S obzirom da je čvor već dosta veliki bez obzira na nalaz postoji mogućnost da će čvor i dalje rasti te da će u slućaju dobrog nalaza biti potrebna operacija u budućnosti.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:10

Poštovana Gorančica,

TSH je hormona koji prozvodi hipofiza kojim se regulira rad štitnjače. Ukoliko je povišen znači da štitnjača slabije radi te je potrebna dodatna stimulacija kako bi hormoni štitnjače bili uredni, a isto tako ukoliko je snižen znači da štitnjače pojačano proizvodi hormone autonomno te zbog toga TSH pada jer štitnjaču nije potrebno stimulirati na rad. Anti TPO i Anti Tg su protutijela koja "ometaju" radi štitnjače i uzrokuju promjene na štitnjači zbog kojih može doći do poremećaja rada štitnjače.

Vaš nalaz uzv-a upučuje da su nastale promjene na štitnjaču koje mogu biti posljedica pozitivnih protutijela.

Tomislav Novosel, dr. med.

03.06.2014. 18:15

Poštovana Sigacalo,

Čvor koji je pronađen na uzv nije ništa posebno s obzirom da nisu opisane nikakve uzv karakteristike. U tom slučaju preporuča se kontrolni uzv kroz nekoliko mjeseci te eventualno citopunkcija ukoliko dođe do raste čvora. S druge strane imate povišen TSH i granično nizak fT4. S tog razloga je potrebno učiniti kontrolu hormona štitnjače te uvesti terapiji ukoliko se loše osjećate; imate pojačan umor, brzo se umorite, imate suhu kožu, dobivate na masi..