Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problemi sa štitnjačom!


Autor Poruka

antonija95

15.03.2012. 19:45

Poštovani,
imam nekoliko pitanja u vezi štitne žljezde.
Prije nekoliko dana sam napunila 17 godina a probleme sa štitnjačom imam već prilično dugo. Imala sam cistu na desnom režnju ali nakon 1 godine ona je nestala..Imam također jako povečan broj antitjela u krvi!
Doktor mi je objasnio da je to zapravo nasljedno od mamine strane jer i mama ima problema sa štitnjačom ali ona ima djelomično operiranu.
Euthyrox 25mg pijem več 2 godine i rekli su mi da ču ga piti do smrti s obzirom na moje stanje štitnjače i da če mi se s godinama doza povečavati na 50mg 75mg i 100mg.
Zanima me pošto imam problema sa tlakom (niski tlak) i aknama dali to ima kakve veze sa štitnjačom? Pijem Roaccutane tablete odprilike mjesec dana ali mi je dermatologinja napomenula da možda moja štitnjača je za to sve "odgovorna". Roaccutane pomaže oko 90% ljudi koji imaju probleme sa aknama pa se nadam da če i meni pomoči ali dali kad prestajem piti Roaccutane dali če se meni akne vratiti zbog štitnjače?
I još jedno pitanje, visoka sam 164 cm i imam 41kg, znam da je to jako malo kg s obzirom na visinu ali kolko god jedem raznovrsno zdravo svakakvo ne uspjevam se nikako zdebljati neko još gubim kilograme pa ih natrag dobim itd.. maximalno sam imama 45kg ali i to se izgubilo zbog nečeg.. Čula sam da štitnjača također ima sa kilažom veze i dali se pomoču nečeg mogu zdebljati a da ne izgubim dobivene kilograme?? Jer sam probala raznovrsne propise prehrane, B komplex, razne dodatne prehrani ali ništa nije pomoglo.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru! happy

Tomislav Novosel, dr. med.

08.04.2012. 22:05

Poštovana Antonija95,

Štitnjača je žlijezda čiji hormoni utječu na metabolizam te time mogu potaknuti mršavnjenje kao i debljanje, ukoliko se radi o poremečaju rada žlijezde. Isto tako mogu utjecati na stanje kože, kao i na čitavu paletu drugih simptoma. U Vašem slučaju potrebno je titrirati (dozirati) hormone štitnjače na razinu primjerenu Vašoj dobi te Vašem subjektivnom osječanju kako bi se simptomi koji navodite u potpunosti uklonili ili sveli na minimalnu razinu. Kada se postigne stanje eutireoze (normalna razina hormona štitnjače), a simptomi su i dalje prisutni može se zaključiti da nije štitnjača u potpunosti odgovorna za te simptome.
Kako imate pozitivna protutijela na stanice štitnjače, postoji vjerojatnost da budete trebali doživotno uzimati hormone štitnjače, kao i vjerojatnost da će se doza povečavati. Ali to je samo vjerojatnost, isto kao što postoji mogućnost da neko vrijeme terapija neće biti potrebna. Zbog toga su potrebne redovite kontrole hormona štitnjačr kako bi se doza prilagodila stanju organizma.

mari08

11.04.2012. 15:45

Poštovani,
prilično sam konfuzna kad je u pitanje moje zdravlje, ali da krenem od početka. Imam 35 godina, ranije mi je dijagosticira kronični limfocitarni tireoiditis ali bez terapije jer su hormoni bili na granici i samo praćenje. 2008. godine operirala sam tumor na hipofizi i nakon toga kraće vrijeme pila Cortef., dijagnoza je još bila i cushingov sindrom. Sada je hipofiza dosta stanjena. FT4 je 8,9, ostali hormoni štitnjače, E2,ACTH, kortizol, LH, FSH u granicama normale,. Problem je taj što već 6 mjeseci nemam menstruaciju a prije toga sam pila Duphaston nekoliko mjeseci i u početku je bilo krvarenja a kasnije slabije.Sada ne pijem Duphaston. Obzirom da su mi hormoni štitnjače i spolni na granicama i nema terapije a nema ni menstruacije, u čemu je onda stvar? Odakle da krenem jer očito je negdje došlo do prekida u komunikaciji hipotalamus-hipofiza-štitnjača-jajnici? Moje zdravstveno stanje traži interdisiplinarni i holistički pristup što je u Osijeku znanstvena fantastika. Puno hvala na odgovoru.

