Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Scintigrafija stitne zlijezde


Autor Poruka

bubulija

01.10.2013. 18:50

Scintigrafija stitne zlijezde
Opis:Pri uradjenoj scinttigrafiji stitne zlijezde vizualiziraju se oba reznja uvecane zlijezde.U desnom reznju distribucija aktiviteta inhomogena sa sa slabim do reduciranim nakupljanjem radiofarmaka duz lateralne konture reznja.Lijevi rezanj inhomogene distribucije aktiviteta sa umjereno intenzivnim do slabim nakupljanjem rf posebno slabijim nakupljanjem rf u gornjem polu istog.
Zakljucak:Scintigrafski uvecana zlijezda sa hladnom areom duz lateralne konture desnog reznja.U lijevom reznju hipofunkcionalniji gornji pol.

napominjem da vanjsko uvecanje zlijezde nije primjetno,suprug nema nikakve bolove,niti problem sa gutanjem,a uz nalaza u zadnjih g.dana nema bitnih promjena.Vrsena je punkcija ( 2 puta) ali zbog sasusenosti cvorica uzorak nije mogao biti uzet
MOLIM HITAN ODGOVOR,DA LI JE NESTO OPASNO???

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 09:15

Poštovana Bubulija,

Na temelju nalaza scintigrafije jako je teško reći da li je što opasno ili nije. Scintigrafski nalaz na samo govori da li svi djelovi štitnjače rade podjednako ili neki djelovi radi više ili manje od ostalog dijela štitnjače. Nalaz koji ste napisali ukazuje da pojedini djelovi štitnjače rade slabije. Citološka punkcija u ovom slućaju bi dala jako vrijedne informacije na koji bi dobili konkretan odgovor. Stoga je moja preporuka da je potrebno napraviti ponovnu ciljanu citopunkciju pod kontrolom ultrazvuka prisutnih čvrova.