Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


toksični adenom i folikularni karcinom


Autor Poruka

ikyri

05.08.2010. 22:35

Imam 25 godina i do sad nisam imala problema sa štitnjačom. Na ultrazvuku vrata u 9mj/2009 sam dobila nalaz:
Štitnjača je uredne veličine i oblika , homogenog i normoehogenog parenhima.
U donjoj trecini režnja prikazuje se cista veličine 11X6 mm unutar koje strši sa stražnjeg ruba polipoidna struktura cca 3mm, također u lumenu se nalazi solitarna točkasta hiperehogena formacija, koloidna grudica?

Mama mi je bolovala od toksičnog adenoma koji je operirala i sad nema nikakvih problema.
Moji hormoni štitnjače su u granicama normale.

Nisam punktirala čvor niti radila dodatne UZ kontrole. U zadnjih 3 mj primjetila sam povećanje limfnih čvorova oko štitnjače i nelagodu u vratu.
Vecina stanja štitnjače je nasljedna. Mene zanima postoji li povezanost karcinoma štitnjače s toxičnima adenomom i koliko bi se trebala brinuti?
Obavit cu pregled štitnjače na nuklearnoj medicini ubrzo ali u međuvremenu sam jako zabrinuta i stalno prčkam po svom vratu.
Zahvaljujem!

Zahavaljujem

Ante Škaro, dr. med.

20.11.2010. 14:05

Cijenjena,
nema straha jer su tvorbe u štitnjači najčešće dobročudne i često su uzrokovane zbog ubrzanog stila života i pritiska na štitnjaču (papućicu gasa). Da bi bili mirni ipak napravite u skoro vrijeme ciljanu citopunkciju pod kontrolom UZV-a. Jednom godišnje učinite UZV i hormone štitnjače.

dr Ante Škaro