Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


parathormon


Autor Poruka

manolo

02.03.2010. 15:00

Poštovani,
prije 5 godina sam operirala tumor mixtus na parotidnoj žlijezdi .Osim malih smetnji sa limfnim čvorom na toj strani, nemam nikakvih tegoba. Redovito i, svakih 6 mjeseci idem na kontrolu ( bez UZV, samo palpatorno ).
Na zadnjem sistematskom mi je utvrđen povišeni parathormon PTH ( 77 ) ali koncentracija Ca, P,... u krvi i urinu bila je normalna. Na posljednjoj kontroli krvi i urina PTH je ponovo povišen (91), a sve ostalo i dalje uredno. koliko znam, PTH se povećava ukoliko je kalcij nizak. O čemu se radi u mom slučaju?
Hvala puno!

Ante Škaro, dr. med.

06.05.2010. 13:20

Lijep pozdrav,
PTH: hormon koji se luči iz paratireoidnih (doštitnih) žlijezdi kao što ime kaže ima ih najčešće oko 4 i nalaze se uz samu štitnu žlijezdu u donjoj trećini vrata blizu dišne cijevi. Ta tjelešca reguliraju razinu kalcija u krvi, ako su povišene vrijednosti PTH, postoji opravdana sumnja ili da se radi ili o povećanim žlijezdama i li o dobroćudnom tumoru (adenomu) doštitne žlijezde, što se može očitovati razrijeđenim kostima (osteoporozom). Preporučam za početak učiniti UZV vrata, štitnjače i doštitnih žlijezda te onda scinitigrafiju 99mTc-sestamibi (Nuklearna medicina). Javite se s tim nalazima na ante.skaro@stitnjaca.com

dr Ante Škaro