Tomislav Novosel, dr. med.

12.04.2012. 11:05

Poštovana Mari08,

Na temelju Vaših riječi teško je zaklučiti da li je poremečaj rada štitnjače uzrokovao kod Vas neredovite menstruaciju, odnosno izostanak menstruacije u zadnjih 6 mjeseci. Naveli ste vrijednost fT4 koja je uz donju granicu referentih vrijednosti. Molio bih Vas da uz vrijednost fT4 javiti i vrijednosti ostalih hormona štitnjače i TSH kao i gornju granicu referentih vrijednosti TSH laboratorija u kojem su rađeni hormoni jer se ona razlikuje od laboratorija do laboratorije. Na temelju toga bih Vam mogao dati konkretniji odgovor. Također bih Vas molio da javiti ukoliko imate još neke od slijedećih simptoma; umor, manjak energije, suha koža, smanjena koncentracije, nervoza, pucanje noktiju, pucanje kose, ispadanje kose, dobivanje na masi. Naravno, spomenite ako imate i neke od nenavedenih simptoma.

mari08

12.04.2012. 21:55

Poštovani,
Vrijednosti hormona su sljedeće:
FT4 - 8,71 pmol/L (10-22)
FT3 - 2,24 pmol/L (1,9-5,7)
TSH - 2,73 mlU/L (0,4-4)
ACTH - u 8h - 5,26 pmol/L do 10,5
Svi ti nalazi su rađeni prije godinu dana kada mi je bio 5. dan ciklusa i nakon toga sam odustala od pretraga jer uvijek je sve slično i ista (ne)terapija.
Što se tiče tegoba većinu imam: opada mi kosa, koža mi je suha, nervoza, umor-treba mi 8-10 sati sna, jako pucaju nokti, udebljala sam se ali sad sam stala na težini (163 cm, 75 kg),koncentracija je smanjena. Želim napomenuti kako su te tegobe dugotrajne pa sam ih počela pripisivati vremenu obzirom da su mi rekli da su hormoni u granicama normale.

Tomislav Novosel, dr. med.

14.04.2012. 13:35

Poštovana Mari08,

Godinu dana je dug vremenski period ako se uzme u obzir hormonalno stanje štitnjače. S obzirom da imate kronični tireoiditis i simptome hipotireoze postoji vjerojatnost da Vam je sada potrebna terapija hormona štitnjače. Kako je već prošlo godinu dana potrebno je ponovo izvaditi hormone štitnjale i onda donijeti odluku o evntualnom liječenju. Sve drugo bi sada bilo nagađanje.

Julija 2

05.06.2012. 17:50

koje su kliničke manifestacije bolesne štitnjače? mislim,postoje li neki očiti znakovi osim povećanja?

Tomislav Novosel, dr. med.

07.06.2012. 11:10

Poštovana Julija 2,

Kliničke manifestacije (simptomi) bolesne štitnjače se mogu najlakše podijeliti u dvije skupine.
Prva skupina simptoma se očituje kompresivnim znakovima zbog povečane štitnjače koja svojom veličinom djeluje na okolne strukture u vratu. Javlja se pritisak u vratu, osjećaj stezanja u vratu, osjećaj stranog tijela u grlu(knedle), a može se javiti i stalni nadražaj na kašalj te otežano gutanje, a u težim slučajevima i otežano disanje.

Druga skupina simptoma nastaje zbog poremećaja rada štitne žlijezde. Ako štitnjača pojačano radi, tj ima previše hormona štitnjače u cirkulaciji javlja se nervoza, pojačano znojenje, ubrzan rad srca, mršavljenje. Ukoliko štitnjača slabije radi javlja se umor, neraspoloženje, dobivanje na masi, suha koža, pucanje noktiju i kose. Uz nabrojene simptome može se javiti i čitava paleta ostalih simptoma, a nabrojeni su najčešći.

Također postoji mogućnost da kompresivni simptomi zbog povećane štitnjače mogu biti prisutni zajedno sa simptomima pojačanog ili sa simptomima smanjenog rada štitnjače.