Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


stitna


Autor Poruka

adisica

09.10.2009. 16:30

Postovani,

Molim Vas da mi pomognete. Moja sestra je prije dvije godine slucajno otkrila da ima visok bilirubin. do sada se ukupni kreće izmedju 48 i 60. Malo je povisen direktni, a ovo ostalo je indirektni. Nakon dosta pretraga, doktori su zakljucili da je Gilbertov sindrom u pitanju. Sestra ima 25 godina. Sestra je pocela da pazi sta jede, izbacila masnocu , secere isl (iako znacajnijih tegoba nije imala). Kratko nakon toga pocinju problemi sa stitnjacom. Povisn TSH i jedan od nalaza antitijela. Dobila je terapiju letroksom. Sestra je po prirodi oduvijek bila malo mrsavija. Sad je jako smrsala (izgubila vise od 10 kg i vec dugo nema menstruaciju. Bila je 6 mjeseci izazvana cikloprogynovom, ali sad je ponovo nema). Prilikom UZV primjecen je nodus od 14 mm. Prva scintigrafija uopce nije uspjela, pa je doktorica odlucila da prekine letroks mjesec dana. Sestra je ponovila hormone, koji su u tom periodu bili uredni. onovljena scintigrafija je pokazala da nodus uopce ne utjece na rad stitne zlijezde. Sestra za sada ne pije lijekove (vec 3 mjeseca) ali i dalje nema apetita. Sad ceka nove nalaze hormona stitne zlijezde i polnih hormona. Ostale labaratorijske pretrage su do sada bile dobre, medjutim, danas je uradila i ove tetove i pokazali su slijedece:
WBC = 4,1 (ref: od 4,5 pa nadalje)
MCH - 32 (ref do 31)
bilirubin 60

u urinu dosta soli (amorfne)

ostalo je unutar referentnih vrijednosti

Molim Vas da mi pomognete kome da se dalje obrati, sta bi mogle znaciti ove vrijednosti leukocita? Prije 20 dana su je ujele 2 pcele (inace nije alergicna, ali joj je ruka jako otekla pa je dobila neke 2 tablete, kalcij i inekciju).

Zabrinuta sestra Vam unaprijed zahvaljuje na Vašoj dobroj volji i odgovoru

adisica

16.10.2009. 14:00

Htjela bih da dodam jos nekoliko detalja. Sestra ne pije letroks vec 3 mjeseca, na preporuku doktorice, upravo jer je jako smrsala. U tom momentu je TSF bio 1,2 (ref. 0,3 - 4,2). Tada je radila antitijela. Nazalost, ne znam tacno koja, ali neka od antitijela su bila povisena, , blago. CRP je bio uredan. Uradila je nalaze danas. 4,6 je TSH (ref. 0,3 - 4,2). Polni hormoni: estrogen nizak, LH nekoliko puta nizi nego sto bi trebalo (ne znam tacno koliko), jer ne mogu da pitam trenutno je jako razocarana takvim nalazima. . Ona nema apetita i trenutno ima 46 kg na visinu od 168 cm. Izgleda anoreksicno. Molim Vas recite mi kome da se obratimo? Roditelji i ja smo pokusali da je tjeramo da jede, ali to vodi do svadja, jer ona jednostavno ne moze preko neke granice koju zna da mora. Ne mogu da kazem da je optereena debljinom i da je taj neki poremecaj jer ce pojesti palacinke u 11 navecer. Ali sve je to tako rijetko i kolicinski jako malo. Ona se tjera da pojede pecivo. uspjela je da uvede tri prava obroka, iako kolicinski mala, a da izmedju njih pojede nekoliko badema ili kocku cokolade. Nju je vec stid izlaziti jer je tako mrsava, a mi se zaista brinemo za njeno zdravlje.

Molim Vas pomozite

Ante Škaro, dr. med.

09.11.2009. 15:30

Sestra vam ima kroničnu upalu štitnjače, i time štitnjača usporeno luči svoje hormone, što znači da u danom trenutku nema dovoljnu koncentraciju hormona u krvi, tako da je kod nje stanje usporenog staničnog metabolizma zbog čega mora uzimati hormone štitnjače i time osigurati organizmu stalnu dostatnu koncentraciju hormona čime će se ubrzati metabolizam. Nije bitno samo da uzima hormone, jako je bitno da uzima u dozi koja je potrebna njoj, što znači trebamo naći pravu dozu Letrox-a. Naravno, njezino stanje moramo i možemo popraviti.

Dr Ante Škaro,
Poliklinika Leptir

Legenda

02.02.2011. 16:25

Izvinjavam se ako na pogresnom mestu postavljam pitanje.

Drugaricu interesuje u koje doba dana je najbolje piti lek LEKADOL 100? Napominjem da je stitnu zlezdu operisala pre 6 meseci. Hormoni variraju, tsh prelazi preko 20 i u roku od 15 dana padaju ispod 1.

Unapred zahvalna.